retete gustoase

Combinație miraculoasă pentru sănătate plină de vitamine și nutrienți. Iată ce au demonstrat specialiștii despre beneficiile rodiei

Combinație miraculoasă pentru sănătate plină de vitamine și nutrienți. Iată ce au demonstrat specialiștii despre beneficiile rodiei

Profitați din plin de sucul de rodie căruia îi puteți îndulci gustul prin asocierea cu câteva curmale. Aceasta măcar până când apar fructele autohtone.

Loading...

Beneficiile pentru inimă
Pe lângă faptul că această combinație poate constitui oricând un mic dejun energizant sau o gustare exotică plină de vitamine și nutrienți, mai există un argument puternic în favoarea acestei asocieri: specialiștii israelieni au demonstrat că rodia și curmalele pot proteja inima de îmbolnăvire. Practic, aceste două minuni ale naturii sunt dușmani redutabili ai procesului de ateroscleroză, care constă și acumularea de grăsimi periculoase pe pereții arterelor, fenomen ce poate duce la accident vascular și la infarct.

Procesul de ateroscleroză este complex și este determinat de mai mulți factori, însă oxidarea colesterolului și acumularea sa pe pereții vaselor de sânge este o componentă importantă, ce poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate a vaselor de sânge. Aici intră în scenă asocierea rodiei cu câteva curmale, pentru că acestea conțin substanțe antioxidante, polifenoli, care împiedică oxidarea LDL-colesterolului, așa-numitul “colesterol rău” și favorizează îndepărtarea sa de pe pereții arterelor.

Combinația dintre rodie și curmale
Pentru că rodia și curmalele conțin polifenoli diferiți, cercetătorii israelieni au ajuns la concluzia că o combinație dintre cele două vegetale extrem de benefice poate avea un impact și mai mare asupra organismului decât consumul separat de rodie și curmale. Chiar și sâmburele curmalei conține substanțe antioxidante benefice. Studiile au fost făcute pe celule arteriale dar și pe cobai, iar specialiștii au ajuns la concluzia că tripla combinație de suc de rodie, curmale și sâmbure de curmale reduce cu 33 de procente stresul oxidativ și cu 28 la sută cantitatea de colesterol depusă pe artere.

Însă și fără sâmbure, efectele sunt similare. Beneficiarele acestor descoperiri sunt în primul rând persoanele care au risc crescut de boală cardiovasculară. Însă și persoanele sănătoase pot consuma un pahar cu suc de rodie alături de 3 curmale pentru a-și menține aparatul cardiovascular într-o stare cât mai bună. Medicii israelieni insită asupra beneficiilor sporite ale combinației față de consumul separat de rodie și curmale.

Cum putem să plantăm rodiul la noi în curte.

Cunoscut și sub denumirea de Punica granatum, rodiul provine din Asia Mică, iar în Europa se cultivă în zonele cu climat mediteranean. Rodiul poate fi și un arbust decorativ, dar și un pom fructifer.
Înmulțire rodiu
Înmulțirea se poate face prin semințele din rodii.Acestea se lasă în apă timp de 2-3 de ore, după care se pot planta în pământ. Se pot înmulți și prin butășire, din ramurile ce nu au flori.
Butașii se țin în apă până la apariția rădăcinilor, după care se plantează în pământ, în grădină sau ghiveci.
Se recomandă plantarea butașilor de rodiu toamna.

Plantarea în pământ se face săpând o groapă de două ori diametrul ghiveciului în care a stat butașul. Pentru ghiveci este bun compostul, pământul de flori.
În aproximativ o lună ar trebui să încolțească viitorul arbust.
Rodiul nu suportă temperaturi mai scăzute de minus 10 grade Celsius sau minus 15. În zonele mai reci, copăcelul poate fi ținut în sere, solarii, etc.Iarna se udă mai puțin, atât cât solul să nu fie uscat.
vara se poate uda și o dată la fiecare două săptămâni, când pământul din jur se usucă.
Rodiul se tunde primăvara
Primăvara, pomul este în repaus vegetativ, iar tăierea se va face la nivelul ramurilor înghețate, celor subțiri, dar și pentru a da o formă coroanei. Rodiul crește lent, iar înălțimea sa poate ajunge până la 5-7 metri. Este un copac iubitor de lumină. Apa în cantități mari poate duce la putrezirea rădăcinilor.

Primele fructe

Pomul tău poate rodi după ce s-a adaptat la condițiile climatice. Uneori poate dura și câțiva ani până să culegi primele rodii, dar tot efortul merită.
Proprietăți rodie
Rodia este un super fruct ce conține multe vitamine, în special vitamina C, dar și A și E. Fructul de rodiu conține mai mulți antioxidanți decât vinul roșu sau ceaiul verde.
Rodia are efect anti-îmbătrânire, luptă împotriva Alheimerului, a cancerului, bolilor de inimă.
Mai este bună și contra paraziților intestinali, a diareei, reduce febra, ajută fertilității, reglează tensiunea arterială, luptă împotriva hemoroizilor, a osteoartritei.
Se spune că protejează și creierul fătului, de aceea este indicat spre consum de femeile însărcinate. Fructul de rodiul are efecte anticancerigene, antimutagene, antivirale, anticarcinogene.

Daca ti-a placut acest articol, arata-l si prietenilor!

Sursa: doc.ro

libertateapentrufemei.ro