Cum se face ciorba de fasole ca la mama acasa. Ce sa pui ca să-i dai gust bun

Ingrediente: 500 g fasole boabe, o ceapa mare, un morcov mare, o telina mica, un pastarnac, o radacina patrunjel, cateva boabe de piper, un ardei gras rosu, o lingurita boia de ardei dulce, un praf de cimbru uscat, sare, 4 linguri ulei

Mod de preparare:

Pentru patru portii folosesc 500 g fasole cu bobul mic. O pun la inmuiat pentru cateva ore, pentru a scurta fierberea. Fierb fasolea schimband de trei ori apa.

Nu adaug niciodata apa rece pentru procesul de fierbere. Fasolea trebuie sa fiarba la foc mic, timp indelungat, cu vasul acoperit. Ca un secret, adaugati cateva boabe de piper la fiert.
Punem radacinile taiate in felii mari si ceapa si lasam fasolea sa fiarba la foc mic impreuna cu ele vreme de 30 minute.

Cand boabele incep sa se striveasca usor, punem ardeiul tocat si boiaua de ardei. Dupa 15 minute adaugam si morcovul.

Spre sfarsitul fierberii adaugam cimbrul uscat, sare dupa gust si 4 linguri de ulei. O mai lasam cateva minute si adaugam leusteanul.

Consumul de fasole alba ofera multiple beneficii organismului uman. Aceasta este bogata in antioxidanti si contine cantitati importante de molibden implicat in procesul de detoxifiere. Fasolea alba este o sursa importanta de fibre si proteine si are un indice glicemic scazut.
Aceasta produce inhibitori de alfa-amilaza care ajuta la reglarea depozitelor de grasime din organism dar contine si magneziu, un mineral esential pentru mentinerea unei stari optime de sanatate. Ca si alte tipuri de fasole, fasolea alba este bogata in minerale, cum ar fi acidul folic, magneziu si fier.

Fierul este un supliment energetic natural si este foarte indicat in special femeilor, care femei manifesta deficit de fier, in special in timpul menstruatiei sau al sarcinii. Un alt avantaj al consumului de fasole alba il reprezinta numarul mic de calorii.

O cana de fasole alba poate sa ofere peste 50% din cantitatea zilnica recomandata de fibre.

Desi multe persoane evita sa includa in dieta lor fasolea alba din cauza flatulentei, aceste boabe sunt de fapt utile pentru prevenirea constipatiei. Multi dintre cei care sufera de sindrom de colon iritabil consuma fasole pentru a preveni astfel de crize de tulburari digestive.

Cum se gătește corect fasolea pentru a elimina balonarea. Secretul pe care multe gospodine trebuie sa-l stie:

Fasolea iahnie  este o mâncare iubită de români, o mancare traditionala foarte sanatoasa si gustoasa. Desi se prepara usor, fasolea necesita timp de pregatire inainte de a o gati. Iata de ce ingrediente ai nevoie: 500 g fasole uscată, 2 cepe mari, 6 căţei usturoi, 250 ml bulion, 2 foi dafin, 2 morcovi, 1 linguriţă cimbru, sare, piper, 2 linguriţe boia dulce, 1 lingură, pastă de ardei dulce, 1 linguriţă zahăr, ulei, pătrunjel, mărar
Mod de preparare:

Trebuie neaparat sa lași o zi și o noapte, la înmuiat, fasolea boabe, în apă rece, schimband apa de 2, 3 ori (nu lasi in aceasi apa)

Fierbi fasolea în 2-3 ape, poti pune puțin bicarbonat ca sa elimini efectul debalonare. După ce dai prima oară în fiert, arunci apa şi o înlocuiești cu alta, tot fierbinte.Repeti acest pas si a doua oara, iar În ultima apă adaugi foile de dafin și sarea. Între timp cureți ceapa, morcovul şi usturoiul. Le toci mărunt, încingi uleiul și le pui la călit, întâi ceapa, după 5 minute morcovul și, la sfârșit, usturoiul.

Ca să nu se prindă, stingi cu puțină apă de la fasole. Pui bulionul şi zahărul, continui cu pasta de ardei dulce. Lași pe foc ca să capete consistența unui sos mai gros și apoi adaugi fasolea scursă de apă.

Spre sfârșit presari cimbrul, mărarul, pătrunjelul, boiaua și sărezi și piperezi după gust. Mai lași să fiarbă un pic și stingi focul.

 

Fasolea se gaseste intr-o varietate de marimi, forme si gusturi. Ea este plina de substante nutritive si fibre. Are un gust bun, fie ca este proaspata, uscata, congelata sau conservata. Fasolea este disponibila de-a lungul intregului an si poate fi preparata intr-o mare varietate de feluri, indiferent ca e vorba de micul dejun, pranz sau cina.

1. Se recomanda maxim 3 cani de fasole pe saptamana
Fasolea este recunoscuta ca fiind un aliment important in vederea imbunatatirii starii de sanatate. Cele mai recente orientari dietetice recomanda consumul a 3 cani de fasole pe saptamana.

Fasolea se incadreaza in doua categorii separate de alimente. Ea face parte atat din grupul legumelor, cat si din grupul „carnurilor” si alimentelor-boabe. Continutul bogat de substante nutritive o face un produs alimentar foarte sanatos.

2. Plina de fibre
Fasolea este plina de fibre atat solubile, cat si insolubile. Ea contine chiar cea mai mare cantitate de fibre dintre toate legumele. Fibrele sunt o componenta dietetica importanta pentru sanatate. In plus, consumul de fasole ajuta si la imbunatatirea nivelului colesterolului si la reducerea riscurilor de boli cardiace.

Mai mult, fibrele promoveaza sanatatea tractului digestiv si pot reduce unele tipuri de cancer. Fasolea contribuie si la mentinerea cantitatii de zahar sau glucoza, niveluri esentiale pentru reducerea riscului de a dezvolta diabet si pentru combaterea acestei afectiuni.

3. Vitaminele si mineralele din fasole
Fasolea contine o varietate de vitamine si minerale, inclusiv calciu, fosfor, potasiu, acid folic, magneziu si fier. Calciul si fosforul joaca un rol vital in sanatatea oaselor. Potasiul actioneaza impreuna cu sodiul pentru a mentine o tensiune arteriala sanatoasa. Acidul folic este o vitamina B, adesea asociata cu sanatatea sarcinii. El este necesar pentru producerea si intretinerea celulor noi.

Magneziul are mai multe scopuri in organism: sustine functiile musculare si nervoase, mentine sistemul imunitar, se ingrijeste de sanatatea oaselor si a tensiunii arteriale si ajuta la metabolizarea energiei. Fierul este o parte importanta a proteinelor de transport de oxigen in sange si promoveaza dezvoltarea sanatoasa a celulelor.

4. O alternativa vegetariana
Fasolea este o leguma, dar contine proteine valoroase, adesea asociate cu cele din carne. Acest lucru face din ele o alternativa la carne pentru vegetarieni sau pentru cei care vor sa limiteze aportul de produse de origine animala. Fasolea este un substitut sanatos si pentru inima. Ea nu contine colesterol sau grasimi saturate si are in general o cantitate limitata de grasimi.

5. Fasolea este un produs alimentar sanatos si comod
In timp ce fasolea uscata face parte din recomandarile sanatoase, uneori nu este foarte convenabila daca ai o viata ocupata, pentru ca iti trebuie un timp relativ mare pentru a o gati. Din fericire, si conservele de fasole sunt o alternativa sanatoasa. Ele pot fi adaugate direct din cutie intr-o salata de-a dreptul delicioasa.

Zdrobeste fasolea fiarta si amestec-o cu sos de salsa pentru un aperitiv gustos.

Cand folosesti fasolea din conserva insa, asigura-te ca acorzi atentie etichetei nutritionale. Acest lucru iti va permite sa indentifici ingredientele ascunse sau excesul de sodiu care nu e foarte bun pentru sanatatea ta.

csid.ro

Exit mobile version