joi, 23 martie 2023
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Rețete » Desert ca la mama acasă » Cum se fac cei mai buni mucenici cu miere și nucă! Rețeta tradițională cu care nu dai greș. Cei mai aromați și mai fragezi mucenici

Cum se fac cei mai buni mucenici cu miere și nucă! Rețeta tradițională cu care nu dai greș. Cei mai aromați și mai fragezi mucenici

in Desert ca la mama acasă, Rețete românești
Cum se fac cei mai buni mucenici cu miere și nucă!  Rețeta tradițională cu care nu dai greș. Cei mai aromați și mai fragezi mucenici

Creştinii prăznuiesc pe 9 martie Mucenicii sau sărbătoarea celor 40 de sfinţi. Ziua e dedicată celor 40 de soldaţi creştini de la Sevastia care au fost torturaţi şi ucişi din cauza credinţei lor. În fiecare an, pe 9 martie se aprinde Focul de Mucenici, numit şi focul Sfinţilor, care arde anotimpul vechi pentru a-l aduce la viaţă pe cel nou. Tot azi, gospodinele împletesc colacii numiţi mucenici iar, tradiţia cere să bem câte 40 de pahare cu vin.

Ingrediente:
făină 1kg, drojdie 40g, lapte 500ml, nuci 200g, zahăr tos 200g, ulei 50ml, sare un vârf de cuţit

Vezi și...

Tort de biscuiți cu banane, fără coacere! Un desert rapid și absolut dleicios

Tort de biscuiți cu banane, fără coacere! Un desert rapid și absolut dleicios

Budincă de dovlecei cu carne și cașcaval

Budincă de dovlecei cu carne și cașcaval

Sirop:
zahăr 500g, apa 1 l, miere 3 linguri, scorţişoară 1 linguriţă
ou 1 (pentru uns deasupra)

Mod de preparare:

Cerneţi făina într-un castron. În mijlocul ei faceţi o adâncitură în care puneţi drojdia dizolvată în puţin lapte amestecat cu 1 lingură zahăr. (laptele se poate inlocui cu apa)

Lăsaţi vasul la loc cald până când maiaua îşi dublează volumul. Adăugaţi apoi în vas restul de lapte încălzit, treptat, amestecând mereu compoziţia cu o lingură de lemn. Adăugaţi treptat uleiul călduţ şi sarea şi începeţi şi frământaţi aluatul 15 – 20 de minute. Lăsaţi-l să dospească cel puţin 45 de minute, apoi formaţi din el colăcei în forma cifrei 8.
Puneţi-i într-o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină, ţineţi tava în loc cald, ca să crească bine colăceii, ungeţi-i cu ou bătut pe deasupra şi apoi coaceţi-i la foc potrivit, în cuptorul încălzit dinainte. Fierbeţi din apă şi zahăr un sirop mai gros în care adăugaţi şi scorţişoara.

Amestecaţi nucile cu zahărul tos. Luaţi colacii calzi, înmuiaţi-i pentru 1 secundă în apă fierbinte şi apoi puneţi-i într-o tavă mai înaltă. Turnaţi peste ei siropul în care aţi amestecat şi mierea şi presăraţi-i cu nucă.

Sursa:realitatea.net

Vezi si reteta pentru mucenicii muntenesti cu zeama:

Spre deosebire de tradiţia moldovenească, atunci când vine vremea mucenicilor, în Muntenia se prepară altfel. Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă. Iată cea mai bună reţetă de mucenici munteneşti. Dacă vrei, poți prepara în avans aluatul pentru mucenici.

Ingrediente:
Pentru aluat: 500 g făină, 200 ml apă, 1/2 lingurita sare

Pentru fiert:
2-3 litri apă, zahăr după gust

Pentru servit
300 g nucă măcinată, esenţă de rom, coaja rasă a unei portocale, coaja rasă a unei lămâi, esenţă de vanilie, 1 plic zahăr vanilat
scorţişoară

 

Mod de preparare:

Amestecă făina, apa și sarea și frământă pentru a obține un aluat potrivit de tare. Întinde aluatul într-o foaie nu mai groasă de 1/2 cm. Taie mucenicii cu aparatul special în formă de 8. Îl găsești aici.
Pune mucenicii tăiaţi pe hârtie (sau într-o tavă), răsfiraţi. Lasă-i să se usuce timp de o oră.
Pune pe foc o oala cu 2-3 litri de apa, cu sare si zahăr – după gust. Când apa începe sa fiarbă, micșoreaza focul și pune mucenicii cu grijă. Adaugă răzătura de citrice, esenţele și zahărul vanilat si lasă-i la fiert în jur de 20-25 de minute.
Mucenicii se servesc reci sau calzi (după preferințe, desigur), cu nucă si scorţisoară presărate deasupra.
SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă și nu vrei asta.

De ce facem mucenici pentru ziua de 9 martie?
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.

În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserica a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.

Sursa:retete.unica.ro

SharePinTrimiteTrimite
Articolul precedent

Ziua Sfinților 40 de mucenici. Ce trebuie să facem neapărat pe 9 Martie pentru a ne merge bine tot anul.

Urmatorul Articol

Cum se prepară tortul Oreo, fără coacere absolut delicios!

Articole Similare

Cum să pregătim fructele și legumele pentru o masă festivă
Desert ca la mama acasă

Chec de casă cu afine! Un desert perfect pentru orice moment al zile

Cum prepari cele mai pufoase clătite fără să adaugi unt sau ulei în tigaie
Desert ca la mama acasă

Cum prepari cele mai pufoase clătite fără să adaugi unt sau ulei în tigaie

Budincă de cartofi cu unt și parmezan
Rețete românești

Budincă de cartofi cu unt și parmezan

Prăjitura Coca Cola, mai bună decât orice altă prăjitură de casă
Desert ca la mama acasă

Prăjitura Coca Cola, mai bună decât orice altă prăjitură de casă

Ghiveci de legume cu piept de pui
Rețete românești

Ghiveci de legume cu piept de pui

Tort de bezea cu mere
Desert ca la mama acasă

Tort de bezea cu mere

Urmatorul Articol
Cum se prepară tortul Oreo, fără coacere absolut delicios!

Cum se prepară tortul Oreo, fără coacere absolut delicios!

Vremea

Articole Populare

  • Ai nevoie doar de 3 lucruri: Alcool, iod și aspirină: rețeta pe care niciun farmacist nu vrea să o știți.

    Ai nevoie doar de 3 lucruri: Alcool, iod și aspirină: rețeta pe care niciun farmacist nu vrea să o știți.

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Chifteluțe mănăstirești de post, o rețetă absolut delicioasă și sănătoasă pentru întreg organismul

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Am aflat rețeta celei mai bune ciorbe de perișoare de post de la vecina mea. Nu m-am gandit nicio secunda ca poate fi atat de gustoasa fara carne. Merita mancata pe toata perioada postului. Foarte sanatoasa si aromata!

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Napi la cuptor, un deliciu pe care trebuie să îl încerci neapărat

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Razboi intre sotia lui Aurel Tamas si amanta artistului! Ce a facut Marieta cu disperare, pentru a-si aduce sotul inapoi:

    0
    Share 0 Tweet 0

facebook.com/femina.ro

ROL.ro

© 2023 Femina.ro

ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • travel.ro

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber

© 2023 Femina.ro

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici