Pentru că în perioada postului suntem mai restrânsi din punct de vedere al mâncărurilor, dar și al dulciurilor vreau să vă ofer astăzi o rețetă absolut delicioasă de clătite de post, o rețetă care m-a impresionat datorită faptului că este foarte bună si asemanatoare cu cea de dulce. Multa lume gandeste ca ,,daca nu are lapte si ou, atunci nu are niciun gust.” Nimic mai gresit. Incearca si te vei convinge singur! In felul acesta, vei dori sa le mananci chiar si in afara perioadei de post, iar pe copii ii vei cuceri negresit. Iata cum se prepara:
Ingrediente pentru cca. 7-8 clatite:
200 g faina,300 ml apa minerala, 100 ml ulei, 30 g zahar, un varf cutit sare
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele, adica faina, zaharul, praful de sare (cat luati cu trei degete), uleiul si apa minerala si se bat toate bine (cu telul, cu mixerul) pana se obtine o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Daca totusi compozitia e prea groasa, se mai adauga, putin cate putin, apa minerala. Se lasa la frigider pentru minim 1 ora sau peste noapte, cum am facut eu, insa atunci va trebui sa mai adaugati 100-150 ml apa minerala, fiindca aluatul se ingroasa foarte mult.
Clatitele se coc intr-o tigaie neaderenta, iar focul sa fie domol, pentru ca altfel se ard repede si nu se patrund cum trebuie. Dupa fiecare clatita se unge fundul tigaii cu pensula cu ulei.
La clatitele de post, lipsa oului face ca foaia sa se rupa usor, de aceea se fac putin mai groase.
Ca desert se pot umple cu gem sau dulceata, miere, nucă, banane, iar ca aperitiv se pot umple cu umplutura de la varzari, cu urzici, spanac, ciuperci cu ceapă.
Vezi și rețeta pentru:
Desert de post cu banane
Ingrediente blat :1 pahar apă minerală, 1 pahar zahăr, Jumătate pahar ulei, 1 pahar și jumătate de făină, 1 lingură de gem, 1 lingură de pesmet, 1 lingură nucă măcinată, Jumătate de lingură bicarbonat stins cu lămâie, esențe, arome, 1 lingură de cacao
Ingrediente cremă și sirop:
2 banane coapte bine, 125 g margarină, Jumătate cană zahăr pudră, Coaja și zeama de la 1 lămâie, 6 linguri zahăr (sirop), 4 linguri apă (sirop)
Mod de preparare:
Ingredientele pentru blat se pun într-un bol mare și se amestecă până la obținerea unei paste groase. Se pun în două forme de tort și se lasă la copt la cuptorul pre încălzit la 180 de grade timp de 25-30 de minute.
Bananele se stropesc cu puțină aromă de rom sau vanilie , se pasează cu furculița, se adaugă zahărul, coaja și zeama de lămâie și margarina, care se bate spumă înainte. Se lasă la răcit puțin.
Blaturile se scot la răcit, se însiropează cu siropul călduț. Se pune primul blat, care se unge cu cremă, se pune și cel de-al doilea blat și se acoperă cu restul de cremă. Se lasă la rece și se servește cu poftă bună!
Sursa: clickpoftabuna.ro