Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de sigur este acest obicei pe care îl au mulţi oameni

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de sigur este acest obicei pe care îl au mulţi oameni

Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat demult în frigider sau bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este?

Specialiştii sunt că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.

  • Te trezești cu perna udă dimineața? Iată ce înseamnă și de ce se întâmplă acest lucru
  • Norovirusul, infecția care provoacă valuri de îmbolnăviri în Europa. Ce este și cât de periculoasă poate deveni
  • Surpriză după exit-poll-uri: rezultatele oficiale ale alegerilor din București 2025 schimbă clasamentul
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Deoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Potrivit USDA, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

  • Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania
  • Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România
  • Dan Petrescu, tot mai preocupat de problemele de sănătate. Noi informații despre starea antrenorului
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de SIGUR este acest obicei pe care îl au mulţi români

Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat demult în frigider sau bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este?

muced-2Specialiştii sunt că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

 

„Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.

paine-mucedaDeoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Potrivit USDA, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

Pentru a preveni invadarea produselor alimentare cu mucegai puteţi face următoarele:
1. Acoperiţi produsele alimentare pentru a nu permite sporilor de mucegai din aer să se aşeze pe alimente;

2. Utilizaţi containere de depozitare pentru produse alimentare perisabile şi păstraţi-le în frigider în mod corespunzător.

3. Alimentele rămase trebuiesc utilizate în termen de până la trei, patru zile.

Mucegaiul pe alimente: Când este periculos și când nu

Ți se poate întâmpla să descoperi că pâinea pe de abia ce ai cumpărat-o și consumat-o este mucegăită, așa că este just să te întrebi cât de periculos este mucegaiul și de ce se formează el.

Poate că ai fost pus în situația de a decide ce să faci cu bucata de cașcaval care a început să prindă mucegai pe margini sau cu pâinea care are doar un colț de puf albastru pe ea. În timp ce încerci să te decizi dacă să arunci alimentele mucegăite sau nu, îți amintești că penicilina este creată din mucegai și te liniștești. Dar poate că ar trebui să te gândești de două ori înainte de a te pune pe mâncat.

Mucegaiul face parte din familia ciupercilor. De fapt, dacă te uiți la mucegai prin intermediul unui microscop, vei vedea că acesta are forma unor ciuperci de dimensiuni mici, cu spori deasupra, care îi conferă culorile interesante. Deși sporii sunt observabili doar la suprafață, rădăcinile lor sunt prinse adânc în alimentele pe care le consumi. Motiv pentru care acea bucățică mică de mucegai pe care tu o detectezi la suprafața pâinii ar putea fi mult mai mare decât înregistrează privirea ta, potrivit npr.org.

În plus, dacă mucegaiul și-a făcut apariția pe suprafața alimentelor, este posibil ca și alte bacterii dăunătoare să-și fi făcut locaș în mâncarea ta.

Surse: Live Science

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Efectul real al băuturilor energizante. Nu îți vei mai dori să bei când vei afla ce efecte au asupra noastră

Efectul real al băuturilor energizante. Nu îți vei mai dori să bei când vei afla ce efecte au asupra noastră

Din păcate toţi au început să plângă
Generale

Din păcate toţi au început să plângă

Citeste mai multDetails
Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania
Actualitate

Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania

Citeste mai multDetails
Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz
Actualitate

Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz

Citeste mai multDetails
Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România
Actualitate

Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România

Citeste mai multDetails
Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi
Actualitate

Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi

Citeste mai multDetails
Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025
Actualitate

Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025

Citeste mai multDetails
Dan Petrescu, tot mai preocupat de problemele de sănătate. Noi informații despre starea antrenorului
Actualitate

Dan Petrescu, tot mai preocupat de problemele de sănătate. Noi informații despre starea antrenorului

Citeste mai multDetails
De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:
Actualitate

De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact