Bamele sunt legume mai putin cunoscute la noi. Pe vremea comunista erau un deliciu pe care nu si-l putea permite oricine, iar acum trebuie sa le cauti special, caci magazinele nu ti le pun in primul rand al rafturilor. Trebuie sa stii ca, este necesar sa stii cum sa le pregatesti corect, altfel vor avea o textura mucilaginoasa. Pregtaiti-le ca in urmatoarea reteta, iar bamele si restul legumelor vor fi gustoase si fragede incat ti se vor topi in gura.
Ingrediente pentru 4 portii:1 kg de bame, 6-8 rosii cherry sau 2, 3 mari, medii, 2 cepe, tocate marunt, 6 cartofi medii, 5 linguri ulei de masline, sare, piper intreg (dupa gust), 4 linguri de otet, 2 morcovi, pasta de tomate
Cum se face:
Pune la fiert 1 litru de apa, cu 1 lingurita de sare. Spala bamele si taie-le pe jumatate. Cand apa a fiert, pune otetul si bamele. Lasa sa dea cateva clocote, pana ce bamele se inmoaie putin si-si schimba culoarea. Scuge bamele. Adauga cartofii taiati cubulete, morcovii si lasa sa fiarba. Dupa ce au dat in fiert, verifica cu o furculita daca au fiert cat trebuie. Intre timp caleste ceapa intr-o tigaie, si adauga rosiile si pasta de tomate
Adauga bamele, cartofiisi morcovii in sosul de rosii cu ceapa.Amesteca si adauga din apa in care au fiert legumele astfel incat sa fie de o consistenta medie.
Pune capacul si lasa mancarea de bame cu legume la foc mic, inca 10 minute. Adauga boabe de piper pentru a-si lasa savoarea.
Pune sare dupa gust. Serveste mancarea de bame cu legume calda. Este o mancare plina de vitamine pentru perioada de post.
Pofta buna tututror gospodinelor!
Ce sunt de fapt bamele:
Bama (sau Okra, cum este cunoscută în vest) este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte bumbacul, arborele de cacao şi hibiscusul). Este o plantă anuală, care crește până la 2m înălțime. Frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde, cu puf, având lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe
Ce substanțe nutritive conţin bamele?
Lunguieţe şi verzi ca nişte castraveţi, bamele sunt vegetale foarte nutritive. Pe lângă faptul că sunt sărace în calorii, sunt bogate în vitamine şi minerale: A, C, acid folic, tiamina, calciu, zinc, fibre, riboflavina, betacaroten, potasiu, magneziu şi vitamina B6. Întrucât conţin acid folic, bamele sunt recomandate viitoarelor mame, acidul folic ajutând la dezvoltarea tubului neural al fătului.
Fibrele superioare, regăsite în bame, ajută la stabilizarea glicemiei, micşorând rata la care zahărul este absorbit din tractul intestinal.
Mucilagiul din bame micşorează nivelul de colesterol şi acidul din bilă, eliminând astfel toxinele prin filtrarea ficatului şi, graţie proprietăţilor laxative, curaţă intestinul gros. Şi nu e tot, fibrele din bame menţin sănătatea intestinului gros.
Precum un panaceu, bamele consumate frecvent vindecă întregul organism. Astfel, tratează inflamaţia plămânilor şi calmează simptomele de intestin iritabil. Datorită conţinutului de vitamina C, bamele au un puternic efect antioxidant şi antiinflamator, care le recomandă în dieta bolnavilor de ateroscleroză, iar câteva studii arată că bamele previn cataracta.
Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în nutriţie, recomandă consumul bamelor pentru valoarea lor terapeutică. Conform studiilor, riscul unui infarct sau al unui accident vascular în rândul celor care consumă aceste miraculoase legume este foarte redus. De asemenea, specialiştii americani consideră că o dietă cu bame poate preveni unele forme de cancer, în special cel de colon.
Bamele sunt hrana ideală pentru persoanele supraponderale având calorii puţine. O cană plină cu bame conține doar 33 de calorii. Datorită conţinutului ridicat de mucilagii, acestea au şi proprietăţi emoliente, fiind recomandate în afecţiuni respiratorii precum bronşite sau traheite.
Sursa:diversificare.ro