Cum să pregătim o ciorbă sănătoasă pentru detoxifierea de primăvară. Foarte sănătoasă

Ciorba este una dintre mancarurile cele mai apreciate si consumate de catre romani. Aceasta mancare este facuta specific in diverse zone ale tarii, retetele fiind diferite in functie de obiceiuri. Insa, in Dobrogea, se prepara o ciorba cunoscuta pentru proprietatile ei detoxifiante.

Ciorba dobrogeana de detoxifiere se face dintr-o serie de ingrediente care au rolul de a purifica si curata organismul si totodata care actioneaza pozitiv asupra ficatului, potrivit lyla.ro.

Ingrediente:

1 morcov, o felie de telina, o radacina de pastarnac, o legatura mare de stevie, o legatura mare de leustean, o legatura mare de patrunjel, o legatura de ceapa verde, bors natural, ulei de masline, putin broccoli

Mod de preparare:

Se pun la fiert telina, morcovul si pastarnacul, tocate, cu un varf de cutit de sare, in 1 litru de apa. Se lasa sa fiarba pana cand devin foarte moi. Apoi se adauga stevia, ceapa verde si patrunjelul tocate marunt si se lasa sa fiarba la foc mic, cu capac deasupra.

Dupa 20 de minute de cand ciorba a dat in clocot, se adauga jumatate de litru de bors natural. Se lasa la fiert inca 20 de minute si se adauga apa in functie de cat de mult scade apa din oala. La final, dupa ce toate ingredientele au fiert, se adauga deasupra leusteanul taiat marunt si o lingurita de ulei de masline.

Oala se acopera cu capac si se lasa la racit. Ciorba dobrogeana de detoxifiere se consuma, de preferat, seara, drept cina, pentru efecte maxime.
În orice zi, la orice oră

Mâncărurile grele ne fac inactivi pentru o vreme pentru că solicită întreg organismul pentru digestie şi ne slăbesc tonusul. Preparatele grase sunt mult prea concentrate pentru a fi privite ca alimente consumabile oricând. Numai cele bogate în lichide se potrivesc oricui, în orice moment al zilei.

Sunt slab calorice, ușor de digerat și cea mai facilă modalitate de a obţine nutrienţii necesari. Prin temperatura la care se consumă se obţin efecte diferite, de încălzire sau răcorire.

Cât despre carnea din supe, are și ea avantajele sale: oasele şi măduva care fierb mult timp în apă eliberează minerale preţioase într-o formă uşor de asimilat de organismul nostru. Astfel, nu trebuie să excluzi carnea din rețeta ta, chiar dacă eşti la regim. În plus, orice supă de legume are efect antioxidant şi previne constipaţia.

Sursa: suntgospodina.net

Vezi si reteta pentru ciorba de conopida si cartofi:

Ingrediente:

2 buchete de conopida, 3 morcovi medii, 2 cepe medii, 4 cartofi medii, 1 ardei gras mediu, 1 țelină (rădăcină), 1 rădăcină de pătrunjel, 30 ml. ulei vegetal, busuioc, 1 legatura de marar, sare și piper oțet sau zeamă de lămâie pentru înăcrit (se poate înăcri și cu borș, dacă preferați)

Mod de preparare:
Conopida se taie in bucatele mai mici si se lasa la fiert 10 minute (nu este nevoie maimult, o scoatem pe o farfurie, si adaugam restul legumelor taiate cubulete, respectiv rondele (morcovii). Cand au fiert, adaugam sare si piper dupa gust, busuioc, si zeama de varza sau zeama de lamaie. Daca folositi bors sau zeama de varza trebuie fierte in prealabil).
Cand ciorba prinde o consistenta medie si cartofii incep sa lase o culaore alba zemii, se adauga verdeata si se acopera cu un capac 10 minute pentru a se combina aromele. O reteta simpla si foarte asnatoasa pentru post.
Pofta buna tuturor!

Exit mobile version