retete gustoase

Ghid culinar de vacanță: ce trebuie să știi despre preparatele Greciei

Ghid culinar de vacanță: ce trebuie să știi despre preparatele Greciei

Este un fapt bine cunoscut că grecii adoră mâncarea. Știm de asemenea că bucătăria grecească este un amestec uimitor de istorie, preparate culinare inedite și cultură și că aceasta și-a pus amprenta asupra întregului univers gastronomic occidental.

Loading...

Pentru că Grecia este o destinație populară printre turiștii amatori de bunătățuri, vorbim în continuare despre tot ceea ce trebuie să știi pentru vacanța în Grecia, în ceea ce privește zona de preparate!

Bucătăria greacă este un cumul de istorie

Fără îndoială, istoria culinară a Greciei este cu adevărat fascinantă. Bucătăria greacă a fost inspirată de culturile care au pășit de-a lungul timpului pe melagurile elene, iar acest lucru este evident nu doar prin prisma ingredientelor utilizate, ci și a metodelor de gătit folosite. Prepratele tradiționale precum borek, musacaua sau tzatziki au rădăcini în mâncărurile persanilor, ale arabilor și ale turcilor. Când vine, însă, vorba de gătit, grecii preferă de asemenea simplitatea – de regulă, aceștia pregătesc mâncărurile prin sotare, prăjire pe grătar sau prin fierbere. În plus, una dintre filosofie lor culinare este că produsele folosite în rețete sunt cu atât mai delicioase cu cât sunt gătite mai puțin. Noi credem că au dreptate!

Preparatele grecilor satisfac gusturile oricui

Gastronomia modernă greacă s-a schimbat foarte mult prin includerea unor ingrediente variate, iar astăzi locuitorii însoritei țări nu mai gătesc doar cu produse vegetariene, așa cum obișnuiau să o facă în vremurile trecute. Și totuși, ce face ca mâncarea grecilor să fie atât de specială? Prospețimea ingredientelor folosite ar putea fi răspunsul la această întrebare. Aceștia obișnuiesc să utilizeze o serie de produse cultivate și obținute local, printre care fructe, legume, oleaginoase, ulei de măsline, brânzeturi și fructe de mare, pe care le gătesc cu măiestrie după rețete vechi sau mai noi.
Condimentele alese par să fie, de asemenea, un secret al savorii prin care se remarcă preparatele grecești; oregano, busuioc, cimbru și mentă – acestea sunt cele mai populare mirodenii care ne amintesc de frumusețea statului de la Marea Mediterană. Prin prospețimea, diversitatea și asezonarea perfectă a ingredientelor din preparatele lor, grecii reușesc deci să satisfacă chiar și gusturile culinare ale celor mai pretențioși dintre noi!

Servirea mesei este considerată un moment important

Grecii tratează servirea meselor cu o seriozitate care te-ar putea uimi! Locuitorii de aici se bucură pe îndelete de mâncarea pe care o consumă, delectându-se cu aromele, aspectul și gustul acesteia. De regulă, o masă în Grecia durează câteva zeci de minute, cel puțin, iar oamenilor le place să mănânce împreună, să își împartă preparatele, vinul și gândurile! De asemenea, mesele se desfășoară după o ordine bine stabilită; Mezedes, sau mâncarea în farfurii mici este oferită ca starter și, în general, mâncărurile reci sunt servite primele. O altă regulă nescrisă a festinelor grecești este că peștele precede întotdeauna alte tipuri de cărnuri.

Rezervă-ți și tu vacanța în Grecia și delectează-te cu preparatele delicioase tradiționale de pe tărâmul zeilor!