retete gustoase

5 modele de pantofi care au făcut istorie

5 modele de pantofi care au făcut istorie

Îi purtăm zilnic, dar știm atât de puține despre ei. Pantofii reprezintă unul dintre cele mai populare obiecte din garderobă, în toată lumea, fiind o mare miză în industria modei a ultimilor decenii. Pantofi sport, cu toc înalt, cu platformă sau bărbătești, toate aceste modele sunt potrivite, fiecare în parte, pentru animate stiluri vestimentare.

Loading...

Dacă te-ai întrebat vreodată de unde provin, unde au fost inventați și ce rol au avut pantofii în istorie, atunci e cazul să te inspiri din rândurile de mai jos. Vei găsi o scurtă incursiune în evoluția pantofilor, încă din Antichitate, atunci când sandalele erau purtate de egipteni, și ulterior au început să fie confecționate din din paie de orez împletite.

Iată câteva dintre modelele de pantofi care au făcut istorie de-a lungul timpului:

Pantofii bărbătești, purtați și de bărbați și femei

Moda revine, spun vocile din bătrâni. Această teorie se aplică cu succes și în cazul pantofilor masculini. Modelul Oxford, atât e popular în zilele noastre, este purtat și de bărbați și de femei. În vremuri străvechi, mai exact în perioada barocă, încălțămintea pentru ambele sexe arăta exact la fel. Singura deosebire se făcea la nivel de clasă socială, pe baza materialelor din care erau confecționați pantofii.

Aristocrații și clasa înaltă purtau întotdeauna pantofi cu călcâi din lemn, în timp ce oamenii din clasa medie aveau încălțări cu călcâi din piele neagră sau material textil. Ceva mai târziu au apărut celebrii pantofi din mătase, purtați tot de aristocrați, atât de femei, cât și de bărbați.

Cizmele și pantofii din pânză

În anii 1800, încălțămintea pentru femei și bărbați a început să o ia în direcții diferente. Așa se face că pantofii de damă au început să fie acoperiți cu material din pânză, iar la bărbați au apărut cizmele, foarte populare în acele vremuri. Și tot în prima parte a anilor 1800 se știe că ambii pantofi, pentru ambele picioare, arătău exact la fel, fără nicio diferențiere. Abia după 1850, dreptul și stângul au devenit diferiți, făcând astfel ca încălțămintea să fie cu mult mai ușor de purtat și cu mult mai comodă pentru membrele inferioare. 

Pantofii cu platformă

Moda revine, iar acest aspect este valabil și în cazul pantofilor cu platformă. Devenit popular abia la începutul anilor 70, acest model a cucerit femeile din întreaga lume, fiind purtat de toate doamnele și domnișoarele. După un deceniu în care platformele au intrat într-un con de umbră, anii 90 și 2000 i-au readus în atenția stiliștilor, care i-au adaptat tendințelor. Platforme din lemn, tapetate cu rafie, drepte sau oblice, folsite pentru sandale, pantofi cu toc sau chiar și încălțăminte sport, în zilele noastre le găsești peste tot. Popularitatea platformelor vine și din faptul că sunt confortabile, ușor de purtat și oferă câțiva centimetri în plus picioarelor, fiind în topul preferințelor persoanelor minione. Mai mult, moda a ajuns în punctul în care există pe piață inclusiv modele pentru bărbați care au platforme de 2, 3 sau chiar 5 centimetri.

Pantofii stiletto

Pantofii stiletto sunt cei puși la loc de cinste atunci când vorbim de feminitate. Nu există ținută purtată de o femeie care să nu denote un aer de eleganță, atunci când este completată de pantofii cu toc cui și cu bot ascuțit. Confecționați în diverse variante, dar mereu cu toc subțire și înalt, pantofii stiletto sunt și în zilele noastre etalonul rafinamentului.

Apariția acestui model de pantofi datează din anii ’40 și ar fi fost purtați întâia oară de femeile considerate ușoare în Europa. Modelul stiletto îi este atribuit designerului Andre Perugia, un maestru în arta pantofilor, asta deși aceștia ar fi existat și înainte, însă fără a se ști “inventatorul”. După anii 50, modelul stiletto a cunoscut noi forme, asta pentru că tot mai mulți designeri de pantofi i-au acordat o atenție sporită. S-a lucrat la stabilitatea tocului, au fost introduse aliaje metalice ușoare în interior, astfel că în zilele noastre pantoful cu cel mai subțire toc este și cel mai elegant dintre toate care există.

Sandalele

Sandalele, adică încălțămintea deschisă atât în vârf, cât și la călcâi și laterale datează încă din Antichitate și de pe vremea romanilor. Erau confecționate la început din paie împletite, mai apoi din lemn și adesea din materiale prețioase, în funcție de zonele în care erau folosite. De-a lungul vremii, sandalele și-au dobândit popularitate ca fiind modelul de pantofi favorit în sezonul cald, datorită faptului că sunt extrem de decupate și țin picioarele la vedere.

Dacă te-ai întrebat vreodată când și cum au evoluat pantofii cu toc, ei bine, prezența feminină tot mai frecventă în birouri a determinat apariția a tot mai multe modele. Se întâmpla la final de secol XX.