retete gustoase

Cum îți amenajezi grădina în stil minimalist

Cum îți amenajezi grădina în stil minimalist

Stilul minimalist a pătruns mai întâi în casele celor care doreau un spaţiu ordonat şi bine organizat. Treptat, arhitecţii şi designerii au realizat că grădinile încărcate cu plante şi culori nu se potriveau cu un interior minimalist, aşa că au căutat soluţii pentru adaptarea stilului la exterior. În special pentru mediul urban, cu terase desfăşurate pe suprafeţe restrânse, stilul minimalist este perfect pentru o grădină sau curte mică.

Loading...

Învaţă conceptul de hardscaping

Hardscape este conceptul care îmbină piatra naturală din pavaje, scări sau terasare, cu flori sau alte elemente de decor. Curţile urbane sunt peisajul perfect pentru amenajarea unei grădini minimaliste respectând aceste principii. Aşadar, cât mai puţine elemente, dar naturale, de foarte bună calitate şi durabile.

Alege plantele eficient

Proprietarul unei grădini minimaliste nu are nimic în comun cu ideea de grădinar sau grădinărit. Nu îl vei regăsi în fiecare zi urmărind şi prestând lucrări de întreţinere a plantelor. Însă scopul obţinerii unui spaţiu de odihnă şi relaxare trebuie obţinut. Pentru a-l atinge este important să alegi de la început soiuri de plante rezistente şi adaptabile la zona în care locuieşti. Există flori şi plante ornamentale tolerante la secetă, care nu necesită ritualul stropirii zilnice. Dacă ţi se pare că florile ar însemna o pată prea mare de culoare, alege plante doar cu frunze, care îmbracă peisajul exclusiv în verde.

Afară, dar nu la vedere

De cele mai multe ori, casele şi grădinile minimaliste sunt amenajate în locuri cu vecini în toate laturile. Pentru a nu avea impresia că defilezi în ochii tuturor de fiecare dată când ieşi pe terasă, foloseşte plantele ca gard viu. Ai la dispoziţie o mulţime de arbuşti ornamentali pe care dacă îi aşezi alături se transformă în paravane verzi între grădina ta şi restul lumii. Sau poţi folosi ideea de pergolă pe care să creşti o plantă căţărătoare. Chiar şi un zid inestetic poate prinde viaţă dacă este îmbrăcat în verde viu.

Foloseşte apa ca element central

Într-o grădină minimalistă, apa nu poate fi nici râu care trece prin curtea casei, nici fântâna bunicilor. Însă se poate regăsi ca element central al unei amenajări peisagistice simple miniaturale. Farmecul în acest design nu este doar estetic, ci şi din perspectiva relaxării pe care o produce sunetul apei curgătoare.

Savoare şi culoare în jardiniere

Less is more e valabil şi pentru grădini. În locul rândurilor întregi pline cu diverse plante poţi alege câteva într-un ghiveci mai mare. Aplici ideea, te bucuri de frumuseţea sau chiar roadele plantelor, dar nu exagerezi cu numărul sau desfăşurarea lor. Pot fi aşezate pe pardoseală, de-a lungul aleilor sau chiar în apropierea casei. Dacă eşti adeptul hranei sănătoase, alege câteva jardiniere pentru plante aromatice care au nu doar aspect, ci şi gust. Busuiocul, menta, oregano şi toate celelalte au o savoare aparte atunci când le culegi din propria ta grădină amenajată în stil minimalist.

Fie că gândeşti întregul ansamblu în acest stil încă din fază de construcţie sau eşti pregătit pentru o renovare a locuinţei tale, trebuie să ţii cont de faptul că grădina este o prelungire a casei. Aşadar, dacă arhitectura şi designul interior au respectat regula de aur „mai mult cu puţin”, grădina ta modernă trebuie să fie o continuare firească a acestora.