retete gustoase

Sfaturi pentru întreținerea grădinii pe timp de iarnă

Sfaturi pentru întreținerea grădinii pe timp de iarnă

Dacă îți închipui că iarna e un sezon „mort” pentru grădinărit, te înșeli amarnic, pentru că și atunci e destulă treabă de făcut. Pregătirile se încep înainte ca iarna să își intre pe deplin în drepturi, astfel ca primul îngheț să nu te prindă nepregătit. 

Loading...

Dacă nu știi foarte bine cum trebuie să procedezi în această situație, îți oferim câteva sfaturi utile.

Pune la adăpost plantele sensibile la frig

Unele plante nu rezistă la temperaturi scăzute, iar acestea sunt primele pe care trebuie să le ai în vedere când vine iarna. Când vremea începe să se răcească mută plantele în casă sau în orice spațiu acoperit, în care să fie protejate de frig. După relocare, asigură-te că în încăperea în care se află au parte de toate condițiile necesare pentru a trece cu bine peste iarnă.

Ai grijă unde le așezi, pentru că riști să le faci mai mult rău decât bine. Evită să le pui lângă ventilatoare, radiatoare sau orice altă sursă de căldură. De asemenea, nici pervazul de la fereastră nu este un loc potrivit, pentru că plantele nu suportă bine variațiile de căldură.

Scutură zăpada de pe plante

Pomii, arbuștii și gardul viu rămân afară în perioada iernii, însă au nevoie la rândul lor de îngrijiri. După ce ninge, scutură cu grijă zăpada de pe crengile copacilor, arbuștilor și de pe celelalte plante rămase în grădină. Chiar dacă îți pare rău să strici peisajul hibernal, trebuie să faci acest lucru, pentru că zăpada apasă pe crengi iar acestea se pot rupe. Folosește o mătură sau o perie pentru această operațiune și îndepărtează zăpada cu grijă, pentru a nu rupe chiar tu crengile pe care vrei să le protejezi. Dacă totuși s-a întâmplat un astfel de accident, îndepărtează imediat crengile rupte, pentru ca planta să se poată reface cât mai rapid, la primăvară.

Tunde pomii și gardul viu

Iarna este sezonul ideal pentru tuns gardul viu, arbuștii ornamentali și pomii fructiferi din grădină. Explicația stă în faptul că plantele sunt în hibernare în această perioadă, ceea ce înseamnă că seva e prezentă în crengi în cantități mai mici. Din acest motiv, riscul apariției unor boli după tunderea plantelor este mult mai scăzut, decât dacă ai face această operațiune primăvara sau vara. În plus, este mai ușor să observi crengile care trebuie tăiate atunci când acestea sunt golite de frunze.

Nu exagera cu udatul

Este total greșit să păstrezi regimul de udat din timpul verii, pentru plantele pe care le-ai mutat la adăpost. În acest fel, riști să le inunzi și să le îneci, pentru că nevoia lor de apă este mai redusă pe timpul iernii. Chiar dacă pământul în care sunt plantate este uscat la suprafață, verifică gradul de umiditate la circa 2 centimetri adâncime. 

Dacă solul este umed, nu uda din nou plantele pentru că acestea mai au încă suficientă apă. Dacă ți se pare că frunzele încep să se usuce, asta ar putea fi din cauza nivelului scăzut de umiditate din încăpere. În acest caz, stropește plantele cu apă, folosind un pulverizator. De asemenea, ai grijă să menții o temperatură constantă în încăpere, cuprinsă între 18 și 24 de grade.

Dacă ai preferat avantajele pavelelor vibropresate în locul gazonului pentru curte, vei fi scutit de o grijă în plus. În caz contrar, trebuie să acorzi și gazonului o atenție sporită în perioada sezonului rece.

Plantarea unei noi generații de iarbă se face până la finele lunii octombrie. În acest fel, zăpada de peste iarnă va asigura un strat protector și călduros, iar la începutul primăverii vor încolți primele fire din noul gazon.