Iaurtul grecesc e o specialitate din lapte, cremoasa si gustoasa, care, astazi se gaseste in supermarket-uri la preturi accesibile, dar care se poate prepara foarte usor si acasa.
Pentru a face iaurt grecesc acasa nu ai nevoie decat de 1 litru de lapte si 3 linguri de iaurt.
Mod de preparare:
– Mai intai se pune la fiert laptele intr-o oala, iar atunci cand da in fiert se da de-o parte si se lasa putin la racit intr-un vas de ceramica.
– Cand laptele este cald se adauga iaurtul si apoi se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa peste noapte sa fermenteze.
– A doua zi se ia iaurtul si se trece printr-o sita (tapetata cu un tifon ) pusa deasupra unui vas (un pahar sau un borcan).
Sfat: Puneti iaurtul in frigider pentru ca strecurarea sa dureaza cateva ore, dar aveti grija sa nu strecurati nici prea mult ca nu mai iese iaurt, ci branza.
Iaurtul grecesc se foloseste in multe diete, servit cu miere sau fructe sau folosit ca baza pentru tzatziki.
Sursa: aflacum.ro
Vezi cum se prepara placinta cu iaurt si afine:
Ingrediente:
1 pachet foi de placinta, 1 kg iaurt gras, 8 oua, 300 gr zahar, 4 linguri de gris, coaja de la o lamaie
1 pliculet zahar vanilat, afine congelate.
Mod de preparare:
Iaurtul, ouale, zaharul, grisul si coaja de lamaie, se amesteca intr-un vas inalt.
Impartim foile de placinta in 3, tapetam o tava inalta cu hartie de copt si punem prima parte de foi, ungem ultima foaie cu putin ulei si turnam jumatate de compozitie si cateva afine congelate, apoi a doua parte de foi, ungem ultima foaie, turnam restul de compozitie si afine, punem utima parte de foi, peste care se pun 2 oua batute cu 1 paharel de iaurt.
Intepam din loc in loc placinta si dam la cuptorul preincalzit, la 180 grade C, cam 30 minute.
Pofta buna!
Sursa: bucataras.ro
Vezi reteta pentru placinta de iaurt cu lamaie:
Această placintă cu iaurt si lămâie nu numai ca este foarte gustoasă dar nici nu necesita multe ingrediente și are un timp de preparare destul de scurt.
Pentru 6-8 porţii: timp de preparare 30 de minute.
Ai nevoie de:
1 pachet foi de plăcintă din comerţ
1 kilogram iaurt grecesc, 8 ouă, 300 g zahăr. coajă rasă de la 1/2 lămâie, 1 esenţă de vanilie
Mod de preparare:
1. Se bat bine ouăle cu iaurtul, până ce se omogenizează iar compoziţia devine ca o crema, apoi adaugă zahărul în ploaie, esenţă de vanilie şi coajă rasă de lămâie.
2. În tava de plăcintă tapetată cu hârtie de copt aşează o parte din foi, toarnă o parte din umplutură, jumătate din compoziţie apoi mai adaugă foi, toarnă restul umpluturii, iar la final acoperă cu ultimele foi de plăcintă. Se poate unge cu puţin ou bătut dar nu este obligatoriu.
3. Pune tava în cuptorul încins la 180 de grade pentru circa 20 de minute. Foile de deasupra ar trebui să fie maron-aurii atunci când plăcinta este gata.
Poftă buna!
Dacă ți-a fost de folos, distribuie rețeta și prietenilor!