Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Salata de boeuf cu sau fără mazăre? O dezbatere (aproape) națională

Salata de boeuf cu sau fără mazăre? O dezbatere (aproape) națională

Când vine vorba de mesele festive în România, salata de boeuf este regina aperitivelor. Se găsește pe mesele de Crăciun, Paște, revelion și la orice aniversare importantă. Dar, dincolo de combinația clasică de legume și maioneză, o întrebare stârnește pasiuni și dezbateri aprinse de ani buni: se pune sau nu mazăre în salata de boeuf?

Originea salatei și adaptarea românească

Deși numele său sugerează o influență franțuzească, salata de boeuf își are originea în bucătăria rusească, mai exact în faimoasa Salată Olivier, creată de un chef belgian la Moscova, în secolul XIX. Rețeta originală era mult mai sofisticată și conținea carne de vânat, caviar și alte ingrediente rafinate. Românii au adaptat-o după gustul și bugetul propriu, păstrând esența: carne (de obicei vită sau pui), legume fierte și maioneză.

  • Schimbare de ultimă oră: vârsta de pensionare suferă o nouă modificare!
  • Norovirusul, infecția care provoacă valuri de îmbolnăviri în Europa. Ce este și cât de periculoasă poate deveni
  • Ea este tânăra de 19 ani, dizolvată de iubit într-o cadă plină cu acid. Era însărcinată și trăia un coșmar de mult timp. Ultimele mesaje ale fetei sunt halucinante
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Mazărea — ingredient iubit sau nedorit?

Pentru unii, mazărea este o componentă esențială: aduce culoare, prospețime și o ușoară dulceață care echilibrează gustul maionezei și al murăturilor. În plus, este un contrast plăcut de textură în combinația de cartofi, morcovi și carne fiartă.

  • Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026
  • De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:
  • O singură băutură alcoolică poate dubla riscul unui accident vascular cerebral în doar o oră
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

Pentru alții, însă, mazărea este intrusul verde care strică echilibrul. Criticii susțin că boabele mici și moi devin neplăcute în salată, că se oxidează rapid sau că pur și simplu nu apar în „rețeta mamei”.

Ce spun tradițiile și rețetele populare

Dacă întrebi zece gospodine, probabil vei primi zece răspunsuri diferite. În unele regiuni ale țării, mazărea este nelipsită din salată, în timp ce în altele este considerată un „sacrilegiu culinar”. Rețetele moștenite din familie, gustul copilăriei și obiceiurile locale joacă un rol decisiv în această alegere.

În restaurante și catering, mazărea este adesea folosită pentru că este un ingredient ieftin și dă un aspect mai viu preparatului. Dar asta nu înseamnă că e „regula de aur”.

Verdictul? Salata de boeuf e cum îți place ție!

Adevărul este că nu există o rețetă „corectă” de salată de boeuf. Există doar gustul fiecăruia. Poți pune mazăre, sau nu. Poți folosi pui în loc de vită. Poți adăuga gogoșari murați sau renunța la ei. Secretul este să obții o combinație care să te bucure pe tine și pe cei dragi.

Concluzie: cu mazăre sau fără, salata de boeuf rămâne un simbol al ospitalității românești. Așa că, data viitoare când cineva te întreabă dacă se pune mazăre sau nu, poți răspunde simplu: „Depinde cine o face și pentru cine o face!”

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
De ce se trece în Vinerea Mare pe sub masă și ce semnificație are acest ritual

De ce se trece în Vinerea Mare pe sub masă și ce semnificație are acest ritual

Papa Francisc a murit – Hemoragia cerebrală, posibilă cauză a decesului

Papa Francisc a murit – Hemoragia cerebrală, posibilă cauză a decesului

Din păcate toţi au început să plângă
Generale

Din păcate toţi au început să plângă

Citeste mai multDetails
Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026
Actualitate

Guvernul Bolojan pregătește înghețarea salariilor și pensiilor în 2026

Citeste mai multDetails
Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania
Actualitate

Marin Eugen Sabău, eutanasiat în Spania

Citeste mai multDetails
De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:
Actualitate

De la o mâncărime banală la un diagnostic neașteptat:

Citeste mai multDetails
Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România
Actualitate

Stare de sănătate Dan Petrescu: Noi informații despre recuperarea „Bursucului”. Fiicele sale au venit de urgență în România

Citeste mai multDetails
Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025
Actualitate

Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025

Citeste mai multDetails
Dan Petrescu, tot mai preocupat de problemele de sănătate. Noi informații despre starea antrenorului
Actualitate

Dan Petrescu, tot mai preocupat de problemele de sănătate. Noi informații despre starea antrenorului

Citeste mai multDetails
Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi
Actualitate

Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact