marți, 3 octombrie 2023
Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sănătate » A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de sigur este acest obicei pe care îl au mulţi oameni

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de sigur este acest obicei pe care îl au mulţi oameni

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de sigur este acest obicei pe care îl au mulţi oameni

Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat demult în frigider sau bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este?

Specialiştii sunt că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

Vezi și...

Dacă ai asta iarbă curte NU o rupe sub nici o formă

Dacă ai asta iarbă curte NU o rupe sub nici o formă

Monitorizarea non-invazivă a sarcinii și a stării de bine a fătului

Monitorizarea non-invazivă a sarcinii și a stării de bine a fătului

Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.

Deoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Potrivit USDA, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

A mucegăit un fruct. Tăiem partea bolnavă şi consumăm rapid restul ? Cât de SIGUR este acest obicei pe care îl au mulţi români

Mulţi oameni taie porţiunile cu mucegai ale alimentelor pe care le-au uitat demult în frigider sau bucătărie, fiind convinşi că pot să consume bucăţile rămase care nu par atinse de ciuperci. Cât de corect este?

muced-2Specialiştii sunt că este incorect, deoarece mucegaiul este ceva mai mult decât cel de pe suprafaţa pâinii sau de pe fructele învechite. Se pare că porţiunile colorate, vizibile cu ochiul liber sunt sporii sau particule minuscule care dau mucegaiului culoare. Restul mucegaiului, ramurile şi rădăcinile sale dificil de sesizat şi, uneori, se duc profund în produs.

 

„Cele mai multe ciuperci care apar pe produsele alimentare sunt inofensive, unele sunt, însă, foarte periculoase. Unele mucegaiuri conţin micotoxine, care sunt substanţe otrăvitoare şi pot provoca reacţii alergice sau probleme respiratorii. Unul în special, numit aflatoxina, este cunoscut prin faptul că poate provoca cancer”, a declarat Nadine Shaw, specialist la Departamentul Agriculturii (USDA) din SUA.

paine-mucedaDeoarece sporii coloraţi de pe suprafaţa alimentelor sunt doar o parte din matricea mucegaiului, răzuirea sau tăierea aceastei părţi de pe pâine sau de pe covrig nu te va salva de la şansa de a înghiţi din ciupercă.

Potrivit USDA, micotoxinele apar, în primul rând, sub forma mucegaiului care creşte pe cereale şi pe nuci, dar pot fi, de asemenea, găsite şi în sucul de struguri, ţelină, mere şi alte produse. Aflatoxina este răspândită cel mai mult în culturile de porumb şi arahide.

Pentru a preveni invadarea produselor alimentare cu mucegai puteţi face următoarele:
1. Acoperiţi produsele alimentare pentru a nu permite sporilor de mucegai din aer să se aşeze pe alimente;

2. Utilizaţi containere de depozitare pentru produse alimentare perisabile şi păstraţi-le în frigider în mod corespunzător.

3. Alimentele rămase trebuiesc utilizate în termen de până la trei, patru zile.

Mucegaiul pe alimente: Când este periculos și când nu

Ți se poate întâmpla să descoperi că pâinea pe de abia ce ai cumpărat-o și consumat-o este mucegăită, așa că este just să te întrebi cât de periculos este mucegaiul și de ce se formează el.

Poate că ai fost pus în situația de a decide ce să faci cu bucata de cașcaval care a început să prindă mucegai pe margini sau cu pâinea care are doar un colț de puf albastru pe ea. În timp ce încerci să te decizi dacă să arunci alimentele mucegăite sau nu, îți amintești că penicilina este creată din mucegai și te liniștești. Dar poate că ar trebui să te gândești de două ori înainte de a te pune pe mâncat.

Mucegaiul face parte din familia ciupercilor. De fapt, dacă te uiți la mucegai prin intermediul unui microscop, vei vedea că acesta are forma unor ciuperci de dimensiuni mici, cu spori deasupra, care îi conferă culorile interesante. Deși sporii sunt observabili doar la suprafață, rădăcinile lor sunt prinse adânc în alimentele pe care le consumi. Motiv pentru care acea bucățică mică de mucegai pe care tu o detectezi la suprafața pâinii ar putea fi mult mai mare decât înregistrează privirea ta, potrivit npr.org.

În plus, dacă mucegaiul și-a făcut apariția pe suprafața alimentelor, este posibil ca și alte bacterii dăunătoare să-și fi făcut locaș în mâncarea ta.

Surse: Live Science

SharePinTrimiteTrimite
Articolul precedent

Tort delicios de banane fără coacere – ”Banoffi”

Urmatorul Articol

Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Articole Similare

Atenție! Cei născuți înainte de anul 1990 trebuie să facă urgent asta. Vă poate salva viața…
Sănătate

Atenție! Cei născuți înainte de anul 1990 trebuie să facă urgent asta. Vă poate salva viața…

Vedetele cu cele mai trendy hairstyles
Trucuri utile

Vedetele cu cele mai trendy hairstyles

Sfaturi: cum îți convingi copilul să își facă temele
Trucuri utile

Sfaturi: cum îți convingi copilul să își facă temele

Cum să cheltuiești inteligent la shopping?
Trucuri utile

Cum să cheltuiești inteligent la shopping?

De ce ar trebui să investești într-o husă de calitate pentru telefonul tău mobil?
Trucuri utile

De ce ar trebui să investești într-o husă de calitate pentru telefonul tău mobil?

Alegerea notelor de parfum în funcție de vârstă
Trucuri utile

Alegerea notelor de parfum în funcție de vârstă

Urmatorul Articol
Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Cartofi ţărăneşti delicioşi în timp record

Noutăți

Te anunțăm când apar articole noi? Apăsă aici

Articole Populare

SIMONA HALEP SCAPĂ TOTAL de suspendare! Anunțul a venit chiar acum
Generale

SIMONA HALEP SCAPĂ TOTAL de suspendare! Anunțul a venit chiar acum

Simona Halep poate scăpa complet de suspendare. Vestea cea mare a venit acum. Reprezentanții Agenției Naționale Anti-Doping din România au...

Citeste mai mult
Dacă suferi de aceste două afecțiuni, nu vei mai avea permis de conducere! Sute de permise anulate

Dacă suferi de aceste două afecțiuni, nu vei mai avea permis de conducere! Sute de permise anulate

Un avion cu 140 de pasageri s-a prăbușit

Un avion cu 140 de pasageri s-a prăbușit

Nu e glumă, se întâmplă la noi! O fată din Făgăraș picată la examenul pentru permis auto dintr-un motiv care ne-a făcut de râs în toată lumea: Așa ceva nu s-a mai auzit:

Nu e glumă, se întâmplă la noi! O fată din Făgăraș picată la examenul pentru permis auto dintr-un motiv care ne-a făcut de râs în toată lumea: Așa ceva nu s-a mai auzit:

Mesajul socant transmis de un roman care se pregatea sa plece la munca in Londra. Ce a vazut pe aeroportul din Suceava il va marca toata viata: ”M-am prabusit pe scaun..

Mesajul socant transmis de un roman care se pregatea sa plece la munca in Londra. Ce a vazut pe aeroportul din Suceava il va marca toata viata: ”M-am prabusit pe scaun..

facebook.com/femina.ro

ROL.ro

© 2023 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • travel.ro

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2023 Femina.ro | Contact

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici
Go to mobile version