Cea mai bună rețetă de zacusă din ghebe, un preparat de post extraordinar de gustos

Zacusca de gehebe, este o delicatesa, sanatoasa si delicioasa, potrivita pentru orice moment, fie ca esti in perioada postului sau nu.

Ingrediente: 3 kg de ghebe, 1 kg de ceapă, 3 kg de ardei capia sau gogoșari copți, 1 L de suc de roșii sau 400-500g de bulion, piper boabe, sare, foi de dafin , 600-700 ml ulei

Mod de preparare:

Se îndeparteaza partea inferioară a cuibului de ghebe. Se spăla în foarte multe ape până se îndepărtează nisipul, frunzele, pământul de pe ghebe. După ce au fost bine alese și spălate se vor pune ghebele la fiert în apa cu sare. În timpul fierberii se va îndepărta spumă pe care o vor formă. După fierbere , ghebele se spăla sub jet de apa într-o sită apoi se lasă la scurs.

Se curăță ceapa, se toacă sau se da pe răzătoare și se pune în uleiul încins pentru o călire ușoară.Când începe să devină sticloasă se adaugă apa fierbinte și se lasă să fiarbă amestecând din când în când și având grijă să nu se ardă. După ce ceapă este fiartă bine se adaugă ardeiul copt tăiat fâșii sau dat prin mașină de tocat.

Se amestecă bine cu ceapa, iar după 1-2 minute se adaugă puțină apa fierbinte și se lasă la fiert până scade și începe să iasă uleiul la supafata. Se potrivește de sare. Între timp ghebele scurse bine se dau prin mașină de tocat. Se adaugă peste ardei și ceapă amestecând bine și aproape continuu. Se adaugă sucul de roșii, piperul și foile de dafin.

Se continuă fierberea amestecând mereu pentru evitarea prinderii de fundul cratiței. Zacuscă este gata atunci când uleiul iese la suprafața. Se pune în borcane cu capac, fierbinte și se acoperă bine în pături până se răcesc. Cine dorește poate să introducă borcanele cu zacuscă la cuptor până își formează o crustă deasupra.

 

Sursa:a1.ro

Exit mobile version