Pentru ca in cateva zile incepe oficial postul, ne-am gandit sa venim in ajutorul celor care isi doresc sa renunte la produsele de origine animala si sa aiba mai multa grija atat de corp, cat si de suflet. Postul este un bun prilej pentru detoxifierea organismului insa, trebuie sa acordam putin mai multa atentie felului in care combinam alimentele pentru a avea un aport caloric echilibrat. Deoarece vorbim de cel mai lung post din an, cel al Pastelui, am ales pentru voi cateva variante inedite si delicioase de mancaruri de post.
Cannelloni cu legume
Ai nevoie de 8 tuburi de cannelloni, 100 g ciuperci, 100 g broccoli, 200 g legume congelate (mazare, morcov, porumb, ardei gras), 100 g cascaval vegetal, sare, piper, 2-3 linguri ulei, 1 lingura pesmet. Intr-un vas se pune apa cu putina sare la fiert, iar cand da in clocot se adauga pastele cannelonni si se fierb timp de 2-3 minute. Se scot apoi cu grija, se trec printr-un jet de apa rece si se aseaza pe un platou. Intr-o tigaie se pune uleiul, iar cand e incins se adauga legumele congelate si ciupercile taiate feliute si se calesc pana se inmoaie. Se adauga si broccoli desfacut in buchetele mici si oparit inainte 1-2 minute in apa cu sare. Se umple fiecare tub de cannelloni cu amestecul de legume, se aseaza intr-o tava unsa cu ulei si presarata cu pesmet si se da la cuptor pentru 5-10 minute.
Supa crema de mazare
Printre cele mai gustoase mancaruri de post se numara si aceasta reteta rapida pentru care ai nevoie de 300 g mazare noua, 1 cartof, 1 morcov, 2 fire de ceapa verde, ½ lingurita curry, 2-3 linguri ulei, 2 frunze menta, zeama de lamaie, sare, patrunjel verde si crutoane de paine. Se curata morcovul, cartoful si ceapa si se taie in bucati mai mari. Intr-un vas se pune 1 l de apa la fiert, iar cand apa da in clococt se adauga legumele, uleiul si sarea. Se lasa timp de 10 minute, dupa care se adauga mazarea si se mai lasa cateva minute la fiert. Se pune patrunjelul si menta apoi se paseaza intr-un blender pana se obtine un amestec cremos. La sfarsit se adauga curry, zeama de lamaie si crutoanele.
Ratatouille
O mancare de post foarte gustoasa, traditionala din regiunea Provence a Frantei. Sunt necesare 2 vinete, 2 dovlecei, 1 kg rosii, 1 ceapa, 3-4 fire patrunjel, 3-4 frunze busuioc, 4-5 catei usturoi, 4-5 linguri ulei masline, condimente pentru legume, sare si piper. Din cantitatea de rosii, jumatate se taie cubulete si se adauga in blender. Se pune si ceapa, usturoiul, busuiocul, patrunjelul si uleiul de masline si se mixeaza, apoi se toarna sare, piper si condimentele pentru legume. Jumatate din compozitia obtinuta se toarna intr-o tava. Vinetele, dovlecelul si rosiile ramase se taie si se aseaza in tava, alternand legumele intre ele. Deasupra se toarna sosul de rosii ramas si se da la cuptor timp de 20-30 de minute pana scade sosul, iar legumele se patrund intre ele.
Chiftele din piure de cartofi
O reteta de post simpla si rapida. Ai nevoie de 300 g cartofi piure, 3 fire ceapa verde, 1 fir usturoi verde, 50 g pesmet, ulei de masline, lapte de soia, sare si piper. Cartofii se fierb in apa cu sare, se piseaza si se pun intr-un bol. Ceapa si usturoiul se spala, se toaca marunt si se adauga in bolul cu cartofi. Se toarna putin lapte de soia, cat sa omogenizeze compozitia, se amesteca bine si se condimenteaza cu sare si piper dupa gust. Se adauga pesmetul si se amesteca din nou. Intr-o tigaie se incalzeste uleiul, se formeaza chiftelele din cartofi si apoi se prajesc pe ambele parti pana se rumenesc.
Paste cu nuca
Un deliciu extraordinar pentru care ai nevoie de 400 g paste, 250 g nuca macinata, 40 g margarina, vanilie, 80 g zahar. Pastele se pun la fiert si se lasa timp de 10-12 minute, iar cand sunt gata se trec printr-un jet de apa si se pun la scurs. In timpul acesta topim margarina intr-o cratita, adaugam zaharul si nuca, amestecam usor si lasam pe foc timp de 5 minute. La final se adauga vanilia, pastele fierte si se amesteca bine. Se servesc de preferat calde.
Sursa: www.kudika.ro