Sarmalutele sunt un preparat foarte apreciat de romani atat de sarbatori, cat si in periaoada de post, adaptate la ingredientele de post. Astazi iti prezentam reteta pentru cele mai bune sarmalute de post cu ciuperci si orez! Iata de ce ai nevoie! Ingrediente:500 gr ciuperci fierte in prealabil cu putina sare (nu este obligatoriu sa le fierbeti),4 cepe medii curatate si taiate solzisori, 250 gr orez, doi morcovi mari curatati si rasi pe razatoarea cu ochiuri mici, 4-5 linguri bulion rosii, 250 ml suc rosii, 100 ml ulei, patrunjel si marar verde tocat, sare si piper dupa gust, o varza si jumatate mare murata, jumatate de varza dulce.
Mod de preparare:
Calim ceapa in putin ulei incins si adaugam orezul spalat si 50 ml apa. Lasam sa fiarba cateva minute pana cand orezul absoarbe toata apa, in timp ce amestecam usor (adaugam capacul).
Cand orezul este fiert, adaugam pe rand: bulionul, morcovul, ciupercile taiate marunt, sarea si piperul, amestecand bine. Lasam compozitia sa dea in clocot si amestecam pana se omogenizeaza.
Curatam varza de foi, sau luam deja foile murate separat (se gaseste in magazine) si apoi taiem fiecare foaie la dimensiuni potrivite pentru a face cate o sarmaluta. Cu o lingurita punem compozitie in fiecare foaie de varza si infasuram sarmalele, apoi le presam la capete. Le punem intr-o oala pe fundul careia am asezat cateva foi de varza intregi si jumatatea de varza dulce printre ele.
Dupa ce am terminat de facut toate sarmalele, tocam marunt cateva foi de varza murata si le asezam uniform pe sarmalute impreuna cu varza dulce. Se pot pune si crengute de cimbru. Turnam restul de ulei peste ele impreuna cu sucul de rosii si o cana de apa doar atat cat sa le cuprinda. Lasam la fiert timp de aproximativ o ora si jumatate, la foc mic. Inainte de a opri focul, infingem o furculita sa vedem daca a fiert orezul si varza. Se adauga patrunjel tocat marunt si marar. Daca este nevoie le mai lasam pe foc 20-30 de minute. Le punem la cuptor (optional) timp de 30 de minjute pentru a se rumeni.
Servim cu mamaliguta calda!
Pofta buna!
Vezi si dieta cu ciorba de varza:
Cred ca ati auzit cu totii de celebra supa de varza, supa care slabeste, nu-i asa? Este adevarat ca aceasta supa ajuta la pierderea a cateva kilograme bune, pentru ca este satioasa (tine de foame, se digera mai greu), are efect diuretic (elimina apa din organism si regleaza tranzitul intestinal)
si efect vitaminizant datorita aportului deosebit de vitamine pe care-l aduce organismului. Varza, telina si fasolea verde contin celuloza, care se digera mai greu, de aceea consuma mai multe calorii decat degaja, iar capsaicina din ardeiul iute, „taie” foamea. Este una dintre supele mele preferate, este usoara si absolut delicioasa.
Ingrediente pentru 12/14 portii:
1 ceapa sau 1 fir de praz/cam 200 g (e mai bun prazul, contine mai putine glucide decat ceapa)
Cred ca ati auzit cu totii de celebra supa de varza, supa care slabeste, nu-i asa? Este adevarat ca aceasta supa ajuta la pierderea a cateva kilograme bune, pentru ca este satioasa (tine de foame, se digera mai greu), are efect diuretic (elimina apa din organism si regleaza tranzitul intestinal) si efect vitaminizant datorita aportului deosebit de vitamine pe care-l aduce organismului. Varza, telina si fasolea verde contin celuloza, care se digera mai greu, de aceea consuma mai multe calorii decat degaja, iar capsaicina din ardeiul iute, „taie” foamea. Este una dintre supele mele preferate, este usoara si absolut delicioasa.
Ingrediente:1 ardei gras, 1/2 radacina de telina, 1 patrunjel radacina, 300 g fasole verde, 2-3 morcovi subtiri, 300 g varza, 1 ardei iute, 200 ml suc de rosii sau cateva rosii proaspete, sare, foarte putina (de multe ori eu nu pun deloc), cate 1 legatura telina si patrunjel.
Legumele se curata si se taie cubulete, varza, fasii fine, iar morcovul rondele si se pun la fiert impreuna cu ardeiul iute taiat feliute. Dupa 10 minute de fierbere se probeaza legumele, iar cand sunt fierte suficient (mie-mi plac usor all-dente, nu le fierb tare) se pun sucul de rosii sau rosiile taiate cubulete, se lasa sa dea cateva clocote apoi se potriveste gustul de sare. Se stinge focul si se lasa fara capac, sa respire supa si acum se spala si se taie verdeata, apoi se adauga in supa, cam la 10 minute dupa ce s-a oprit focul. Legumele si fructele contin vitamine hidrosolubile (complexul B si C) care se dizolva-n apa, iar prin fierbere o buna parte sunt distruse.De aceea verdeata pusa atunci cand mancarea nu mai e foarte fierbinte, aduce un aport important de vitamine.
Supa de varza
Daca nu va place asa, supa, o puteti acri cu zeama de la 1-2 lamai sau chiar cu bors si in felul acesta aveti o ciorbita de zarzavat delicioasa.
Daca mancati timp de 1 saptamana aceasta supa (cel putin 2 portii pe zi), cu siguranta cantarul va fi extrem de dragut cu voi. Nu uitati ca in aceasta saptamana sa renuntati la paine, paste, cartofi, orez, zahar, prajeli, sa mancati cat mai multe fructe si legume crude, migdale, nuci, alune- crude si carne slaba sau peste la gratar, la cuptor sau fiarta. Cu cat se mananca mai multa supa, cu atat se slabeste mai mult. Dupa aceasta cura de o saptamana nu numai ca veti fi mai usoare, dar si tenul va straluci.
Eu prefer supa simpla, picanta sau cu lamaie si este grozava.
Sursa: pofta-buna.com