Aceasta prajitura de casa, este foarte simplu de preparat si foarte gustoasa! Este perfecta pentru intreaga familie, care va veni in bucatarie, imediat cum se va simti mirosul dulce din cuptor. Sfatul nostru este sa le lasati macar 10 minute sa se raceasca! (daca rezistati)
Ingrediente pentru blat: 3 gălbenusuri si un ou intreg, 250g unt, 150g zahăr, 500g făină, un plic praf de copt, 5ml esentă de vanilie
Ingrediente pentru umplutura cu gem: 2 albusuri, 150g zahăr, 5ml esentă de rom, un praf sare, 200g magiun de prune
Ingrediente pentru crema de nucă: 400g nuci măcinate, 3 linguri de lapte, 4 gălbenusuri, 4 albusuri, 300g zahăr pudră, 5g esentă de vanilie, 2 linguri de cacao
Mod de preparare:
Untul tinut la temperatura camerei se amestecă cu esenta de vanilie, gălbenusurile, oul si zahărul tos, si se mixează circa 3-4 minute la viteza mare, pană se obtine o cremă spumoasă. Se adaugă făina cernută amestecată cu praful de copt si se omogenizează pană se obtine un aluat vartos, omogen, care se desprinde cu usurintă de pe peretii vasului. Luatul se imparte in trei părti. O parte se infăsoară in folie alimentară si se dă la rece O bucata se intinde intr-o foaie si se asează intr-o tavă de copt unsă cu unt si tapetată cu hartie de copt. Se intinde foaia cu mana pană este uniform intinsă in tavă.
Pentru a prepara umplutura cu gem. Se bat spumă albusurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul tos, si se mixează pană se obtine o bezea tare. Se adaugă magiunul, si se omogenizează bine ingredientele pană se obtine o cremă omogenă. Se intinde crema peste aluat, si se nivelează folosind o lingură. Se intinde a doua foaie si se aseaza cu grija peste stratul de aluat.
Pentru umplutura cu nucă : se amestecă nucile măcinate cu gălbenusurile frecate cu zahăr si cele 4 albusuri bătute spumă cu un praf de sare. Se adaugă cacaoa, laptele si se amestecă bine toate ingredientele apoi se adaugă esenta de vanilie. Crema trebuie sa fie mai consistentă, să nu curgă. Dacă vi se pare prea moale, mai adăugati 2 biscuiti măcinati. Crema de nuci se intinde uniform peste foaia de aluat.
Aluatul pus la rece se scoate din frigider si se răzuieste peste prăjitură, folosind răzătoarea cu ochiuri mari. Se distribuie uniform firmiturile de aluat si se dă prăjitura la copt circa 30-35 minute, in cuptorul incins la 180˚C, pană este frumos rumenită la suprafată. După ce este coaptă se lasă să se răcească si se portionează după preferinte. Se poate servi simplă sau pudrată cu zahăr vanilat.
Prăjitura se taie rece, cu un cutit bine ascutit si cu lama inmuiată in apă după fiecare tăiere.
Pofta buna si spor la treaba!
Vezi si reteta pentru cornulete de post cu nuca:
Cornuletele cu nuca sunt desertul copilariei pe care nu le uitam nici la maturitate, pentru ca sunt prea bune pentru a fi ignorate! Iata cat de simplu se prepara! Nu trebuie sa iti lipseasca de pe masa la niciun eveniment!
Ingrediente:1 pachet margarina, 1 cana nuci macinate, faina cu praf de copt, sare, zahar pudra.
Daca folosim faina obisnuita, trebuie sa adaugam 1 praf de copt stins cu o lingura cu zeama de lamaie.
Mod de preparare:
Amestecam margarina cu nucile (este bine sa fie putin prajite inainte sa le macinam), punem un varf de sare si adaugam treptat faina cernuta, pana obtinem un aluat tare si omogen. Intindem o foaie nu prea groasa, pe care o taiem in patrate cu latura de circa 5 cm, pe care le rulam, pentru a forma cornuletele.
Asezam cornuletele intr-o tava unsa si tapetata cu faina, sau cu hartie pentru copt.
Le coacem la un foc potrivit timp de 30-40 minute
Dupa ce s-au copt, fierbinti trebuie sa le tavalim in zahar pudra, sa le lasam sa se raceasca putin si sa le servim cu placere.
Daca ti-a placut aceasta reteta, arata-le si prietenilor!
Sursa: crestinortodox.ro
Vezi si reteta pentru napolitane de casa cu crema de ciocolata si alune:
Napolitanele sunt desertul preferat din copilarie pentru multi dintre noi, mai ales ca intr-o perioada diversitatea nu era punctul forte al romanilor, al bunicilor si al parintilor nostri. Astazi te invatam cum sa prepari acasa indragitele napolitane cu lapte, fragede si foarte foarte gustoase, cu ingrediente naturale facuta de tine. Iata de ce ai nevoie:
Ingrediente pentru masa de lapte:
1/4 pahar de lapte, 1/4 cană de zahăr, 175 g unt, 1 cană de lapte praf
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Laptele (obișnuit) se fierbe cu zahăr într-o oală mică, amestecând. Imediat ce zahărul se dizolvă, scoateți-l de pe foc si raciti-l.
Se amestecă untul cu un mixer pentru a obține o masă ușoară și pufoasă de unt. Adăugați treptat laptele răcit peste unt, continuați să amestecați până când masa este netedă (adăugarea prea rapidă a laptelui poate duce la creșterea în greutate). Adăugați lapte praf și amestecați pentru a combina.
Ingrediente pentru masa nutella:100 g unt, 160 g nutella, 1 lingură de cacao, 2 linguri linguri de alune măcinate, aproximativ
100 g alune (nu pot fi diferite, datorită gustului), tocate, prăjite (puteți coace pe o tigaie uscată sau în cuptor)
Toate ingredientele trebuie să fie la temperatura camerei.
Se amestecă untul cu un mixer pentru a obține o masă ușoară și pufoasă de unt. Adăugați amestecul de nutella și cacao. În cele din urmă, adăugați alunele de padure tocate, amestecați.
În plus:
3 napolitane uscate (dimensiuni de 23 x 29 cm fiecare), 70 g ciocolată cu lapte, 70 g ciocolată neagră
Mod de preparare:
Așezați prima foaie de napolitana si intindeti un strat de nutella iar apoi acoperiți cu o a doua foaie. Urmatorul pas este sa intinzi masa de lapte, iar apoi se adauga si ultimul strat de napolitana. Adaugati in frigider pentru intarirea cremelor si formarea unor napolitane compacte. După intarirea napolitanelor, acoperiți-le cu ciocolată lichidă din cremă de lapte (ciocolată amară și lapte, se topește într-o baie de apă și se amestecă). Așteptați ca ciocolata să se intareasca, Taiati in bucati dreptunghiulare si serviti cu placere!