Cum alegi oalele si tigaile în funcție de materialul din care sunt realizate

Vrei să-ți dotezi bucătăria cu set nou de oale și tigăi, dar nu știi care sunt cele mai bune? Dacă îți dorești să faci o investiție în setul ideal de vase, cu siguranță recomandările din acest articol îți vor fi de folos. Nimic nu este folosit mai mult în bucătărie decât oalele și tigăile. Ele stau la baza obținerii unor preparate delicioase, fiind extrem de importante atunci când vine vorba despre rumenirea puiului sau prăjirea unei omlete delicioase. 

Nu este ușor să alegi din vasta ofertă de produse aflată pe piață, având în vedere că gama de modele este uriașă. Alegerea unor oale de gătit din diverse materiale reprezintă o confuzie și mai mare, deoarece poți alege dintre oțel inoxidabil, fontă, aluminiu și cupru, ceramică sau sticlă.

Ca să reușești să îți protejezi bugetul, va trebui să te informezi cât mai bine, astfel încât să știi cu exactitate ce îți dorești. Asta înseamnă că trebuie să știi suficiente lucruri de vasele de gătit, încât nicio etichetă să nu te ia prin surprindere. Fiecare model de oale sau tigăi are caracteristici și beneficii bine determinate. De exemplu, oțelul inoxidabil distribuie în mod uniform căldura și are proprietăți ridicate de menținere a acesteia. Tigăile din oțel sunt foarte robuste și pot fi utilizate și la prăjire și la coacere. Dacă au mânerul metalic, le poți folosi chiar și în cuptor. Este un model de tigaie de bază excelentă, în care poți găti aproape orice. 

Tigaile din ceramică sunt o opțiune antiaderentă recomandată, având în vedere și faptul că nu au substanțele chimice pe care le au tigăile antiaderente tradiționale. Sunt ideale în special pentru pește, ouă sau orice alte alimente delicate care se pot lipi. 

Fonta și oțelul carbon sunt foarte asemănătoare între ele, prin faptul că pe măsură ce sunt folosite, prind o anumită aromă și un aspect antiaderent. De asemenea, sunt practic indestructibile. Singura problemă este ținerea ruginii la distanță. 

Un alt aspect de care trebuie să ții cont atunci când cumperi oale și tigăi este plita sau aragazul pe care vei găti. Multe vase au diverse simboluri pe partea inferioar, care indică gradul de compatibilitate cu diverse modele de plită. Dacă nu știi ce să alegi, cel mai bine este să verifici specificațiile online.

Pe o plită de ceramică poți utiliza orice model de tigăi, cu excepția cuprului sau oțelului inoxidabil cu bază de cupru. Va trebui să te asiguri că tigaia are o bază netedă și plană, pentru a oferi un contact cât mai bun cu inelul plitei. Dacă folosești tigăi tradiționale, din fontă sau alte materiale, va trebui să le manevrezi cu grijă, deoarece pot zgâria plita. 

Plitele electrice sunt la rândul lor compatibile cu orice tip de tigaie, cu excepția cuprului. 

Plitele cu gaz pot fi utilizate în combinație cu orice tip de oală sau tigaie. Alege modele ușoare, având în vedere și faptul că tigăile cu fundul mai subțire nu păstrează căldura la fel de bine ca tigăile cu fundul mai gros, ceea ce înseamnă că este destul de ușor să ajungi la o fierbere rapidă. Reglează flacăra astfel încât să se oprească la marginea tigăii, altfel poate deteriora mânerul. 

Pe o plită cu halogen se poate utiliza orice tigaie, cu excepția celor care au cuprul expus sau baze reflectorizante. Alege un set de oale cu baza cât mai întunecată la culoare. Dacă sunt prea strălucitoare, limitatorul termic se poate decupla, pentru a preveni supraîncălzire sticlei. 

Plitele cu inducție sunt foarte populare, dar trebuie să știi că nu poți folosi orice tip de oale și tigăi. Dacă folosești un model greșit, fie nu se va încălzi, fie indicatorul luminos va începe să clipească. Singurele tigăi potrivite sunt cele cu bază din fontă sau oțel inoxidabil. Tigăile din aluminiu sau cupru vor funcționa doar dacă baza lor are inclus un metal magnetic.

Exit mobile version