miercuri, 1 februarie 2023
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Rețete » Rețete românești » Ciorbă din ciolan de porc afumat

Ciorbă din ciolan de porc afumat

in Generale, Rețete românești, Supe/ciorbe/creme
Ciorbă din ciolan de porc afumat

Se pregateste in anotimpul rece pentru ca este o ciorba mai grasa, dar poate fi servita in orice anotimp, oricand aveti pofta. Ciolanul are o carne frageda si suculenta iar osul este mare. Din ciolanul afumat se fac diferite feluri de mancare, iar acestea difera in raport de zona.
La fel de delicioasa este si fasolea cu ciolan afumat dar acum, mai jos, va descriu cum se face ciorba din ciolan afumat cu cartofi asa cum se pregateste in zona noastra. Este un fel de mancare, care se prepara foarte usor, si este foarte delicioasa.

Ingrediente:

Vezi și...

Analizele medicale obligatorii dupa varsta de 40 ani. Trebuie neaparat sa ti le faci

Analizele medicale obligatorii dupa varsta de 40 ani. Trebuie neaparat sa ti le faci

Ne-a mai părăsit un mare actor, la doar 68 de ani

Ne-a mai părăsit un mare actor, la doar 68 de ani

1 ciolan de porc afumat, 1 morcov, 1 ardei gras, 2 cepe, 1 cartof, o canuta mica de orez, 3 galbenusuri
piper, 1 foaie de dafin, sare, zeama de varza, 200 g de bulion, leustean.

Mod de preparare:

Primul pas este sa spalam bine ciolanul cu apa calda, si sa il taiem in bucati potrivite. Intr-o oala punem apa cu putina sare si il fierbem bine. Cand da in fiert luam spuma si o aruncam. Dupa fierbere desprindem carnea de pe os si o taiem in bucatele mici.

Spalam legumele si le tocam marunt. In zeama in care am fiert ciolanul punem ceapa si morcovul la fiert 15 minute dupa care adaugam ardeiul, cartoful, piperul, foaia de dafin si potrivim gustul cu sare. Lasam sa mai fiarba putin si adaugam bulionul.

Mai lasam sa fiarba 15 minute si adaugam zeama de varza si carnea de pe ciolan. Cand legumele sunt fierte iar carnea patrunsa bine, batem galbenusurile cu putina apa si le punem in ciorba. Mai lasam foarte putin sa fiarba si oprim focul.

Spalam leusteanul, il tocam marunt si il punem in ciorba. O lasam sa se raceasca putin, o punem in boluri si o servim mai fierbinte impreuna cu un ardei iute. Va veti satisface pofta de mancare cu o ciorba din ciolan afumat gustoasa si aromata.

Asa ca, spor la treaba si pofta buna!

 

Vezi si reteta pentru ciorba de afumatura cu cartofi si tarhon:

Astăzi îți recomand o rețetă care te va cuceri pe loc, deoarece este foarte gustoasă, tradițională și consistentă. Mi se pare ciorba perfectă pentru un prânz de toamnă cu răsfăț. Iată de ce ai nevoie și cum se prepară:

Ingrediente:

 1 kg de cartofi ceruiți, să nu fie din cei sfărâmicioși, 300-500 de grame afumătură, eu am folosit 500 de grame de scăriță (coaste) afumată, care a avut și oase, dacă aveți numai carne, 300 de grame e suficient, 1 ceapă mare, 3 morcovi de mărime medie, 2 tije de țelină apio sau o bucată de rădăcină de țelină curățată de coajă (să fie cam cât un ou potrivit de mare), 1 lingură de paprika dulce de bună calitate (să fie doar din ardei, fără cotoare și semințe), 200 ml. suc proaspăt de roșii sau 150 ml. bulion de casă, 1 legătură de tarhon sau 1/2 legătură de tarhon, 1/2 legătură de pătrunjel (pentru o aromă nu atât de pregnantă), opțional: 200 de grame de smântână lichidă pentru gătit (20-30% grăsime), sare și piper, opțional, oțet aromatizat cu tarhon, opțional, ardei iute

Mod de preparare:
1. În primul rând, afumătura, pentru că cel mai mult durează gătirea acesteia iar supa care va rezulta în urma fierberii afumăturii o vom folosi ca bază pentru ciorba noastră. Eu degresez cât de mult afumătura de grăsimea de la suprafață, credeți-mă, oricum va rămâne destulă. Dacă e foarte sărată, mai desărez afumătura înainte de a o fierbe, ținând-o 2-3 ore în apă rece (pe care o arunc). Pun afumătura la fiert într-o oală cu 4 litri de apă rece la foc potrivit și adun spuma de la suprafață de câteva ori.

2. În funcție de cât de repede va fierbe carnea afumată, atât de repede vom termina și ciorba, pentru că legumele și cartofii se gătesc foarte rapid. Eu am fiert-o cam 1 oră, timp în care s-a frăgezit foarte bine. După fierbere, am dezosat complet carnea și am tăiat-o în cubulețe potrivite.

3. În răstimpul în care fierbe afumătura, se curăță de coajă, se spală, se zvântă și se toacă toate legumele în cubulețe.

4. Se curăță de coajă, se spală bine și se taie în cuburi egale (cam de 2 cm) cartofii, pe care îi vom păstra în apă rece curată până când vom avea nevoie de ei.

5. După ce a fiert afumătura, supa rămasă se degresează în proporția dorită (și în funcție de cât de grasă a fost carnea afumată). E de dorit ca pe farfuria de ciorbă să plutească niște steluțe de apetisante de grăsime, dar nu să fie acoperită de o peliculă uleioasă, care îți cam taie pofta. Se adaugă legumele tocate, dacă e nevoie se completează cu apă. După ce zeama dă din nou în clocot, se adaugă cartofii bine scurși de apă. Se readaugă în zeamă și cubulețele de carne afumată și se gustă zeama dacă e suficient de sărată ca să asezoneze și cartofii în timpul fierberii. Atenție, nu adăugați sare până nu gustați, pentru că și afumătura lasă sare destulă.

6. Se presară pe deasupra paprika (boiaua) și se amestecă. E foarte important să se folosească o paprika de foarte bună calitate, care nu doar că va da culoarea specifică ciorbelor ardelenești, ci va contribui mult și la gust, pentru că o paprika bună nu este nimic altceva decât o pudră făcută 100% din pulpă de ardei kapia deshidratați.

7. Se fierbe ciorba în clocote potrivite până când legumele și cartofii s-au pătruns bine, apoi se adaugă sucul de roșii proaspăt sau bulionul și se mai clocotește de câteva ori, se gustă ciorba și se potrivește gustul final de sărat și piperat. Dacă toți mesenii apreciază gustul picant, puteți adăuga ardei iute în toată ciorba, dacă nu, e mai bine să-l serviți separat.

8. Ciorba se presară cât e fierbinte cu frunze de tarhon proaspete, desfăcute de pe tulpină (care e mai fibroasă) și tocate mărunt. Dacă se dorește, se poate folosi, așa cum am specificat la lista ingredientelor, un amestec de pătrunjel și tarhon proaspăt. Se acoperă ciorba cu capacul și se lasă să infuzeze tarhonul preț de câteva minute, apoi se poate servi.

Dacă doriți să adăugați la ciorbă și smântână, aceasta se amestecă într-un castronel cu un polonic de zeamă fierbinte, abia apoi se adaugă în oală. E nevoie să temperăm smântâna pentru a preîntâmpina șocul termic care ar putea să o aglutineze (să se taie, să se îmbrânzească). Se servește ciorbița caldă, dacă se dorește se mai poate înăcri suplimentar cu oțet aromatizat cu tarhon. Poftă bună!

Sursă: www.retetecalamama.ro

Sursă: vreaudouaportii.ro

SharePinTrimiteTrimite
Articolul precedent

Gulaș de porc

Urmatorul Articol

3 sfaturi super utile ca să faci orice supă mai sănătoasă

Articole Similare

LIDL vine cu noi surprize pentru clienţi. Retailerul anunţă oferte bombă în toate magazinele. Va fi bătaie la rafturi pe un produs util gospodinelor
Generale

LIDL vine cu noi surprize pentru clienţi. Retailerul anunţă oferte bombă în toate magazinele. Va fi bătaie la rafturi pe un produs util gospodinelor

Ce pensie primește un roman după 40 de ani de munca
Generale

Ce pensie primește un roman după 40 de ani de munca

După ce soțul ei a decis să plece, Mama Geta și-a crescut copiii singură si nu s-au mai vazut,  dar sa vezi ce s-a intamplat ieri,  la nunta GETEI
Generale

După ce soțul ei a decis să plece, Mama Geta și-a crescut copiii singură si nu s-au mai vazut, dar sa vezi ce s-a intamplat ieri, la nunta GETEI

A crescut 4 copii și pentru ei a renunțat la tot. S-a mutat la Miercurea Ciuc și s-a lăsat de televiziune.
Generale

A crescut 4 copii și pentru ei a renunțat la tot. S-a mutat la Miercurea Ciuc și s-a lăsat de televiziune.

Din păcate, este adevărat. E vorba despre legendarul Rică Răducanu…
Generale

Din păcate, este adevărat. E vorba despre legendarul Rică Răducanu…

Scene neașteptate la înmormântarea lui Alexandru Arșinel!
Generale

Scene neașteptate la înmormântarea lui Alexandru Arșinel!

Urmatorul Articol
3 sfaturi super utile ca să faci orice supă mai sănătoasă

3 sfaturi super utile ca să faci orice supă mai sănătoasă

Vremea

Articole Populare

  • Cât se dă la nuntă în 2022-2023. Câți bani trebuie să pui în plic dacă ești naș, rudă sau invitat

    Cât se dă la nuntă în 2022-2023. Câți bani trebuie să pui în plic dacă ești naș, rudă sau invitat

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Ce pensie minimă primești dacă nu ai cotizat deloc. Suma pentru anul 2022

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Minciunele pufoase după rețeta bunicii. Nu le dau pentru nimic în lume

    0
    Share 0 Tweet 0
  • „Trei fraţi au produsul vârstei 12. Câţi ani are fiecare dacă cel mai mare are ochii verzi?” Întrebarea din cartea de clasa a 2-a care a stârnit furia și isteria! Avem răspunsul la testul care a dat tuturor bătăi de cap, e foarte simplu:

    0
    Share 0 Tweet 0
  • Ce trebuie să faci atunci când găsești ouă cu pete roșii de sânge în gălbenușurile de ou. Sigur nu știai acest lucru

    0
    Share 0 Tweet 0

facebook.com/femina.ro

ROL.ro

© 2022 ROL.ro

ROL.ro

  • business.ro
  • fasterup.com
  • fastupload.ro
  • travel.ro

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber

© 2022 ROL.ro

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii aici