Câte ouă ai voie să mănânci pe săptămână

Ouăle se numără printre cele mai hrănitoare alimente de pe planetă, însă trebuie să le consumi cu moderație, dacă vrei să beneficiezi de proprietățile lor. Află câte ouă ai voie să mănânci pe săptămână.

Ouăle conțin mulți nutrienți necesari organismului, precum proteine, fosfor și vitamina B 12, însă au o reputație rea din cauza conținutului ridicat de colesterol. Un ou mediu are 186 de mg de grăsime, aproximativ 62% din cantitatea zilnică recomandată. Specialiștii în sănătate avertizează, astfel, consumatorii să nu exagereze cu numărul de ouă pe care le consumă într-o săptămână.

Atât gălbenuşul, cât şi albuşul ouălor abundă în nutrienţi esenţiali pentru o dietă echilibrată. Mai mult de jumătate din conţinutul de proteine al unui ou se găseşte în albuş, alături de vitamina B2 şi un conţinut mai mic de grăsimi şi colesterol decât al gălbenuşului. De asemenea, albuşurile sunt o sursă bogată de seleniu, vitaminele D, B12 şi B6, cât şi de minerale precum zinc, fier şi cupru. Însă adevărata concentraţie de nutrienţi se găseşte în gălbenuş, unde vei găsi vitaminele liposolubile A, D, E şi K, dar şi luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi extrem de importanţi pentru sănătatea ochilor şi creierului.
Cum stabileşti însă numărul optim de ouă pe care să le consumi?

Specialiştii în nutriţie sunt de părere că două ouă sunt suficiente pentru a suplini nevoile nutriţionale pentru majoritatea persoanelor, însă aceasta s-ar putea să nu fie cea mai sănătoasă opţiune pentru toţi. Pentru a stabili numărul optim de ouă pentru nevoile tale nutriţionale, este nevoie să iei în considerare dieta ta per ansamblu.
De exemplu, dacă preferi să consumi ouăle sub formă de omletă cu ciuperci şi brânză, atunci caloriile şi grăsimile săturate vor avea niveluri semnificativ mai mari, iar cele două ouă pe zi se pot dovedi excesive. De asemenea, persoanele afectate de diabet ar trebui să fie prudente. În cazul bolnavilor de diabet de tip 2, consumul excesiv de ouă este corelat cu un risc mai mare de a dezvolta boli coronariene.
Pentru a capăta o viziune mai clară asupra aportului tău nutriţional, trebuie să ştii că un ou mare conţine aproximativ 5 grame de grăsimi (1,5 grame grăsimi saturate şi 2,5 grame grăsimi nesaturate) şi 80 de calorii. Aşadar, dacă dieta ta conţine deja un număr semnificativ de grăsimi saturate din alte surse, să consumi ouă şi bacon la micul dejun nu va fi o opţiune sănătoasă. În schimb, dacă stilul tău alimentar nu include prea multe prăjeli şi alimente procesate, un mic dejun alcătuit din pâine prăjită cu avocado şi ouă în trei din cinci zile ale săptămânii nu ar trebui să reprezinte un risc pentru sănătatea ta.
O persoană sănătoasă nu trebuie să consume mai mult de două-trei ouă pe săptămână. „Copiii nu au restricţii, pentru că ei au un necesar de lipide mai mare“, adaugă specialistul. Totuşi, nutriţioniştii nu le recomandă nici micuţilor mai mult de şase ouă pe săptămână.

Consumarea ouălelor crude, inclusiv a albușurilor și a gălbenușurilor separat poate provoca intoxicatie alimentara, mai ales în grupul persoanelor ,,cu risc” precum bebeluși și copii mici, femei gravide, persoane în vârstă, persoane cu sensibilități gastrice. Aceste restricții se datorează faptului că ouăle pot conține bacterii de salmonella provocând boli grave.
Dacă vă doriți neapărat să consumați ouă crude su slab pregătite, se recomandă consumul ouălelor pasteurizate care minimizează acest risc, procesul de pasteurizare ucigând salmonella.