retete gustoase

Mobila din living: idei de amenajare

Mobila din living: idei de amenajare

Livingul este camera principală a locuinței, deși, rolul său diferă de la o familie la alta. Pentru unele persoane, această cameră servește ca zonă principală de socializare în familie, în timp ce, pentru alții, livingul este mai mult un spațiu pentru primit invitații. Oricum am vedea livingul, există mereu dificultăți în amenajare și decorare. Cea mai mare problemă este alegerea și așezarea mobilei, pentru că este greu să vizualizezi aspectul final al camerei în lipsa experienței și a unor cunoștințe specifice. Armonizarea spațiului, în relație cu asigurarea unei circulații ușoare și obținerea confortului, reprezintă o adevărată provocare. Din fericire, există câteva idei de amenajare care îți vor ușura misiunea.

Loading...

Idei de bază în amenajarea mobilierului din living

Stabilește punctul focal

Punctul focal reprezintă punctul din cameră care canalizează, vizual, atenția, primul lucru pe care privirea ta cade când intri în cameră. În unele camere, punctul focal este un element deja existent, ca fereastra sau șemineul, în timp ce, în altele, este un lucru introdus de noi, ca televizorul sau canapeaua.

Creează zone de conversație

Poate că nu este una dintre acele idei utile pentru amenajarea garsonierei, dar dacă ai un living mare și primești, deseori, rude sau prieteni în vizită, crearea unor zone de conversație este foarte indicată. Oamenii trebuie să poată vorbi confortabil, fără să se simtă prea distanțați, așa că așază mobila, astfel încât, să încurajezi interacțiunile. 

Asigură acces și fluiditate

Când amenajezi livingul, ia în calcul accesul facil în toate zonele și fluiditatea circulației. Nu înghesui mobilierul și asigură-te că există, mereu, destul spațiu pentru a trece ușor pe lângă altă persoană sau pe lângă mobilă. Niște colțuri de care te lovești frecvent strică atmosfera oricărui living.

Nu lipi toată mobila de pereți

Una dintre cele mai frecvente greșeli în decorarea livingului este așezarea mobilei prea aproape de perete, pentru că aspectul rezultat este plictisitor și transmite răceală. Dacă așezi obiectele de mobilier mai în interior, creezi un cadru primitor, care invită la interacțiune. Atâta timp cât spatele mobilierului este finisat, nu există motive pentru care să-l ascunzi. 

Idei de așezare a mobilei în living

Canapeaua și fotoliile

Înainte de a cumpăra canapeaua și fotoliile, măsoară camera cu atenție, pentru că, dacă sunt prea mici ori prea mari, vor strica aspectul livingului. Este mai ușor să vizualizezi spațiul final și să faci alegerea potrivită dacă faci niște schițe cu diverse variante de așezare a mobilei. 

Măsuța de cafea

Măsuțele de cafea sunt piese de mobilier practice, dar, care, au și un puternic impact vizual. Este bine ca, în alegerea lor, să ținem cont de niște principii specifice, care ne garantează că nu vom da greș:

  • Înălțimea măsuței trebuie să fie puțin mai mică decât cea a canapelei și a fotoliilor sau scaunelor din jur
  • Lungimea mesei trebuie să fie cât jumătate din lungimea canapelei sau, cel mult, două treimi din aceasta.
  • Lasă destul spațiu pentru picioare între masă și canapea, dar nu prea mult, astfel încât să nu fii nevoit să te ridici pentru a pune o ceașcă pe măsuță.

Covorul și mobila

Bineînțeles, covorul nu este o piesă de mobilier, dar, modul în care îl așezi influențează aspectul livingului. Cea mai frecventă greșeală pe care o fac oamenii este alegerea unui covor prea mic, crezând că, astfel, vor pune în valoare mobila și vor da senzația de spațiu. De fapt, livingul arată mai bine când covorul este mai mare, centrat, și toate piesele de mobilier sunt plasate pe el. Designerii recomandă ca măcar picioarele din față ale mobilierului să fie așezate pe covor, pentru ca aspectul livingului să fie unitar.

Mobila din living are rolul de a crea un spațiu plăcut pentru activitățile cotidiene și de a favoriza interacțiunea între membrii familiei sau între familie și oaspeți. Ține cont de ideile noastre și amenajează-ți livingul astfel încât să exprime gust, confort și căldură.