Alimente bogate în antioxidanți și rolul lor pentru organism

Alimente bogate în antioxidanți și rolul lor pentru organism

Cu siguranță ai auzit de numeroase ori de antioxidanți și rolul acestora, în special de prezența lor în alimentele pe care le consumi cel mai des. Trebuie să știi că antioxidanții pot distruge radicalii liberi, care afectează organismul uman, fiind cei care repară toate daunele cauzate de aceștia. Antioxidanții au și rolul de a îmbunătăți funcțiile sistemului imunitar, de aceea trebuie să iei în calcul consumul de alimente bogate în antioxidanți, precum și beneficiile lor. Află care sunt alimentele potrivite pentru consum, din rândurile de mai jos.

Loading...

Rolul antioxidanților în organism

Antioxidanții sunt extrem de importanți pentru funcționarea optimă a organismului, având atât rolul de preveni, cât și de a amâna oxidarea moleculelor. Pentru că organismul produce în mod natural radicali liberi, care degradează celulele și favorizează îmbătrânirea prematură, antioxidanții sunt cei care combat aceste efecte devastatoare pentru organism. Totodată, antioxidanții sunt cei care previn apariția unor boli grave și contribuie la menținerea sănătății optime. În plus, antioxidanții sunt cei mai buni aliați ai menținerii frumuseții, produsele anti-îmbătrânire fiind cele care conțin diverși antioxidanți pe lista de ingrediente, precum vitamina E, vitamina C, ceaiul verde sau coenzima Q10. Aportul de antioxidanți poate fi mărit, cu ajutorul unor suplimente alimentare utile, pe bază de antioxidanți, la care se adaugă și beta-carotenul și seleniul, antioxidanți benefici care se găsesc sub formă de tablete. 

 

Poți opta și pentru CURCUMIN95 C3 COMPLEX, un antioxidant puternic, care protejează și detoxifică celulele hepatice, contribuind și la vindecarea rănilor. Suplimentele pe bază de Curcumin reprezintă adevărate antidepresive, imunostimulatoare și imunomodulatoare.

Cei mai cunoscuți antioxidanți

  • Unul dintre cei mai importanți antioxidanți este reprezentat de acidul alfa-lipoic, responsabil de producția de energie de la nivel celular, care protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi.
  • Vitamina C este cea care împiedică oxidarea, stimulează producția de colagen și protejează proteinele și lipidele din organism.
  • Vitamina E este responsabilă de accelerarea regenerării celulelor și de întărirea sistemului imunitar.
  • Licopenul, luteina și beta-carotenul îmbunătățește vederea și aspectul pielii, fiind unii dintre cei mai puternici antioxidanți.
  • Seleniul este un mineral cu proprietăți antioxidante, cu rol important în funcționarea optimă a creierului.
  • Coenzima Q10 ajută sistemul imunitar și nervos și reducele semnele îmbătrânirii.

 

 

Beneficiile aduse de antioxidanți

Antioxidanții sunt responsabili de încetinirea proceselor degenerative, scăzând semnificativ riscul apariției bolilor cardiovasculare, al celor de cancer și al maladiilor cerebrale. Mai mult, antioxidanții pot întârzia apariția ridurilor și a degradării pielii și încetinesc procesul de îmbătrânire la nivelul întregului organism. Beneficiile aduse de antioxidanți includ și întărirea sistemului imunitar și combaterea infecțiilor. Alte beneficii ale antioxidanților sunt protejarea vederii și reglarea nivelului de colesterol.

Topul alimentelor bogate în antioxidanți

În afară de suplimentele alimentare, antioxidanții pot fi luați și din alimente. Iată care sunt cele mai importante:

  • Usturoiul
  • Ceapa
  • Morcovii
  • Ardeii roșii și galbeni
  • Roșiile
  • Vinetele
  • Cartofii
  • Broccoli
  • Spanacul
  • Fructele de mare
  • Uleiurile vegetale
  • Ceaiul verde
  • Ciocolata neagră
  • Vinul roșu
  • Laptele
  • Portocalele
  • Kiwiul
  • Fructele de pădure
  • Pepenele roșu
  • Caisele
  • Strugurii
  • Cătina

 

Vitamina A și beta-carotenul se pot găsi în special în broccoli, cartofi dulci, roșii, pepene, caise și piersici.

Vitamina C se întâlnește în citrice, precum lămâile sau portocalele dar și în ardei gras, căpșuni sau legume cu fructe verzi.

Vitamina A se asimilează prin consumul de semințe și nuci și uleiuri vegetale.

Seleniul se găsește în pești, crustacee, carne roșie, ouă și usturoi.

Strugurii și vinul roșu sunt bogați în polifenoli, care contribuie la păstrarea sănătății inimii, în timp ce fasolea roșie conține cea mai mare cantitate de antioxidanți. Ciocolata neagră și cartofii conțin antioxidanți puternici, care pot scădea tensiunea arterială, însă nu trebuie consumate în exces.

Cum prepari alimentele pentru a nu-și pierde antioxidanții?

Chiar dacă este recomandat ca fructele și legumele să fie consumate în stare proaspătă, există și alimente care conțin antioxidanți, pe care îi păstrează și după ce sunt gătite la cuptor – cartofii roșii și albi fierți, broccoli fiert, ardeiul roșu.

Pentru menținerea unei sănătăți optime, este indicat să urmezi o dietă bogată în antioxidanți, pe care îi poți lua fie din alimente, fie din suplimente alimentare, așa cum găsești pe herbagetica.ro. În acest fel, îi vei oferi organismului șansa de a lupta mai ușor împotriva bolilor.