Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Cum se prepară cea mai bună fasole frecată ca’n Ardeal, o rețetă numa bună de mâncat cu familia (dacă le mai rămâne)

Cum se prepară cea mai bună fasole frecată ca’n Ardeal, o rețetă numa  bună de mâncat cu familia (dacă le mai rămâne)

Vă mai aduceţi aminte cât de bună şi gustoasă era fasolea preparată de bunicile noastre?

Vă prezentăm mai jos o metodă tradiţională de preparare a fasolei frecate cu ceapă şi boia bulce, folosită cu precădere de gospodinele din satele din zona centrală a Transilvaniei. Chiar dacă timpul de preparare este mai lung, satisfacţia finală va fi pe măsură: veţi obţine un piure de fasole aromat, fin şi mătăsos, cu un gust deosebit.

Ingrediente:

  • Tabel complet pentru femei și bărbați. Ce pensie vei primi, în funcție de luna și anul nașterii și de stagiul complet de cotizare
  • Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
  • Decizie oficială de ultimă oră: noile măsuri adoptate sunt complet schimbate față de cele anterioare
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

1 litru(1kg) de fasole albă uscată,1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ceapă mică,1-2 căţei usturoi, 1 legătură mică pătrunjel verde (opţional),
sare şi piper după preferinţă

Pentru sos: 2 cepe albe, 100 ml ulei, 2 linguriţe de paprică (boia dulce), cârnaţi sau slănină (opţional)

Modul de preparare:

Fasolea uscată se curăţă mai întâi de impurităţi apoi se pune într-un vas, şi se acoperă bine cu apă rece. Se lasă deoparte la înmuiat. De preferinţă, se lasă să stea cu o seară înainte de preparare, sau cel puţin câteva ore în cazul în care un aveţi aşa mult timp la dispoziţie.

Înainte de-a pune fasolea la fiert se schimbă apa. Vasul cu fasole se pune la fiert la foc mare, până ce dă în clocot, apoi se reduce la foc mediu şi se fierbe cam 10 minute.

Vasul se ia de pe foc şi se scurge din nou apă. Apa scursă se înlocuieşte cu apă fierbinte. Fasolea se pune din nou la fiert, acoperind vasul cu un capac.

  • Povestea Anei Timofte, eleva care a avut curajul să creadă în munca ei
  • Mai multe instituții bugetare, obligate să reducă personalul. Premierul cere restructurări masive în aparatul de stat
  • Florile pe care trebuie să le plantezi în grădină, în luna iulie. Vor înflori până toamna târziu și vor arăta superb
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă ceapa, morcovul, pătrunjelul, căţeii de usturoi şi sare, după care se continuă fierberea la foc mic până ce boabele de fasole devin moi.

Zeama în care a fiert fasolea se scurge într-un vas separat şi se păstrează. O mică parte se foloseşte la pasatul fasolei. Cu restul, în trecut, gospodinele preparau în pripă o supă, ce avea mare trecere mai ales în zilele de post. Pe lângă morcovul şi pătrunjelul fiert, puneau câteva crutoane de pâine sau mămăligă prăjită pe plită, presărau puţin pătrunjel verde sau uscat şi împărţeau apoicâte puţin la fiecare.

Boabele de fasole fierte, împreună cu ceapa şi usturoiul fiert, se zdrobesc cât se poate de bine cu ajutorul zdrobitorului sau presei de cartofi.

Fasolea se pasează apoi printr-o sită cu ochiuri nu prea mari dar nici prea mici, care se aşează deasupra unei cratiţe. Se ia pe rând câte o porţie din fasolea zdrobită şi se pasează prin sită cu o lingură de lemn. Se continuă până ce rămân doar cojile. Când acestea devin vârtoase, se adaugă câte puţin din zeama în care a fiert fasolea.

În zilele noastre, este mai simplu şi mai rapid să se mixeze fasolea. Pasta obţinută conţine însă şi coji, piureul pierzând astfel puţin din fineţea se s-ar obţine prin pasarea manuală.

Piureul obţinut se potriveşte de sare. Dacă este prea consistent, se mai poate adăuga puţină zeamă de fasole, până când acesta se aduce la consistenţa dorită.

Într-o tigaie, se căleşte în ulei ceapa tăiată mărunt, până când aceasta începe să sticlească. Se adaugă apoi paprica (boia de ardei) şi se ia imediat de pe foc, pentru a evita arderea papricii.

Înainte de servire, o parte din ulei se amestecă cu piureul de fasole, iar restul se toarnă pe deasupra.

Dacă serviţi fasolea cu carnaţi, aceştia se pot fierbe în zeama de varză (moare) sau se prăjesc fie în cuptor lagrill, fie pe grătar sau în tigaie.

În loc de cârnaţi, se pot prăji la foc mic, câteva creste subţiri de slănină, până când acestea devin aurii şi crocante.

Când sunt gata, cârnaţii sau slănina prăjită se pun peste fasolea frecată. Opţional, se poate orna pe deasupra cu pătrunjel verde.

Se serveşte de preferinţă cu murături: fie o salată de varză murată, gogonele murate, ardei umpluţi cu varză sau alte murături în funcţie de preferinţă.

Notă: În alte zone, paprica se înlocuieşte cu bulion sau pastă de roşii, care se adaugă, tot după ce ceapa s-a înmuiat. În acest caz, se va lăsa să fiarbă în continuare câteva minute, după care, se potriveşte de sare şi piper. Se poate adăuga cimbru sau dafin după preferinţă şi se va continua fierberea până ce bulionul scade.

Sursa: epochtimes-romania.com

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Ciuperci cu cartofi și ceapă la cuptor, un preparat delicios pentru post

Ciuperci cu cartofi și ceapă la cuptor, un preparat delicios pentru post

Prăjitura „Mangonita” Este gata în 10 minute și se prepară fără coacere

Prăjitura "Mangonita" Este gata în 10 minute și se prepară fără coacere

Cum uzi corect roșiile pe timp de caniculă: greșeala care poate compromite recolta
Actualitate

Cum uzi corect roșiile pe timp de caniculă: greșeala care poate compromite recolta

Citeste mai multDetails
Actualitate

Florile pe care trebuie să le plantezi în grădină, în luna iulie. Vor înflori până toamna târziu și vor arăta superb

Citeste mai multDetails
Guvernul limitează sporurile pentru condiții vătămătoare și reduce zilele de concediu suplimentar pentru bugetari
Actualitate

Guvernul limitează sporurile pentru condiții vătămătoare și reduce zilele de concediu suplimentar pentru bugetari

Citeste mai multDetails
Povestea Anei Timofte, eleva care a avut curajul să creadă în munca ei
Actualitate

Povestea Anei Timofte, eleva care a avut curajul să creadă în munca ei

Citeste mai multDetails
Programul Rabla, suspendat timp de doi ani. Fondurile vor fi redirecționate către proiecte din PNRR
Actualitate

Programul Rabla, suspendat timp de doi ani. Fondurile vor fi redirecționate către proiecte din PNRR

Citeste mai multDetails
ITP 2025. Anunțul momentului pentru românii care au mașini mai vechi de 15 ani. E oficial
Actualitate

ITP 2025. Anunțul momentului pentru românii care au mașini mai vechi de 15 ani. E oficial

Citeste mai multDetails
Când durerea de spate e semn de cancer. Medic: ”E o afecțiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă”
Generale

Când durerea de spate e semn de cancer. Medic: ”E o afecțiune malignă despre care se vorbeşte mai puţin, însă este extrem de agresivă”

Citeste mai multDetails
Mai multe instituții bugetare, obligate să reducă personalul. Premierul cere restructurări masive în aparatul de stat
Actualitate

Mai multe instituții bugetare, obligate să reducă personalul. Premierul cere restructurări masive în aparatul de stat

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Femina.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact