Dovleceii sunt printre preferatii mei in materie de legume si de aceea astazi o sa va prezint o reteta absolut delicioasa de dovlecei marinati cu verdeata si usturoi. Usor de preparat, dovleceii marinati pot constitui o masa consistenta si savuroasa pentru tine si familia ta. Iata mai jos cum se prepara!
Ingrediente:3 dovlecei,3 vinete, 4-5 catei de usturoi, 4-5 frunze busuioc, 1 ceapa medie, 2-3 linguri faina, sare
Mod de preparare:
Taie dovlecelul si vanata in felioare de aproximativ 1cm, poate mai mici, asezoneaza-le cu sare si lasa sa curga zeama din ele pentru a scapa de amareala, apoi spala-le si da-le putin prin faina. Prajeste-le in ulei incins si scoate-le pe un servetel pentru a absorbi excesul de ulei.Dupa aceea, lasa-le sa stea aproximativ o ora in sosul facut din usturoiul zdrobit si verdeata. Se pot servi cu paine, lipie, focaccia. Se pot decora cu fire de marar sau patrunjel in functie de gust.
Dovleceii care interesează în terapia naturală sunt cei comestibili, care se consumă la vârsta imatură, când sâmburii nu sunt decât foarte puţin formaţi, coaja este fină şi întreagă. Aceşti dovlecei sunt foarte bogaţi în apă (aproape 95% din masa lor), însă în pulpă şi mai ales în coaja lor găsim şi cantităţi foarte mari de vitamina B9, vitamina A, fosfor şi potasiu. Ca să ne facem o idee despre bogăţia lor în vitamine şi oligoelemente, ajunge să spunem doar că trei sute de grame de dovlecei asigură aproape dublul necesarului zilnic de vitamina A şi de vitamina B9, necesarul zilnic de fosfor şi de potasiu, jumătate din necesarul zilnic de magneziu.
Indiferent de modul de administrare al dovleceilor, este necesar să reţinem un lucru foarte important: majoritatea vitaminelor, a mineralelor şi a altor substanţe active (enzime, flavonoide etc.) sunt depozitate în coajă. Ca atare, dacă vreţi să beneficiaţi de efectele terapeutice ale dovleceilor, asiguraţi-vă când îi cumpăraţi că au coaja sănătoasă, fină şi intactă, spălaţi-i bine înainte de preparare, dar nu îi decojiţi.
Daca ti-a placut, distribuie si prietenilor tai!