Melci din foietaj de casă moldovenești cu cartofi, spanac și ciuperci! Un preparat de post delicios perfect pentru orice moment al zilei!

Un preparat de post extraordinar de bun, pe care l-am mancat in Moldova si pentru care am cerut reteta in mod special ca sa pot face si eu acasa. Acesta este un exemplul ca putem prepara mancare delicioasa cu ingrediente simple, pe care le avem in casa.

Ingrediente pentru aluat: 800-1000 de grame de faina, 300 ml apa calda, 2 lingurite de sare, 1 lingura otet de mere, 3, 4 linguri de ulei de masline
Umplutura:3, 4 cartofi, 300 grame ciuperci, 250 grame spanac congelat sau 500 grame spanac proaspat, 200 de grame branza tofu, 2 lingurite ulei vegetal.

Mod de preparare:
Într-un recipient se toarnă apă caldă fiartă și se adaugă sare, oțet de mere si se amestecă.Începeți să turnați făina și frământați aluatul. În procesul de frământare, adăugați treptat ulei de măsline cu o lingură. Framantati-l pana ramane pe mana. Lasatis ub un prosop sa se odihneasca timp de 30 de minute.
Intre timp pregatiti umplutura. Curatati cartofii si puneti la fiert. Pregatiti-i ca pentru piure. Ciupercile se taie, se curata si se calesc cu sare si piper.Se poate adauga optional morcov ras s ardei. Cand incep sa scada ciupercile si sa se evapore apa, adauga putin spanacul in tigaie si putina branza tofu. Amesteca. Puteti adauga putin amidon de porumb pentru a lega umplutura.
Taiati o bucata de aluat si intindeti-l ca sa devina foarte subtire.Rostogoliti-l usor si adaugati putin ulei. Se incepe umplerea foietajului cu un strat de cartofi piure, un strat de ciuperci cu legume, un strat cu bucatele de branza tofu si spanac. Aluatul se ruleaza, apoi se formeaza melcul din ruloul obtinut.Se unge cu ulei de masline si se coace la cuptor 20-30 minute la temperatura de 190 de grade.
Un preparat deosebit care ii va incanta pe toti ai casei!
Pofta buna!

Vezi si reteta penru placinta de post cu dovleac si scortisoara:

Am gasit aceasta reteta delicioasa pe internet, am preparat-o si mi-a iesit de minune, toata familia a fost incantata.Aceasta reteta este nemaipomenita, gustul dovleacului este transformat de scortisoara in cel al merelor, astfel ca este delicios.

Ingrediente 2 foi:400g faina, un praf de sare, 5 linguri ulei, 250ml apa calduta, ulei pentru uns foile

Ingrediente umplutura:700g dovleac placintar, 4-5 linguri zahar, 2-3, lingurite scortisoara

Mod de preparare:

1.Inainte de a face foile,trebuie sa ne ocupam de dovleac,pe care il curatam,il dam pe razatoare,il amestecam cu zaharul si scortisoara si il punem intr-o cratita pe foc,amestecand din cand in cand pana cand se inmoaie dovlecul si zeama se evapora.

2.In timp ce se gateste dovleacul ne apucam de foi.Se pune faina intr-un castron,se adauga sarea si uleiul dupa care se pune apa calduta putin cate putin pana cand rezulta un aluat moale dar nelipicios.In faza aceasta aluatul nu trebuie framantat pana la omogenizare perfecta.

3.Dupa ce l-am framantat il lasam pe masa tapetata in prealabil cu faina si il acoperim cu un castron sau un prosop.Il lasam asa timp de 15 minute.Nici mai mult nici mai putin.Timpul este foarte important la aceasta reteta.Dupa cele 15 minute,il descoperim si il framantam pana iese un aluat perfect omogen.Dupa aceea se imparte in 2 bile si se mai lasa acoperit timp de 10 minute.

4.Dupa cele 10 minute,cele 2 bile se intind cu facaletul cat sa ajunga la o grosime de circa 4-5 mm.Dupa ce ati intins aluatul,se ung cele 2 bucati cu ulei si se mai lasa sa stea asa 10 minute.

5.Dupa cele 10 minute,se intinde o fata de masa si se presara cu faina.Se ia o bucata de aluat si se pune pe centrul fetei de masa,dupa care se intinde usor cu mana incepand din centru bucatii de aluat si continuand spre margini.Aluatul astfel intins trebuie sa fie atat de subtire incat sa se vada fata de masa prin el.Atentie sa nu intindeti prea mult pentru ca se rupe foarte usor.

6.Dupa ce ati intins foaia suficient,se unge foaia cu ulei si se pune umplutura,dupa care se ruleaza cu ajutorul fetei de masa.

7.Dupa ce ati rulat-o,se taie in bucati de lungimea tavii,se pun in tava,se ung cu ulei deasupra si se pun la cuptor la 200 grade timp de circa 45 minute.

8.Cand este gata,se scoate din cuptor,se taie felii,se pudreaza cu zahar pudra si serveste.Este la fel de delicioasa,atat calda cat si rece.

Sursa: cemaimancam.ro

Vezi si reteta pentru dulceata de dovleac placintar:

Dovleacul plăcintar este foarte gustos şi copt, nu mai vorbim de plăcinta de dovleac, dar ca dulceaţă întinsă pe o felie de pâine caldă este senzaţional. Aşa că ar merita ca pe lângă clasicele borcane cu dulceaţă de prune, vinşine sau gutui să-i surprindeţi pe cei dragi şi cu o dulceaţă de dovleac.

Ingrediente:

1,5 kg pulpă de dovleac plăcintar, curăţat de coajă şi seminţe, tăiat bucăţi, 100 g ghimbir proaspăt
300 g suc de lămâie şi coajă rasă, 200 g suc proaspăt de portocală, 1 limetă din care stoarcem sucul
1 baton de scorţişoară sau jumătate de linguriţă praf de scorţişoară, 1 litru de apă, 1 kg de zahar

Mod de preparare:

Puneţi toate ingredientele, cu excepţia zahărului, într-o tigaie adâncă sau într-o cratiţă. Lăsaţi amestecul să fiarbă încet până se înmoaie bucăţile de dovleac şi de ghimbir. Adăugaţi apoi zahărul şi amestecaţi constant până când se dizolvă complet. Abia acum puteţi să mai adăugaţi puţină scorţişoară sau ghimbir, după gust. Lăsaţi compoziţia să fiarbă în clocot şi amestecaţi din când în când. Dulceaţa se va îngroşa treptat în aproximativ o oră de stat pe foc. Pentru ca dulceaţa să reziste o perioadă mai lungă de timp, umpleţi borcanele, închideţi-le bine cu capace şi apoi fierbeţi-le la bain-marie pentru 20-30 de minute.

Dupa ce dulceata s-a racit puteti sa incepeti sa va bucurati de primul borcan de dulceata! Se pot servi pe paine cu unt, cu biscuiti, in clatite, in prajituri sau chiar si simpla, avand un gust deosebit.

Pofta buna si spor la treaba!

Sursa:adevarul.ro

Exit mobile version