Ce este melanoza și cum o tratăm?

Ce este melanoza și cum o tratăm?

Hiperpigmentarea sau melanoza este o afecțiune dermatologică în care anumite porțiuni ale pielii sunt mai închise la culoare decât suprafața din jur. Melanoza se poate caracteriza prin pete sau melasmă și poate fi localizată într-o anumită zonă a corpului, pe mâini sau pe față, sau poate fi generalizată. Din acest articol vei afla cum apare hiperpigmentarea și ce poți face să o tratezi.

Loading...

 

De ce apare hiperpigmentarea

Hiperpigmentarea apare atunci când pielea produce mai multă melanină, pigmentul care dă culoare pielii. Acest lucru determină închiderea la culoare a unor porțiuni de piele, care devin puncte sau chiar pete de dimensiuni mai mari. 

 

Cel mai adesea aceste pete se formează pe suprafețele de piele care sunt mai expuse radiațiilor solare: pe față, brațe sau picioare. Procesul de producție a melaninei se intensifică sub acțiunea razelor UVA și UVB, pentru a proteja pielea. De aceea, expunerea la soare este una dintre cauzele principale ale apariției hiperpigmentării. Alte cauze frecvente sunt schimbările hormonale, în special în perioada sarcinii, afecțiunile dermatologice precum acneea sau psoriazisul și arsurile. În anumite cazuri, unele medicamente pot produce hiperpigmentarea pielii. Este vorba de anumite antibiotice, antiinflamatoare, diuretice, calmante, care stimulează producția de melanină, crescând astfel riscul apariției melanozei.

 

Atunci când pielea se reface după ce a fost agresată, fie de o arsură, fie de o afecțiune dermatologică de tip acnee sau psoriazis, riscul apariției hiperpigmentării crește. Poate apărea însă și efectul invers, al hipopigmentării, în care anumite porțiuni ale pielii se deschid la culoare.

 

Metode de tratament pentru hiperpigmentare

 

Chiar dacă nu reprezintă un risc pentru sănătate, hiperpigmentarea poate deveni deranjantă din punct de vedere estetic, mai ales dacă petele se află în zone ușor vizibile, pe față sau pe mâini. De aceea, multe persoane care se confruntă cu această problemă își doresc să o elimine. Există câteva produse și tehnici care pot fi folosite pentru a preveni hiperpigmentarea și a o reduce.

 

  • Evită expunerea neprotejată la soare. Fața trebuie acoperită cu cremă de protecție solară, SPF minimum 30, tot anul. 
  • Nu atinge fața atunci când ai arsuri, puncte negre sau albe sau alte probleme dermatologice. Lasă procesul de refacere a pielii să se producă natural. 
  • Folosește tratamente anti-hiperpigmentare. Cremele împotriva melanozei conțin ingrediente care luminează tenul, printre care acidul azelaic, hidrochinona, vitamina C, retinoizi sau corticosteroizi. Alege tratamentul care ți se potrivește după ce stai de vorba cu cosmeticiana ta sau cu un dermatolog. Poți găsi online produse pentru hiperpigmentare de la Farmec.ro.
  • Exfolierea pielii ajută la îndepărtarea hiperpigmentării. Practic, cu ajutorul exfolierii este îndepărtat stratul mai închis la culoare iar tenul rămâne neted și uniform pigmentat. Este important totuși să se folosească produse de exfoliere blânde care să nu distrugă bariera de protecție naturală a pielii, pentru că astfel pielea ar deveni mai predispusă la hiperpigmentare, sub acțiunea razelor UV.
  • Anumite proceduri cosmetice te pot ajuta să elimini petele pigmentare. Printre acestea se numără terapia cu laser, terapia cu lumina pulsată, peelingul chimis și microdermoabraziunea. Afla de la dermatologul tău care ți se potrivește cel mai bine.
  • Unele remedii naturiste promit rezultate bune în ce privește dispariția petelor pigmentare. Printre tratamentele naturale cu efecte posibile se numără cel cu aloe vera, datorită conținutului de aloezină care luminează tenul, prin inhibarea producției de melanină. Și extractul de ceai verde este creditat cu efecte în dispariția petelor pigmentare, datorită acțiunii sale antioxidante și antiinflamatoare.

 

Hiperpigmentarea poate apărea la orice vârstă, însă odată cu înaintarea în vârstă pielea este din ce în ce mai predispusă la apariția petelor. De aceea, pe măsură ce trec anii este bine să îți alcătuiești o rutină de îngrijire a pielii care să conțină obligatoriu produse cu factor de protecție solară și creme cu ingrediente care previn hiperpigmentarea.