Ceaiul verde este extrem de bogat în antioxidanți și nutrienți cu efecte remarcabile asupra mai multor organe și sisteme din corp. Este cunoscut îndeosebi ca un remediu împotriva cancerului, a obezității, a afecțiunilor cardiovasculare și cerebrale.
Vă vom prezenta în continuare câteva beneficii confirmate de studiile științifice realizate pe oameni.
Frunzele de ceai verde conțin foarte mulți compuși bioactivi care contribuie la îmbunătățirea stării noastre de sănătate. Cei mai importanți sunt antioxidanții – polifenolii de tipul flavonoidelor și catechinelor.
Aceștia acționează puternic împotriva radicalilor liberi, asigurând o protecție importantă asupra celulelor și moleculelor corpului. Radicalii liberi sunt asociați cu îmbătrânirea prematură și numeroase boli cronice.
Unul din cei mai studiați antioxidanți din ceaiul verde este EGCG (epigalocatechin galate). Este responsabil pentru majoritatea beneficiilor consumului de ceai verde.
Beneficii la nivelul creierului
Ceaiul verde este nu doar energizant, ci și un stimulent extraordinar pentru funcțiile creierului. Acesta conține cofeină, dar în cantități mai mici decât cafeaua, care crește concentrația de dopamină și norepinefrină. Cofeina îmbunătățește mai multe funcții cognitive: atenția, memoria, starea de spirit și timpul de reacție.
Pe lângă cofeină, ceaiul verde conține și L-teanină, un aminoacid care pătrunde în creier și crește activitatea neurotransmițătorului GABA, care are efecte anti-anxietate. Acesta crește dopamina și producția de unde alfa din creier.
Cofeina și L-teanina acționează împreună în îmbuntățirea funcțiilor creierului și dau o energie mai stabilă decât cafeaua.
Îmbunătățește performanța fizică și ajută la arderea grăsimilor
Studiile clinice au demonstrat că ceaiul verde crește rata metabolică și arderea grăsimilor, din acest motiv este inclus în atât de multe produse pentru slăbit. Nu doar femeile se pot bucura de acest efect al ceaiului verde, ci și bărbații. Cercetările au arătat că ceaiul verde crește consumul de energie la bărbați.
Cafeina îmbunătățește performanța fizică cu 11-12%, prin mobilizarea acizilor grași din țesuturile grase și utilizarea lor pentru energie.
Scade riscul de cancer
Antioxidanții din ceaiul verde au efecte protectoare împotriva daunelor oxidative care pot duce la dezvoltarea cancerului. Studiile au arătat că femeile care beau ceai verde au un risc cu 22% mai mic de a dezvolta cancer la sân. La bărbații care beau ceai verde, riscul de a face cancer de prostată este și mai mic (48%).
Un alt studiu pe femei chineze a arătat că ceaiul verde scade riscul de cancer colorectal cu 57%.
Ceaiul verde pentru păr
Ceaiul verde are un rol extrem de important cand vine vorba de ingrijirea parului – intareste radacinile si regenereaza foliculii de par, datorita antixoidantilor pe care ii contine. In plus, gratie catechinelor din compozitia lui, ceaiul verde stimuleaza circulatia sangvina la nivelul scalpului, stimuland astfel si mai mult cresterea parului.
Curata scalpul – Micii paraziti si alte bacterii duc la slabirea radacinilor, cauzand ruperea firelor de par. Insa utilizarea ceaiului verde ajuta la indepartarea bacteriilor si impuritatilor de la nivelul scalpului, prevenind astfel afectarea podoabei capilare.
Estompeaza ridurile si cearcanele – Aplicarea pliculetor de ceai verde direct pe pleoape, dupa ce au stat la infuzat si s-au racit, ajuta la diminuarea ridurilor si a inflamatiilor pleoapelor, dar si a cearcanelor.
Scade riscul de diabet
Studiile au arătat că ceaiul verde îmbunătățește sensibilitatea la insulină și contribuie la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu realizat pe japonezi a arătat că cei mai mari consumatori de ceai verde au avut un risc cu 42% mai mic de a dezvolta diabet de tip 2.
O recenzie pe 7 studii efectuate pe un total de 286.701 de consumatori de ceai verde a arătat că aceștia au avut un risc cu 18% mai mic de a face diabet.
Scade riscul bolilor de inimă
Ceaiul verde are de asemenea capacitatea de a îmbunătăți diverși factori de risc pentru bolile cardiovasculare, în special colesterolul LDL, colesterolul total și trigliceridele.
Mai mult, ceaiul verde crește capacitatea antioxidantă a sângelui, ajutând la protejarea colesterolului LDL de oxidare – asociată cu apariția bolilor de inimă.
Consumatorii de ceai verde au un risc cu 31% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare.
Ajută la pierderea în greutate
Câteva studii au arătat că ceaiul verde reduce depunerea de grăsimi în corp, mai ales la nivelul abdomenului. Unul din aceste studii, realizat pe 240 de bărbași și, femei a arătat că cei care au băut ceai verde au avut o reducerea semnificativă a procentului de grăsime și greutate corporală, circumferința taliei și grăsime abdominală.
Ne protejează de bolile bătrâneții
Pe lângă faptul că îmbunătățește funcția creierului, ceaiul verde ne poate proteja și de declinul cognitiv asociat cu vârsta. Alzheimer este una din cele mai populare boli neurodegenerative, și principala cauză a demenței. Boala Parkinson se află pe locul doi.
Catechinele din ceaiul verde au demonstrat efecte protectoare asupra neuronilor în testele pe animale și în eprubetă. Acest lucru înseamnă că ceaiul verde poate reduce riscul de Alzheimer și Parkinson.
Crește speranța de viață
Consumul de ceai verde a fost asociat inclusiv cu creșterea longevității. Dacă ar fi să luăm în calcul faptul că consumatorii de ceai verde au un risc mai mic de cancer și boli cardiovasculare, atunci am înțelege mai ușor de ce ceaiul verde poate ajuta la creșterea speranței de viață.
Un studiu amplu, efectuat pe 40.530 de japonezi a arătat că cei care au consumat cel mai mult ceai verde (peste 5 căni pe zi) au avut un risc mai mic de deces din cauza bolilor de inimă și a accidentelor vasculare cerebrale între 12 și 42% pe o perioadă pe 11 ani.
Un alt studiu, realizat pe 14.000 de japonezi vâstnici a arătat că cei care au consumat cantități mari de ceai au avut un risc cu 76% mai mic de deces pe o perioadă de 6 ani.
Sursa:
lataifas.ro sanatate.bzi.ro
https://authoritynutrition.com/top-10-evidence-based-health-benefits-of-green-tea/