Vinetele sunt printre cele mai sănătoase legume din lume Şi, cu toate că luna iulie este perioada în care acestea sunt în plin sezon, ne putem bucura de ele până târziu în toamnă.
Se consideră că vinetele sunt originare din India, unde au crescut ca plante sălbatice şi au fost cultivate pentru prima dată în China, iar în Europa au devenit foarte populare în timpul Evului Mediu, atunci când au fost aduse prima dată de către maurii din Africa de Sud.
Astăzi iti prezentam un preparat foarte bun din vinete pe care il vei indragi imediat. Este foarte gustos si usor de pregatit!
Ingrediente:
3-4 vinete lungi, 1 capatana usturoi, 1 legatura de patrunjel verde, 100 ml ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
Alegem vinete lungi si nu foarte groase. Le taiem felii subtiri.
Incingem grill-ul apoi punem feliile de vinete pe el. Le coacem pe ambele parti .
Punem intr-un vas un strat de vinete, apoi presaram sare si piper, adaugam usturoi pisat si patrunjel tocat marunt.Repetam operatiunea pana terminam vinetele .
Turnam deasupra uleiul de masline astfel incat sa le acopere in totalitate.
Dam la rece cateva ore ca sa se intrepatrunda. Se servesc reci alaturi de cateva felii de paine prajita.
Sunt grozave mai ales in post!
Vinetele conţin fier, calciu şi alte minerale, nutrienţi esenţiali sănătăţii corpului nostru. Fie că le consumi pe grătar, coapte, prăjite sau în tocăniţă, vinetele sunt la fel de delicioase şi au acelaşi efect pozitiv asupra sănătăţii tale.
De asemenea, vinetele conţin anumiţi fitonutrienţi esenţiali care îmbunătăţesc circulaţia sângelui şi hrănesc creierul. Dar ţine minte, aceşti nutrienţi există în cantităţi mai mari în coaja vinetei, aşa că nu o aruncaţi.
Conţinutul crescut de fibre din vinete protejează tractul digestiv, împiedicând astfel apariţia cancerului de colon.
Vinetele sunt recomandate şi în dietă deoarece sunt sărace în calorii. O singură vânătă conţine 35 de calorii. Nu conţin grăsimi dar au, în schimb, un conţinut mare de fibre care te ajută să te saturi repede fără să mănânci mult.
Timp de câteva secole, vinetele au fost folosite pentru a controla diabetul. Cercetările recente i-au validat acest rol, datorită cantităţii mari de fibre şi a nivelului scăzut de carbohidraţi solubili din vinete.
Vezi si reteta pentru mancare de vinete cu usturoi:
O reteta perfecta pentru post, care insa este gustoasa si hranitoare in acelasi timp. Mancarea de vinete se face rapid si este satioasa.
INGREDIENTE
2 vinete, 5 catei usturoi, o ceapa uscata, 4-5 rosii in bulion, cu tot cu suc,2 linguri ulei, sare, patrunjel
MOD DE PREPARARE:
Vinetele se taie felii si se presara cu sare. Se lasa 10 minute intr-o strecuratoare, la scurs.
Intre timp, in ulei se caleste ceapa maruntita si se pun vinetele scurse.
Se lasa 5 minute pe foc, se adauga foarte putina apa si se lasa 10 minute pe foc, cu capac.
Se adauga usturoiul feliat, rosiile taiate marunt cu tot cu suc si se mai lasa 10 minute pe foc. Se potriveste de sare si se aduce la masa cu patrunjel.
gastronomie.ele.ro
Vezi si reteta pentru vinete asezonate cu parmezan:
Pentru că toamna este sezonul îndrăgitelor vinete, astăzi călătoria noastră culinară se oprește în exotica Australie, de unde ne vom inspira pentru a prepara o rețetă simplă și în același timp apetisantă, de pui cu vinete asezonate cu parmezan. Te asigurăm că vei avea parte de o experiență culinară deosebită, potrivită atât pentru masa prânz, cât și pentru cină! Ingrediente: 2 piepți de pui CocoRico, 3 linguri de ulei de măsline, 6 felii de vinete (1,5 mm grosime), 1 cană de pastă de tomate, 100 grame de brânză cheddar rasă, 150 grame parmezan ras, oregano, 100 grame de păstăi de fasole verde. Mod de preparare: Preîncălzește cuptorul la 200 de grade C și unge vasul yena cu puțin ulei de măsline. Asezonează carnea de pui cu ulei de măsline și oregano. Taie pieptul de pui în felii subțiri și pune-le pe grătar câte 3 minute pe fiecare parte. Repetă acest procedeu și pentru vinete.Așează feliile de pui în vas și acoperă-le cu sosul de roșii. Așează deasupra feliile de vinete, astfel încât să le suprapună pe cele de pui și să acopere suprafața tăvii. Presară parmezan și brânză cheddar deasupra vinetelor. Lasă la cuptor pentru 15-20 minute până când brânza și parmezanul capătă o culoare aurie. Servește împreună cu salata de păstăi de fasole, o combinație delicioasă pe care nu o vei regreta! Poftă bună!