Ingrediente: 1 kg burtă prefiartă şi tăiată fideluţe, 1 os de vită cu măduvă, 2 morcovi, o legătură de pătrunjel, o ţelină mică, o ceapă, ulei, sare
Pentru dres:4 gălbenuşuri, 250 ml lapte, 150 g smântână, oţet, mujdei de usturoi
Mod de preparare:
Punem oasele spălate la fiert. Dupa 30 de minute adăugăm şi burta împreună cu 1 morcov întreg, ceapa întreagă, ţelina şi rădăcina de pătrunjel la fel. Celălalt morcov îl dăm pe răzătoarea cu ochiuri mici şi îl punem la călit în ulei, apoi adăugăm puţină apă şi lăsam vreo 10 minute să fiarbă, apoi dăm deoparte. După ce s-au fiert legumele le scoatem din oală. La fel şi osul. Amestecăm laptele cald cu gălbenuşurile şi smântâna, apoi adăugăm în oală. Morcovul ras şi fiert anterior îl scurgem de zeama colorată în ciorba, punem şi sare, mai dăm un clocot şi punem deoparte.La servire se adaugă smântână (sau iaurt), oţet şi usturoi după gust. Poftă bună!
Poftă bună!
Dacă ți-a plăcut rețeta, recomand-o și prietenilor!
Vezi reteta si pentru Ciorba de burta falsa:
Ciorba de burta falsa, aceast deliciu pe care il vor aprecia, culmea, in egala masura, atat iubitorii de ciorba de burta veritabila cat si iubitorii de ciorba de legume si iubitorii de ciuperci! Adevarul adevarat este ca mie, Teodora, ciorba de burta imi place mult, foarte foart mult. Este una din ciorbele mele preferate si nimic nu ma bucura mai mult decat sa primesc o invitatie de genul “Vrei sa iesim la o ciorba de burta?” (bine, in aceeasi categorie intre si propunerile tip “Mergem la papanasi?”….dar nu despre asta vorbim acum, nu?). Da, ciorba de burta este febletea mea DAR, DAR este o ciorba destul de greu de peparat, sau ma rog, nu neaparat greu, cat este un process luuuuung, mai ales daca o pregatesti ca la carte. Asa ca azi va propun o alternativa pentru atat de iubita ciorba de burta, dar, intr-o variana mul mai light dar si mult mai simplu de preparat: Ciorba de burta falsa, pentru care folosim ciuperci pleurotus in loc de burta.
Ciupercile pleurotus, pe langa faptul ca sunt foarte accesibile ca si pret si le gasim absolut peste tot, sunt si un aliment sanatos, bogat in substante nutritive benefice, avand insa un indice glicemic scazut si putine calorii. In plus, cand taiem ciupercile pleurotus felii, seaman mai mult decat bine cu fasiile de ciorba de burta, iar ciorba de burta falsa NU are gust de supa de ciuperci (va spun din start, pentru ca sunt sigura ca ma veti intreba). Ok, hai sa vedem de ce avem nevoie (in principiu ingredientele si modul de preparare sunt foarte asemanatoare cu ciorba de burta clasica).
Ingrediente:
3 linguri ulei, o ceapa rosie mare, 5-6 catei de usturoi, 2 morcovi dati pe razatoare, 2 gogosari murati in otet, 100-150ml otet de pe gogosari (dupa gust)
2 litri apa, 700g ciuperci pleurotus, 3 galbenusuri, 500ml iaurt gresc (sau smantana, dupa preferinta), sare si piper dupa gust
Mod de preparare:
In oala in care urmeaza sa facem ciorba, incingem uleiul si calim ceapa taiata marunt cu putina sare, pana devine translucida. Adaugam usturoiul trecut prin presa sau dat pe razatoare si le calim putin impreuna.
Adaugam morcovii dati pe razatoare si gogosarii taiati fasii. Le calim 5-6 minute impreuna, apoi adaugam 2 litri de apa, sare si piper dupa gust si fierbem 10-12 minute la foc mic, pana morcovii sunt aproape fierti.
Tragem de pe foc, punem ciupercile pleurotus pe care le spalam, le tamponam cu un servet de bucatarie si apoi le taiem fasii, exact ca burta pentru ciorba.
Punem ciupecile si dam cateva clocote pana cand ciupercile pleurotus sunt moi.
Tragem de pe foc din nou si adaugam galbenusurile amestecate cu smantana/iaurtul grecesc. Le adaugam in ciorba fierbinte si amestecam bine bine. Putem sa mai dam si un ultim clocot, in cazul in care ciorba nu era fierbinte cand am adaugat galbenusurile.
Daca ti-a placut arata si prietenilor!
Sursa: teoskitchen.ro