Mucenicii, preparatul tradiţional care simbolizează cei 40 de soldaţi creştini jertfiţi pentru credinţă, se prepară după reţete care diferă de la o zonă la alta. În Banat, mucenicii sunt umpluţi cu nucă. În Muntenia se fierb în zeamă dulce, cu nucă şi scorţişoară. În Moldova se prepară din cocă de cozonac.
În calendarul creştin ortodox, ziua de 9 martie înseamnă celebrarea celor 40 de mucenici din Sevastia, soldaţi creştini sacrificaţi în numele credinţei. În credinţa populară se spune că Ziua mucenicilor încheie zilele babelor şi marchează începutul zilelor moşilor şi trecerea în anotimpul cald.
În tradiţia populară românească, sărbătoarea este marcată de gospodine prin prepararea unui produs dulce care poartă chiar numele soldaţilor creştini: mucenici. Fie că este vorba despre colaci preparaţi din cocă de cozonac sau de mucenici fierţi cu nucă şi scorţişoară, produsul tradiţional este unul delicios. Sărbătoarea mucenicilor se păstrează şi astăzi în toate regiunile ţării. Reţetele de mucenici diferă însă de la regiune la alta. În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat de cozonac şi unşi cu nucă sau miere. În sud, mucenicii se prepară din covrigi fierţi în apă cu vanilie, nucă şi scorţişoară.
Mucenici moldoveneşti
Reţeta de mucenici moldoveneşti seamănă cu cea de cozonac. Pentru aluat se folosesc: 600 gr faină, 10 gr drojdie uscata, 4 oua, 150 grame de zahăr, 125 grame de unt topit şi 250 ml lapte. Untul se topeşte la bain-marie, se amestecă cu ouăle şi cu laptele. Aluatul se poate frământa la mână sau la maşina de făcut pâine. După ce se frământă şi se lasă o oră la dospit se formează mucenicii în formă de opt şi se coc în cuptor. Odată scoşi din cuptor se trec prin siropul făcut din 1,5 l apă, 600 de grame de zahăr, esenţă de rom, coajă de portocală. Se ung cu miere, iar deasupra se presară nucă.
Mucenici ca-n Muntenia
În Muntenia mucenicii se fac cu 24 de ore înainte, pentru a fi lăsaţi la uscat. Reţeta de mucenici ca-n Muntenia presupune: un pahar apă caldă, o linguriţă sare, o lingură zahăr şi faină cât cuprinde. Într-un vas se amestecă puţină faină cu o lingură cu zahăr şi o linguriţă de sare, apoi se toarnă un pahar cu apă. Se amestecă cu făină până se obţine un aluat elastic şi bun pentru întins. Se întinde o foaie subţire din acest aluat şi se decupează mucenicii, tot în formă de opt sau de beţişoare. Se lasă la uscat 24 de ore. Mucenicii se fierb a doua zi în apă aproximativ 45 de minute.
Într-o cană se amestecă două linguri de faină cu apă, iar produsul rezultat se pune, prin strecurătoare, peste mucenicii care fierb. Se servesc calzi, decoraţi după gust cu coajă rasă de lămâine, scorţişoară, nucă , zahăr.
Mucenici dobrogeni
În Dobrogea, mucenicii cumpăraţi din comerţ sau preparaţi din apă şi făină cu zi înainte, după ce au fost lăsaţi la uscat 24 de ore, se pun la fiert în 2,5 litri de apă. După ce apa dă în clocot se adaugă zahăr sau miere după gust, esenţă de rom sau vanilie, nucă pisată, scorţişoară. Se fierb aproximativ 15 minute.
Mucenici bănăţeni umpluţi
În Banat, mucenicii făcuţi din aluat de cozonac se umplu cu nucă măcinată şi stafide. Pentru aluat se folosesc : un kilogram de făină, 140 de ml ulei, 200 de grame de zahăr, 500 de ml suc galben de fructe, o linguriţă de coajă de lămâine rasă şi 40 de grame de drojdie proaspătă.
Se prepară aluatul la maşina de copt sau la mână, se lasă la dospit aproximativ o oră. Aluatul se împarte în patru părţi egale, apoi fiecare parte în alte două, obţinându-se în final opt bucăţi de dimensiuni egale. Din fiecare parte se modelează un sul care se taie în cinci bucăţi. În final se obţin 40 de bucăţele de aluat egale, care simbolizează cei 40 de soldaţi. Fiecare bucată din cele 40 se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire, se umple cu nucă amestcată cu zahăr şi stafide. Sulul obţinut se rulează în formă de spirală. Cei 40 de mucenici umpluţi se coc în tavă acoperită cu hârtie de copt. După coacere, se ung cu un sirop făcut din 300 de grame de zahăr, 100 de grame de miere şi apă.
Mucenici de post
Pentru aluat se foloseşte un kilogram de făină, o linguriţă de sare, coaja de la o lămâie, esenţă de vanilie, 250 grame zahăr, 150 de grame margarină vegetalăă, 40 de grame de drojdie proaspătă şi lapte de soia. Drojdia se amestecă cu zahăr şi lapte călduţ şi se lasă aproximativ 10 minute. Se adaugă făina, se amestecă restul ingredientelor şi se lasă la dospit. Aluatul se aranjează în tavă în formă de opturi şi se mai lasă la crescut, acoperit cu un prosop, încă o jumătate de oră. Se ung cu lapte de soia şi se coc la foc potrivit. Se servesc unşi cu miere şi nucă măcinată.
Sursa: adevarul.ro