joi, 23 martie 2023
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Rețete » Rețete din Ardeal » Cum se prepară cea mai bună fasole frecată ca’n Ardeal, o rețetă numa bună de mâncat cu familia (dacă le mai rămâne)

Cum se prepară cea mai bună fasole frecată ca’n Ardeal, o rețetă numa bună de mâncat cu familia (dacă le mai rămâne)

in Rețete din Ardeal, Rețete românești, Tradiții
Cum se prepară cea mai bună fasole frecată ca’n Ardeal, o rețetă numa  bună de mâncat cu familia (dacă le mai rămâne)

Vă mai aduceţi aminte cât de bună şi gustoasă era fasolea preparată de bunicile noastre?

Vă prezentăm mai jos o metodă tradiţională de preparare a fasolei frecate cu ceapă şi boia bulce, folosită cu precădere de gospodinele din satele din zona centrală a Transilvaniei. Chiar dacă timpul de preparare este mai lung, satisfacţia finală va fi pe măsură: veţi obţine un piure de fasole aromat, fin şi mătăsos, cu un gust deosebit.

Vezi și...

Cum prepari cele mai pufoase clătite fără să adaugi unt sau ulei în tigaie

Cum prepari cele mai pufoase clătite fără să adaugi unt sau ulei în tigaie

Pulpe de pui cu sos a la grec, o bunătate demnă de o zi de vineri

Pulpe de pui cu sos a la grec, o bunătate demnă de o zi de vineri

Ingrediente:

1 litru(1kg) de fasole albă uscată,1 morcov, 1 pătrunjel, 1 ceapă mică,1-2 căţei usturoi, 1 legătură mică pătrunjel verde (opţional),
sare şi piper după preferinţă

Pentru sos: 2 cepe albe, 100 ml ulei, 2 linguriţe de paprică (boia dulce), cârnaţi sau slănină (opţional)

Modul de preparare:

Fasolea uscată se curăţă mai întâi de impurităţi apoi se pune într-un vas, şi se acoperă bine cu apă rece. Se lasă deoparte la înmuiat. De preferinţă, se lasă să stea cu o seară înainte de preparare, sau cel puţin câteva ore în cazul în care un aveţi aşa mult timp la dispoziţie.

Înainte de-a pune fasolea la fiert se schimbă apa. Vasul cu fasole se pune la fiert la foc mare, până ce dă în clocot, apoi se reduce la foc mediu şi se fierbe cam 10 minute.

Vasul se ia de pe foc şi se scurge din nou apă. Apa scursă se înlocuieşte cu apă fierbinte. Fasolea se pune din nou la fiert, acoperind vasul cu un capac.

Când fasolea este aproape fiartă, se adaugă ceapa, morcovul, pătrunjelul, căţeii de usturoi şi sare, după care se continuă fierberea la foc mic până ce boabele de fasole devin moi.

Zeama în care a fiert fasolea se scurge într-un vas separat şi se păstrează. O mică parte se foloseşte la pasatul fasolei. Cu restul, în trecut, gospodinele preparau în pripă o supă, ce avea mare trecere mai ales în zilele de post. Pe lângă morcovul şi pătrunjelul fiert, puneau câteva crutoane de pâine sau mămăligă prăjită pe plită, presărau puţin pătrunjel verde sau uscat şi împărţeau apoicâte puţin la fiecare.

Boabele de fasole fierte, împreună cu ceapa şi usturoiul fiert, se zdrobesc cât se poate de bine cu ajutorul zdrobitorului sau presei de cartofi.

Fasolea se pasează apoi printr-o sită cu ochiuri nu prea mari dar nici prea mici, care se aşează deasupra unei cratiţe. Se ia pe rând câte o porţie din fasolea zdrobită şi se pasează prin sită cu o lingură de lemn. Se continuă până ce rămân doar cojile. Când acestea devin vârtoase, se adaugă câte puţin din zeama în care a fiert fasolea.

În zilele noastre, este mai simplu şi mai rapid să se mixeze fasolea. Pasta obţinută conţine însă şi coji, piureul pierzând astfel puţin din fineţea se s-ar obţine prin pasarea manuală.

Piureul obţinut se potriveşte de sare. Dacă este prea consistent, se mai poate adăuga puţină zeamă de fasole, până când acesta se aduce la consistenţa dorită.

Într-o tigaie, se căleşte în ulei ceapa tăiată mărunt, până când aceasta începe să sticlească. Se adaugă apoi paprica (boia de ardei) şi se ia imediat de pe foc, pentru a evita arderea papricii.

Înainte de servire, o parte din ulei se amestecă cu piureul de fasole, iar restul se toarnă pe deasupra.

Dacă serviţi fasolea cu carnaţi, aceştia se pot fierbe în zeama de varză (moare) sau se prăjesc fie în cuptor lagrill, fie pe grătar sau în tigaie.

În loc de cârnaţi, se pot prăji la foc mic, câteva creste subţiri de slănină, până când acestea devin aurii şi crocante.

Când sunt gata, cârnaţii sau slănina prăjită se pun peste fasolea frecată. Opţional, se poate orna pe deasupra cu pătrunjel verde.

Se serveşte de preferinţă cu murături: fie o salată de varză murată, gogonele murate, ardei umpluţi cu varză sau alte murături în funcţie de preferinţă.

Notă: În alte zone, paprica se înlocuieşte cu bulion sau pastă de roşii, care se adaugă, tot după ce ceapa s-a înmuiat. În acest caz, se va lăsa să fiarbă în continuare câteva minute, după care, se potriveşte de sare şi piper. Se poate adăuga cimbru sau dafin după preferinţă şi se va continua fierberea până ce bulionul scade.

Sursa: epochtimes-romania.com

SharePinTrimiteTrimite
Articolul precedent

Cele mai bune sfaturi pentru a petrece mai puțin timp. Acestea sunt cele mai eficiente pentru a-ți înjumătăți timpul petrecut printre oale și aragaz

Urmatorul Articol

Ciuperci cu cartofi și ceapă la cuptor, un preparat delicios pentru post

Articole Similare

Budincă de cartofi cu unt și parmezan
Rețete românești

Budincă de cartofi cu unt și parmezan

Ghiveci de legume cu piept de pui
Rețete românești

Ghiveci de legume cu piept de pui

Cum se prepară cel mai bun macrou cu marinadă la cuptor. O rețetă perfectă pentru noaptea de Anul Nou
Fel principal

Cum se prepară cel mai bun macrou cu marinadă la cuptor. O rețetă perfectă pentru noaptea de Anul Nou

Cum se face șunculița țărănească de casă, un deliciu pentru micul dejun sănătos și gustos!  Niciun român nu trebuie să rateze această rețetă
Rețete românești

Cum se face șunculița țărănească de casă, un deliciu pentru micul dejun sănătos și gustos! Niciun român nu trebuie să rateze această rețetă

Cum se prepară toba de casă adevărată, toți românii trebuie să știe!
Antreuri

Cum se prepară toba de casă adevărată, toți românii trebuie să știe!

Clătite pufoase de casă
Desert ca la mama acasă

Cum să faci cele mai pufoase și delicioase clătite. Acest ingredient nu trebuie să lipsească sub nicio formă

Urmatorul Articol
Ciuperci cu cartofi și ceapă la cuptor, un preparat delicios pentru post

Ciuperci cu cartofi și ceapă la cuptor, un preparat delicios pentru post

Vremea

Articole Populare

  • Ai nevoie doar de 3 lucruri: Alcool, iod și aspirină: rețeta pe care niciun farmacist nu vrea să o știți.

    Ai nevoie doar de 3 lucruri: Alcool, iod și aspirină: rețeta pe care niciun farmacist nu vrea să o știți.

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Chifteluțe mănăstirești de post, o rețetă absolut delicioasă și sănătoasă pentru întreg organismul

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Am aflat rețeta celei mai bune ciorbe de perișoare de post de la vecina mea. Nu m-am gandit nicio secunda ca poate fi atat de gustoasa fara carne. Merita mancata pe toata perioada postului. Foarte sanatoasa si aromata!

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Napi la cuptor, un deliciu pe care trebuie să îl încerci neapărat

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Razboi intre sotia lui Aurel Tamas si amanta artistului! Ce a facut Marieta cu disperare, pentru a-si aduce sotul inapoi:

    0
    Share 0 Tweet 0

facebook.com/femina.ro

ROL.ro

© 2023 Femina.ro

ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • travel.ro

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber

© 2023 Femina.ro

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici