O reteta deosebit de simpla daca ai in dotare un mixer vertical!
Daca doriti mai multa maioneza, decat in reteta mea, folositi o cantitate mai mare de ingrediente pastrand proportia de: 2 masuri ulei la 1 masura lapte de soia. La fel de bine se poate face si cu orice tip de lapte.
Pentru reteta de post folositi Bautura din soia marca Inedit, care este un lapte de o calitate deosebita!
*Laptele de soia trebuie agitat inainte de folosire!
Ingrediente:200 ml ulei ( eu am folosit ulei de floarea soarelui, am incercat odata si cu un ulei de masline comun si a iesit foarte amara), 100 ml lapte de soia ( pe care il gasiti sub denumirea de ” Bautura din soia” marca Inedit ), 1 lingurita de mustar, 1 lingura de zeama de lamaie, sare, piper dupa gust
Preparare:
In vasul de la mixerul vertical puneti uleiul, laptele, mustarul, zeama de lamaie si condimentati.Incepeti sa mixati, tinand mixerul pe fundul vasului timp de 1 minut.
Dupa care ridicati si coborati mixerul pana se incorporeaza tot uleiul.
Este gata! Puteti intoarce vasul cu susul in jos, ca maioneza nu va cadea!
Aceasta maioneza se poate amesteca foarte bine cu o pasta de usturoi, merge cu peste, cu pui!
Pofta buna!
Sursa: retete-de-mancaruri.blogspot.ro
Vezi si reteta pentru maioneza de post fara ou:
Astăzi îți oferim o rețetă nemaipomenită de maioneză gustoasă, naturală, foarte rapidă și fără ouă. Această rețetă va fi o surpriză pentru cei ce nu vor să folosească în maioneză ouăle crude. Veți obține o maioneză fină, pufoasă și foarte gustoasă, chiar mai gustoasă decât versiunea clasică. Este foarte important să respectați proporțiile, o parte de lapte la două părți de ulei, restul e o chestiune de gust și de tehnică. Dacă veți înlocui laptele de vacă, cu cel de soia, veți obține o maioneză de post, perfectă și pentru vegetarieni.
Ingrediente:150 ml de lapte, 300 ml de ulei, 1 lingură de muștar, 2-3 linguri de suc de lămâie,1 linguriță de sare (sau după gust)
Sfaturi utile:
Uleiul trebuie să aibă un gust neutru, dar asigurați-vă că include o parte de ulei de măsline. De asemenea, puteți utiliza doar ulei de măsline dacă doriți.
Muștarul nu trebuie să fie iute și cu gust amar.
Mod de preparare:
Laptele și uleiul trebuie să fie la temperatura camerei (temperatura ingredientelor trebuie să fie aceeași). Puneți laptele și uleiul în blender.
Amestecați masa timp de un minut (la viteza cea mai mare). Adăugați sarea, sucul de lămâie (sau oțetul) și muștarul. Amestecați din nou.
Veți obține 500 ml de maioneză gustoasă, sănătoasă, de casă și fără conservanți. Puteți s-o păstrați la frigider până la 10 zile.
Vezi si reteta de maioneza cu iaurt si oua fierte:
Aceasta reteta este usoara, gustoasa si se potriveste perfect pentru salate, legume si friptura
Ingrediente:
2 galbenusuri fierte, 3 galbenusuri crude, mustar clasic 200 g, 100 ml ulei , 200 g iaurt scurs, suc de lamaie 1 lingurita, sare.
Mod de preparare:
Puneti galbenusurile fierte in prealabil si racite intr-un castron, cu putina sare. Sfaramati-le bine, bine cu ajutorul unei furculite. Adaugati galbenusurile crude si omogenizati foarte bine, pana cand nu ramane nici un cocolos. Puneti mustarul si omogenizati din nou, cu mixerul la viteza mare. Incepeti sa puneti din ulei. Se pune putin ulei, se amesteca bine, bine, iar un pic de ulei si tot asa. Din cand in cand puneti si din sucul de lamaie.
Continuati sa mixati, la viteza mare, pana ati pus tot uleiul. Veti obtine o crema densa si omogena. Puneti iaurtul scurs de zer si incorporati-l usor. Daca doriti, puteti pune in sosul de maioneza si putin piper macinat (de preferinta, piper alb).
Puneti maioneza imediat peste salata si bagati la frigider. Maioneza se pastreaza in frigider, intr-o cutie inchisa ermetic, timp de 3-4 zile. Din cantitatile de mai sus, rezulta 550 g de maioneza.
Vezi si reteta pentru Salata de varza cu maioneza de iaurt:
Aceasta salata usoara m-a surprins placut atat prin combinatia interesanta de gusturi a ingredientelor de baza: varza si maioneza de iaurt – cat si prin diversitate ingredientelor suplimentare care se pot adauga, dupa gust si dupa disponibilitatea din frigider.De fapt, lipsa unor ingrediente „mai serioase” din frigider m-a facut sa incerc aceasta combinatie. Uite cum se prepara:
Ingrediente: 1 varza, 150 gr iaurt grecesc, 1 lingura mustar, 100 gr de sunca, 50 de gr de branza telemea, 1/2 ceapa rosie, masline verzi fara samburi, sare, pasta de masline verzi, usturoi.
Mod de preparare:
Pregatiti toate ingredientele. E mai bine sa le aveti la indemana ca sa mearga treaba mai cu spor.Tocati marunt spre mediu varza si o puneti intr-un bol sau farfurie mai adanca in care sa puteti ulterior amesteca usor.Zdrobiti varza cu mainile pana cand aproape isi injumatateste volumul si incepe sa lase putin suc.
Taiati si adaugati ceapa, sunca de pui, maslinele, usturoiul, branza sau orice alta combinatie de ingrediente suplimentare va place si / sau le aveti prin frigider.
Daca doriti la sfarsit sa ornati salata, lasati la o parte cateva dintre ingredientele taiate mai frumos.
Incepeti sa faceti maioneza de iaurt si mustar. Ca sa economisiti vase o puteti face direct in cutia de iaurt. Doar adaugati deasupra mustarul. Eu am mai adaugat si niste pasta de masline verzi pentru un plus de gust.Adaugati si sarea. Chiar daca pare multa sare pentru cantitatea aceasta de iaurt, nu e nici o problema pentru ca apoi ea se va amesteca cu toata masa de varza.Amestecati pana obtineti o culoare consistenta. Maioneza de iaurt si mustar e gata!Amestecati putin ingredientele din bol ca sa fie mai uniform distribuite.Adaugati maioneza si amestecati bine totul.
Salata e gata! O puteti manca asa din bol sau o puteti muta intr-o alta farfurie si orna cu bucatile de ingrediente pe care le-ati pus deoparte. Pofta buna!
Sursa:bucatarul.tv
gurmandino.ro