Drob de ciuperci, un preparat perfect pentru un mic dejun sănătos

Drobul de ciuperci este unul dintre preferatele mele preparate la mic dejun intrucat este gustos, sanatos si foarte satios. Se prepara rapid, si este preparat la cuptor, deci nu se prajeste nimic la el.

Ingrediente:
1/2 kg ciuperci. 3 cepe medii, 2 catei de usturoi, patrunjel, 3 oua, 2 linguri de faina, 1/2 cub legume, sare, piper, ulei

Mod de preparare:

Se taie ciupercile cubulete, se toaca ceapa marunt. Ceapa se pune la calit in putin ulei, adaugam peste ciupercile inainte ca ceapa sa devina aurie, apoi usturoiul tocat marunt si condimentam cu sare piper, la final punem patrunjelul si mai lasam 2-3 minute.
Se ia de pe foc, se lasa la racit. Cand nu mai este fierbinte adaugam ouale si faina si omogenizam.

Se pune intr-o tava in cuptor pentru aproximativ 30 min (temp 150 grade, cuptorul incalzit in prealabil)

Se taie cand este rece! Daca folositi tava de metal se pune hartie de copt sau se tapeteaza cu faina (eu am folosit tava din silicon).

Se asezoneaza cu masline si legume, dupa preferinta!

Beneficii sanatate ciuperci

Gratie continutului scazut de calorii, ciupercile pot ajuta la prevenirea obezitatii, un factor de risc pentru foarte multe boli, inclusiv diabet zaharat de tip 2, anumite tipuri de cancer si boli cardiovasculare.

Ciupercile sunt o sursa bogata de multe substante nutritive inclusiv vitamina B, vitamina D, cupru, minerale.

De fapt, doar cinci ciuperci cremini ofera 31% din valoarea zilnica recomandata de seleniu, comparativ cu 45% din 90 grame de carne ce curcan.

Seleniul este un antioxidant puternic care ajuta la protejarea celulelor de efectele daunatoare ale radicalilor liberi.
Aport crescut de vitamina D
Ciupercile sunt singurele fructe sau legume care contin aceasta vitamina importanta.

Ca si in cazul oamenilor, in cazul ciupercilor vitamina D este produsa atunci cand acestea sunt expuse la lumina soarelui, la un nivel ridicat de raze ultraviolete B (sub forma de ergosterol vegetal).

Stimularea sistemului imunitar
Conform unor studii realizate pe soareci, s-a constatat ca palaria ciupercilor albe poate stimula functia imunitara prin cresterea productiei de proteine si antivirale care sunt eliberate de celule, atunci cand acestea incearca sa protejeze si sa repare tesuturile organismului.

Un studiu ulterior a confirmat ca acest soi de ciuperci contribuie la maturarea celulelor sistemului imunitar numite celule dendritice, din maduva osoasa.

Potrivit cercetarilor acest lucru ar putea sustine imbunatatirea imunitatii organismului dar si perfectionarea sistemelor de aparare impotriva microbilor.

Accelerarea metabolismului
Vitaminele din grupul B sunt vitale pentru transformarea produselor alimentare (carbohidratilor) in combustibil (glucoza) pe care organismul il arde pentru a produce energie.

Acestea ajuta corpul sa metabolizeze grasimile si proteinele. Ciupercile contin o cantitate mare de vitamina B2 (riboflavina) si B3 (niacina).

Cum sa alegeti ciupercile
Alegeti ciupercile care au o textura ferma si nu au pete sau noroi pe suprafata lor. Ciupercile mai inchise la culoare au o aroma delicata iar cele de culoare deschisa o aroma mai intensa. Acestea pot fi pastrate in pungi de hartie in frigider, maxim o saptamana.

Inainte de a se gati vor fi spalate sub un jet de apa, scurt timp (nu trebuie tinute mult timp in apa pentru a nu fi afectata textura).

Pot fi preparate in diverse moduri (prajire, fierbere, frigere etc.). Desi unele tipuri de ciuperci nu pot fi congelate, altele pot fi pastrate la congelator chiar si peste o luna.

Avertisment
Exista mai multe varietati de ciuperci otravitoare. De aceea, nu se vor consuma ciuperci salbatice ci doar soiuri comestibile care sunt recoltate in conditii sigure.
Sursa:suntgospodina.com

Exit mobile version