Tocaniță de cartofi tradițională cu carne de pui și pătrunjel

O tocanita perfecta pentru aceasta perioada, la care merge neaparat un pahar de vin rosu.

Ingrediente:6 catei de usturoi, 6 cartofi medii, ulei de masline, 1 legatura de patrunjel, 1 cana de vin alb, sare si piper, 1 caserola de pulpe de pui superioare.

Mod de preparare: Incinge ulei intr-o cratita si pune pulpele de pui condimenatate la prajit.Cand prind o culoare aurie, adauga usturoiul tocat, amesteca carnea de pui cu usturoi si toarna 1 cana de vin deasupra. Adauga cartofii taiati cubulete fierti si lasa-i pe foc, aproximativ 15 minute, iar apoi presara sare dupa preferinta. Cand sunt gata, presara patrunjel deasupra si serveste-i cu mare pofta. Un preparat care merita degustat cu toata familia.

Daca ti-a palcut, arata reteta si prietenilor. Pofta buna!

 

Vezi și rețeta pentru tocăniță de ciuperci:

Ingrediente:500 de grame de ciuperci proaspete (champignon, se pot folosi orice ciuperci vă sunt pe plac – gălbiori, ciuperci brune, pleurotus etc.), 100 de grame de ceapă (1 ceapă mare, eu am folosit o ceapă roșie de mărime medie și 1 fir de ceapă verde în completare), 1-2 căței de usturoi (după cât de mari sunt și după cât de usturoiat vă place), 100-150 de grame de ardei (eu am folosit 2 ardei mici, unul roșu și unul galben, împreună au avut 130 de grame, gata curățați de cotor și semințe), 30 de ml de ulei, 150 ml de passata de roșii sau 2 roșii mari, opărite, decojite de pieliță și tăiate în cuburi
1 legătură de pătrunjel, sare și piper.

Mod de preparare:

1. Se curăță și se toacă ceapa și se zdrobește usturoiul. Ardeii se taie fâșii sau cubulețe, cum preferați, eu i-am lăsat în bucăți măricele, ca să își păstreze ceva din textură și pentru că mi s-au părut că au culori foarte frumoase. Ciupercile se curăță bine și se taie în sferturi sau jumătăți (după cât sunt de mari).
2. Se încinge pe foc mediu o tigaie sau o cratiță largă, încăpătoare, se adaugă uleiul și apoi ceapa tocată și usturoiul zdrobit, presărându-se de la început și cu puțină sare. Se călește 2-3 minute, cât să înceapă să se înmoaie ceapa.
3. În tigaie se adaugă ardeiul, se amestecă, se reduce focul și se călesc legumele în continuare timp de 6-7 minute. Atenție, nu urmărim să le rumenim, doar să se înmoaie, așa că e bine să supraveghem tigaia în acest răstimp și să mai amestecăm din când în când.

Poftă bună!

 

Vezi si reteta pentru gulas din carne de curcan:

Recunosc, visez demult sa fac un gulas la ceaun, in curte, la foc de lemne, insa pana atunci mai e cale lunga. Iubesc aceasta mancarica de cand sunt mica, si-o prepar cum am vazut la mama. La reteta originala, din cate am citit, carnea folosita ar trebui sa fie de vacuta, dar mi se pare mult mai gustos cu carne de curcan, mai ales ca eu nu gatesc cu afumatura sau carne de porc. Voi puteti s-o faceti cu ciolan afumat, n-am nimic impotriva. Am putea spune ca sunt variatiuni pe aceeasi tema, unii prefera condimentat, altii picant sau cu multe galuste, sau…. puteti alege cum va place, nu e nimic batut in cuie. La mine comanda este „cu multe galuscute”.

Ingrediente:1 ceapa alba, 1 ceapa rosie, 1ardei gras rosu, 1 morcov, 3, 4 linguri ulei pentru calit, 300 gr piept de curcan, 1 cartof mare ( sau doi potriviti ), 2 linguri pasta de ardei, 1/2 lingurita boia dulce, 1/2 lingurita chilli, fulgi, 1/2 lingurita chimion ( optional ), 2 frunze de dafin, piper, sare, 1 lingura pasta de rosii,patrunjel.
Pentru galuste:2 oua, faina si gris in cantitati egale

Mod de preparare:

1. Ceapa alba si rosie se taie solzisori, se da cu sare si se pune la calit in ulei. Adaugam si morcovul ras pe razatoarea cu gauri mari. Lasam trei patru minute pana ce se inmoaie ceapa ( eu n-o las sa se faca aurie, tin la ficatul meu ), apoi adaugam ardeiul gras taiat julienne si mai lasam putin pana se incorporeaza bine cu celelalte ingrediente.

2. Carnea spalata bine se taie cubulete si se pune la calit pana ce incepe sa se rumeneasca usor.

3. Peste ceapa adaugam carnea, cartofii taiati cubulete, foile de dafin, pasta de ardei, boiaua dulce si fulgii de chilli. Turnam doua pahare de apa ( cam 500 mililitri ) si lasam la fiert. Cand cartofii sunt aproape gata ( trebuie sa tinem cont ca vor mai fierbe impreuna cu galustile si nu trebuie sa se sfarame ) punem bulionul diluat cu putina apa si potrivim de sare si piper.

4. Pregatim galustile. Se bat doua oua cu putina sare adaugand pe rand cate o lingura de faina si una de gris pana ce obtinem un aluat consistent. Ca idee, galustile se pot face doar din faina, sunt chiar mai fine la gust. Se ia cate o lingurita de aluat si se toarna in gulas. Se lasa la fiert cateva minute, proband daca sunt moi. In mod normal, gulasul trebuie sa fie zemos, insa noua ne place putin mai scazut, de aceea l-am pus la cuptor 10-15 minute. La final, cine doreste, poate prasara patrunjel tocat.

TIPS-URI
1.Se poate prepara si cu carne de vita
2.Galustile se pot face doar din faina, nu neaparat amestec cu gris

Sursa:bucataras.ro

Exit mobile version