Ingrediente: 500 g fasole boabe, o ceapa mare, un morcov mare, o telina mica, un pastarnac, o radacina patrunjel, cateva boabe de piper, un ardei gras rosu, o lingurita boia de ardei dulce, un praf de cimbru uscat, sare, 4 linguri ulei
Mod de preparare:
Pentru patru portii folosesc 500 g fasole cu bobul mic. O pun la inmuiat pentru cateva ore, pentru a scurta fierberea. Fierb fasolea schimband de trei ori apa.
Nu adaug niciodata apa rece pentru procesul de fierbere. Fasolea trebuie sa fiarba la foc mic, timp indelungat, cu vasul acoperit. Ca un secret, adaugati cateva boabe de piper la fiert.
Punem radacinile taiate in felii mari si ceapa si lasam fasolea sa fiarba la foc mic impreuna cu ele vreme de 30 minute.
Cand boabele incep sa se striveasca usor, punem ardeiul tocat si boiaua de ardei. Dupa 15 minute adaugam si morcovul.
Spre sfarsitul fierberii adaugam cimbrul uscat, sare dupa gust si 4 linguri de ulei. O mai lasam cateva minute si adaugam leusteanul.
Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut.
Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier.
Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii.
O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre.
Desi multe persoane evita sa includa in dieta lor fasolea alba din cauza flatulentei, aceste boabe sunt de fapt utile pentru prevenirea constipatiei. Multi dintre cei care sufera de sindrom de colon iritabil consuma fasole pentru a preveni astfel de crize de tulburari digestive.
Sursa: realitatea.net
Vezi si reteta pentru ciorba de pastai de fasole:
Recomand aceasta ciorba de post din suflet, se prepara rapid si este delicioasa. Este preparata din ingrediente naturale si se prepara in 30 de minute.
Ingrediente:
1/2 kg fasole pastai late, 1 conserva cubulete de rosii in bulion, 1 lingurita rasa sare, piper, 2 linguri ulei, patrunjel proaspat sau marar, morcov
Mod de preparare: Spala pastaile de fasole si curata=le de codite. Rupe-le in 3, 4 bucati. Adauga si morcoviul ras (este optional) Se pun la fiert, la foc mic, in 2 litri de apa rece, in care adaugi o lingurita de sare.
Dupa ce a fiert fasolea, adauga cubuletele de rosii in bulion si cele doua linguri de ulei si asteapta ca ciorba sa ajunga iar la punctul de fierbere. Cand incepe sa dea in fiert, stinge aragazul. adaug[ patrunjelul tocat marunt, si dupa gust mai poti adauga sare, piper, foi de dafin.
Daca ti-a placut recomanda si prietenilor!
Vezi si reteta pentru supa de galuste de post:
Pentru că supa de post cu găluște este o supă gustoasă și sățioasă, mai ales în zilele de post când este nevoie de mâncare mai consistentă, astăzi te învățăm o rețetă simplă de supă de roșii cu găluște. Iată cum se prepară:
Ingrediente:
2 morcovi, 2 cepe, 1 păstârnac, 1 țelină, 1 kg rosii, 1 legătură pătrunjel
Pentru găluște: 4 linguri de făină, 4 linguri de griș, 1 lingură amidon, 1 ceapă tocată mărunt
sare, boia și piper, după gust
Mod de preparare:
Supa de roșii cu găluște de post se face simplu și rapid și este extrem de gustoasă. Normal că gustul și consistența găluștelor de post diferă de cele “de dulce”, dar asta nu le face mai puțin gustoase, ci doar… altfel.
Taie mărunt ceapa, morcovul, păstârnacul, țelina (pe ultimele 3 le poți da pe răzătoare chiar, dacă îți e mai ușor). Opărește 2, 3 minute roșiile ca să le poți decoji ușor. Asezonează cu sare, piper și boia și lasă la călit într-o oală înaltă, până se înmoaie.
Adaugă peste 2 litri de apă. Lasă la fiert 10-15 minute.Roșiile decojite și fierte, pasează-le și pune-le deasupra celorlalte legume.
Între timp, ocupă-te de găluște. Combină făina cu grișul, amidonul și ceapa tocată mărunt de tot cu puțină apă călduță, până obții o pastă omogenă.
De îndată ce s-a format pasta, formează găluștele cu lingura și pune-le imediat în oală, la fiert. (Dacă nu faci asta și lași compoziția pentru găluște să stea, îți vor ieși tari!)
Lasă-le 5-10 minute la fiert, apoi oprește focul. Adaugă pătrunjelul tocat, pune capacul și lasă să mai stea 5 minute.