Gospodinele pregătesc intens proviziile pentru iarnă și, de la o zi la alta, adaugă în cămară o mulțime de bunătăți. Rețeta zilei de astăzi pentru sezonul rece este zacusca de pește. Vezi cum se face zacusca din legume proaspete și, bineînțeles, pește.
Dacă rafturile din cămară sunt pline cu conserve pentru iarnă, cele mai bunecompoturi pentru iarnă, murături, dulceață de vișine, atunci trebuie să adaugi și câteva borcane cu zacuscă de fasole și cu rețeta zilei, zacuscă de pește.
Îți spunem și câteva rețete simple pe care le poți încerca în această perioadă.
Zacuscă de pește Ingrediente
4 kg de pește (în funcție de preferințe); 4 kg de ceapă; 1 kg morcovi; 1 litru ulei; 1 kg ardei capia sau gogoșari copți; 3-4 linguri de bulion; 4-5 linguri de zahăr; Sare după gust. Mod de preparare Ceapa se curăță, se spală și se taie în solzișori mici.
Ardeii capia se coc, după care se curăță de pielițe, se lasă la scurs și se taie în cubulețe. Peștele se dezosează și se dă prin mașina de tocat.
Mod de preparare Ceapa se curăță, se spală și se taie în solzișori mici.
Ardeii capia se coc, după care se curăță de pielițe, se lasă la scurs și se taie în cubulețe. Peștele se dezosează și se dă prin mașina de tocat.
Se pun la călit, pe rând, legumele în ulei. Se începe cu ceapa, se adaugă morcovul, ardeii, se pune și carnea de pește, se adaugă zahărul, bulionul, se condimentează și totul se lasă la fiert la foc mic până când compoziția capătă o consistență mai groasă, aproximativ o oră.
După ce a fiert, zacusca se pune în borcane spălate și uscate, după care borcanele se pun într-un vas mare, cu un prosop pe fundul vasului, se adaugă apă până aproape de capacele borcanelor și se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute.
Zacuscă de pește macrou și legume
Ingrediente 1,5 kg pește macrou; 800 gr ceapă; 1 kg ardei gogoșari; 250 gr morcovi; 300 ml suc de roșii; 200 ml ulei; 100 ml apă; 150 ml oțet; O linguriță de zahăr; 3 căței de usturoi; Sare, piper și câteva frunze de foi de dafin.
Mod de preparare Peștele se curăță și se înlătură coada și capul. Se pune la fiert în cantitatea de apă și oțet cât să acopere peștele. Când este fiert, peștele se curăță de oase, iar bucățile de carne se trec prin mașina de tocat.
Ceapa, morcovii și gogoșarii se spală, se curăță și se toacă mărunt, iar morcovul se dă prin răzătoare. Se pune o tigaie mare la încins, se adaugă ceapa, apoi gogoșarul și morcovul.
Se lasă totul pe foc până când scade zeama de la legume, după care se adaugă sucul de roșii, usturoiul, peștele și condimentele.
Zacusca de pește se lasă la fiert până când se leagă sosul, aproximativ 30 de minute, iar acum se poate adăuga și puțină zeamă în care a fiert peștele, pentru un plus de aromă.
Când este gata se potrivește de sare și piper și se transferă în borcane curate și sterilizate. Se mai fierb aproximativ o oră la bain-marie, după care se lasă să se răcească până a doua și se păstrează în cămară.