Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Piftie de curcan, o rețetă delicioasă la îndemâna tuturor gospodinelor

Piftie de curcan, o rețetă delicioasă la îndemâna tuturor gospodinelor

Piftia nu este un preparat culinar greu de gătit, dar este unul care cere multă răbdare şi respectarea unor reguli stricte pe care. În caz contrar, te trădează, afirmă profesorul Nicolae Curelea, un maestru în gastronomia românească. Unii o prefera din curcan, din pui, iar altii mai grasa, de porc. Astazi te vom invata 2 variante, pentru o alege pe cea preferata.

Iti dezvaluim secretul celei mai delicioase piftii din carne fragedă de curcan, care este principala sursă de proteine de calitate. Această rețetă este un fel de mâncare, care se servește rece și de cele mai dese ori nu lipsește de pe nicio o masă festivă de sărbători. Este un deliciu delicios, din aripi de curcan fine, aromate și foarte suculente, care îți lasă gura apă.

Iata de ce ingrediente ai nevoie:

  • Schimbare majoră pentru șoferii care conduc mașini cu cutie automată
  • Anunț pentru cei care retrag bani de la bancomat! Decizie pentru toți clienții
  • Ce pensie primești cu un salariu de 5.300 de lei, după 40 de ani: Cât încasează lunar de la stat
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

2 aripi de curcan, 2 morcovi, 2 cepe, 1 radacina de telina, 6 oua fierte, 1 lingura sare (dupa gust), piper negru 3 frunze de dafin, 10 catei de usturoi, 2 frunzulite de busuioc.

Mod de preparare:

Intr-o cratiță puneți aripile la fiert și turnați peste ele apă, astfel încât să le acopere complet. Atenție! Nu ai voie să adaugi apă suplimentară după ce ea începe să dea în fiert.
Scoateți spuma de deasupra, luați grăsimea și după ce începe să fiarbă apa puneți în apă ceapa, rădăcina de țelină și morcovii curățați, sarea, piperul boabe și frunze de dafin. Lăsați carnea să fiarbă la cel mai mic foc posibil, timp de 4-5 ore.
Scoateți în două boluri diverse carnea și legumele.
Puneți în bulionul de la carne cățeii de usturoi tăiați mărunt și lăsați să se îmbine mirosul, timp de 5- 10 minute. Strecurați bulionul cu ajutorul unei site din metal.
Scoateți toată carnea de pe oase și aranjați-o într-o farfurie, astfel încât pe o jumătate de farfurie să aveți un cuibușor, iar pe cealaltă jumătate să rămâie doar câteva bucăți de carne. Puneți ouăle de prepeliță fierte în cuibușor și în mijlocul lor o floare din morcovul fiert, iar pe cealaltă jumătate câteva felii de morcov fiert aranjate în formă de floare și funzele de busuioc. Turnați bulionul în farfurie, până aproape se umple farfuria și dați-o în frigider pentru 8 ore.
Savurați cu plăcere!

Vezi si reteta pentru piftie de porc:

Ingrediente

  • Trump anunță o posibilă întâlnire trilaterală SUA–Ucraina–Rusia pentru pace
  • Macron: „Putin nu vrea pace, ci capitularea Ucrainei” | Trump îl primește mai întâi doar pe Zelenski la Washington
  • Cât costă o succesiune după 10 ani. Ce acte sunt necesare și ce e important să știi
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

2-4 picioare de porc, ½ cap de porc cu ureche şi falcă, 2 ştelţuri dolofane de porc, 1 kg şorici,  căzături de carne + os;
Toate cele enumerate până aici ar trebui să cântărescă 9-10 kg. Doar nu facem piftie în fiecare zi. Dacă dorești mai putina, reduci din cantitati.
2-3 cepe,  1-2 morcovi, 1 pătrunjel, 1 ardei iute mic, spintecat în două,  3-4 foi de dafin, 1 lingură cu boabe de piper alb,  2-3 rămurele de cimbru, 1-2 linguri cu vârf de sare (sau câtă trebuie), 3-4 căpăţâni mari de usturoi,  apă cât cuprinde, plus un lat de palmă peste.

Elemente de decor:
felii de ouă fierte,  rondele de morcov fiert, feliuţe de lămâie,  rondele de ardei gras / capia / gogoşar, frunze de pătrunjel verde.

Mod de preparare:

Picioarele şi capul se pârlesc (dacă nu-s pârlite), şi după aceea se spală totul foarte bine cu apă călduţă şi se răzuie cu cuţitul pe unde e nevoie. Capul se taie în bucăţi mai mici.
Se pune carnea într-o oală mare şi curată. Se acoperă cu apă rece cât cuprinde, plus un lat de palmă peste. Se adaugă o lingură cu vârf de sare. Se dă drumul la foc, la început mediu, până începe să fiarbă şi să se ridice spuma, şi după aceea încet, chiar foarte încet, până la sfârşit.
Se ia spuma continuu, cu paleta cu găuri mici, şi se şterge oala într-una de spuma neagră formată pe margine, precum cratiţa de dulceaţă. În felul acesta rămâne zeama limpede.

Se curăţă şi se spală zarzavatul, care se adaugă la răcitură întreg, împreună cu celelalte condimente (cu excepţia usturoiului), la două ore de la începerea fierberii. În mod normal, răcitura fierbe între 4 şi 6 ore, până când se desprinde carnea de pe oase. Se întâmplă uneori să fiarbă şi mai mult.
Dacă se întâmplă ca zeama să scadă prea mult iar carnea să nu fie fiartă, putem să adăugăm apă caldă cât este necesar, fără să se întâmple nimic rău. Noi mergem cu piftia la sigur, fără emoţii.
Usturoiul se curăţă şi se spală. Nu se pisează încă. El se pisează doar în momentul când se pune în zeamă.

Când carnea este aproape fiartă, procedăm la degresarea răciturii astfel:

Mărim focul pentru 30-60 de secunde, timp în care grăsimea de deasupra este împinsă spre margini. Aici o prindem uşor cu polonicul şi-o punem într-un vas gata pregătit. În acest mod degresarea decurge rapid şi eficient. După degresare, focul se dă din nou la mic şi continuăm fierberea până la final.

Când fierberea s-a sfârşit, închidem focul şi lăsăm răcitura să se răcorească cu carnea în ea, pentru a trece toată gelatina în zeamă.

După ce s-a răcorit, separăm zeama de carne, dezosăm şi aşezăm carnea în vasele pregătite pentru răcitură. Ornăm cu elementele de decor arătate mai sus şi trecem la pregătirea zemei.
Pisăm usturoiul cu puţină sare, până îl facem pastă. Adăugăm un polonic de zeamă în el, amestecăm şi turnăm totul în oala cu zeamă. Amestecăm bine, gustăm de sare, usturoi şi alte arome, şi o vânturăm cu pasiune câteva minute ca să se prindă mai bine şi să ne bucurăm de miros.

Ducem tăvile la loc rece, de obicei în cămara de alimente. Aici, turnăm zeama printr-o strecurătoare deasă în tăvile cu carne şi ornamente şi le lăsăm să se prindă. Aşezarea şi ornarea răciturii în tăvi, vase de yena sau farfurii se face după imaginaţia, priceperea şi gustul gospodinei sau bucătarulu

Sursa:savuros.tv

adevarul.ro

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Mâncare de post de la Mănăstirea dintr-un Lemn. Pârjoale de cartofi

Gogoși pufoase de post. Un desert simplu de preparat de care nu mă satur niciodată

Gogoși pufoase de post. Un desert simplu de preparat de care nu mă satur niciodată

Clătite de post, fără ou și lapte, ți se topesc în gură

Premierul Ilie Bolojan amenință cu demisia dacă Pachetul 2 de austeritate nu este adoptat
Actualitate

Premierul Ilie Bolojan amenință cu demisia dacă Pachetul 2 de austeritate nu este adoptat

Citeste mai multDetails
Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar
Actualitate

Bancnotele de care trebuie să te ferești imediat! Scapă de ele! Avertisment pentru românii care folosesc numerar

Citeste mai multDetails
Reforma pensiilor în România: Ce schimbări vin din 2025 și cum pot beneficia pensionarii de bilete de tratament balnear
Actualitate

Anunț important pentru pensionari: Ce se intampla dacă nu depun actele la timp

Citeste mai multDetails
Actualitate

Ce trebuie să faci pentru ca borcanele de zacuscă, bulion sau murături să nu „răsufle”. Trucul genial care nu le permite să prindă aer

Citeste mai multDetails
Nicușor Dan: România susține negocierile UE cu SUA pentru evitarea noilor taxe vamale
Actualitate

Raport SUA: Anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din România, un precedent periculos pentru libertatea de exprimare

Citeste mai multDetails
Actualitate

Cât costă o succesiune după 10 ani. Ce acte sunt necesare și ce e important să știi

Citeste mai multDetails
Se schimbă regulile: nu vom mai primi garanția de 50 de bani pentru ambalaje. Ce se întâmplă cu sistemul SGR în România
Actualitate

Se schimbă regulile: nu vom mai primi garanția de 50 de bani pentru ambalaje. Ce se întâmplă cu sistemul SGR în România

Citeste mai multDetails
Anunț uriaș pentru românii care au panouri fotovoltaice montate pe casă. Vor încasa bani în fiecare lună
Actualitate

Anunț uriaș pentru românii care au panouri fotovoltaice montate pe casă. Vor încasa bani în fiecare lună

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Femina.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact