Toamna se numără dovlecii, dar în loc să-i folosim ca să facem felinare de groază pentru noaptea de Halloween, am putea să transformăm miezul aromat într-o dulceaţă delicioasă.
Dovleacul plăcintar este foarte gustos şi copt, nu mai vorbim de plăcinta de dovleac, dar ca dulceaţă întinsă pe o felie de pâine caldă este senzaţional. Aşa că ar merita ca pe lângă clasicele borcane cu dulceaţă de prune, vinşine sau gutui să-i surprindeţi pe cei dragi şi cu o dulceaţă de dovleac.
Ingrediente:
1,5 kg pulpă de dovleac plăcintar, curăţat de coajă şi seminţe, tăiat bucăţi, 100 g ghimbir proaspăt
300 g suc de lămâie şi coajă rasă, 200 g suc proaspăt de portocală, 1 limetă din care stoarcem sucul
1 baton de scorţişoară sau jumătate de linguriţă praf de scorţişoară, 1 litru de apă, 1 kg de zahar
Mod de preparare:
Puneţi toate ingredientele, cu excepţia zahărului, într-o tigaie adâncă sau într-o cratiţă. Lăsaţi amestecul să fiarbă încet până se înmoaie bucăţile de dovleac şi de ghimbir. Adăugaţi apoi zahărul şi amestecaţi constant până când se dizolvă complet. Abia acum puteţi să mai adăugaţi puţină scorţişoară sau ghimbir, după gust. Lăsaţi compoziţia să fiarbă în clocot şi amestecaţi din când în când. Dulceaţa se va îngroşa treptat în aproximativ o oră de stat pe foc. Pentru ca dulceaţa să reziste o perioadă mai lungă de timp, umpleţi borcanele, închideţi-le bine cu capace şi apoi fierbeţi-le la bain-marie pentru 20-30 de minute.
Vezi si reteta pentru dulceața de gutui:
Dulceata de gutui este un deliciu, poate fi consumata goala, pe paine dar mai ales in clatite.
Am primit de sora mea o plasa de gutui, din care am facut amandoua dulceata.
Ingredientele necesare sunt:
1 kg gutui dupa ce au fost rase, 3 pahare cu apa,1 kg zahar, jumatate de lamaie stoarsa.
Mod de preparare:
Gutuile se spala de puf, se curata de coaja si se scoate cotorul. Se dau pe razatoare pe ochiurile mari, asa cum am facut eu (mai bine zis le-am bagat la robot, sau se taie cubulete mici.
Se pun la fiert apa împreună cu zahărul şi când începe să se îngroaşă (cca 30 min) se adaugă gutuile.
Se fierbe la foc mic, amestecând din când în când, adaugam zeama de lamaie si o mai lasam la foc până când o picătură de sirop pusă pe o farfurie se întăreşte şi nu curge.
Intre timp bagam borcanele in cuptor sa se sterilizeze si le lasam acolo cam 15-20 minute.
Punem dulceata în borcane, fierbinte fiind, se pun capacele, apoi se întorc cu gura în jos.
Se acopera borcanele cu prosoape pana la racire.
Dacă v-au plăcut aceste rețete și doriși să vă aprovizionați cămara cu bunătăți pentru iarnă, aratati mai departe si prietenilor!
Sursa:adevarul.ro
gatesteinteligent.ro