Ciorba de burta este preferata de multi romani, datorita gustului sau autentic, a traditiei si a consistentei acestei ciorbe. Desi le place foarte mult, unele persoane nu stiu sa o prepare, sau prefera sa o mamance exclusiv la restaurant. Astazi venim in ajutorul acelor persoane carora le place, dar nu stiu cum sa o prepare. Te asiguram ca urmand aceasta reteta iti va iesi o ciorba de burta de nota 10!
Iata de ce ai nevoie:1,5 kg burta de vita, 1 os de vita, 1-2 cepe, 1-2 morcovi, telina, sare, piper boabe
4-5 catei de usturoi, 200 g smantana, 3 oua, 3-4 linguri otet, 1-2 linguri faina, 1 lingurita de boia.
Mod de preparare:
Burta spalata si curatata bine se pune la fiert cu putina sare, boabele de piper si legumele intregi si osul pentru cca 1 ora (pana cand burta este fiarta bine).Se ia spuma ori de cate ori este nevoie. Cand burta este fiarta, se scoate se taie fasii potrivite.Se scot legumele, iar zeama se strecoara si se pune peste fasiile de burta .Morcovul se poate face pasta si se poate pune in supa, pentru culoare.
Intr-un castron se amesteca bine ouale cu smantana, otetul si faina.Aceasta compozitie se pune cu grija in ciorba, amestecandu-se mereu in oala.Se mai lasa cateva clocote (2-3min)si ciorba este gata. Din usturoi se face mujdei , iar zeama se pune in ciorba.Cine doreste poate sa-si completeze in momentul servirii gustul de acru sau celelalte condimente.Se poate serveste cu ardei iute. Se decoreaza cu boia dulce sau picanta (dupa gust)
Daca ti-a placut reteta, arata-le-o si prietenilor tai!
Vezi si reteta pentru ciorba de perisoare a la grec:
Ciorba de perișoare este una dintre preferatele mele, așa că astăzi îți voi da rețeta pentru o ciorbă care să-ți bucure toată familia! iată cum se prepară:
Ingrediente:
500 g carne tocată amestec, 1 ceapă mare, 150 gr orez, 1 morcov, 1 ardei capia, 1 păstârnac, 1 cartof mare, pătrunjel proaspăt, un praf de cimbru uscat, 4 gălbenuşuri, 200 ml lapte dulce, 200 ml smântână de gătit, oţet, sare, piper, ulei.
Mod de preparare:
Ceapa se toacă mărunt şi se pune la călit în ulei încins pentru câteva minute. Se adaugă 1 l de apă şi se lasă să fiarbă. Carnea se amestecă cu sare, piper, orez, cimbru şi pătrunjel proaspăt tocat. Se formează perişoare pe care le punem la fiert peste ceapă. Când sunt aproape fierte se adaugă morcovul şi păstârnacul rase şi cartoful şi ardeiul tăiate cubuleţe.
Se lasă să fiarbă totul la foc potrivit.
Când legumele şi carnea sunt gata, se drege ciorba cu oţet, sare, piper şi gălbenuşurile amestecate cu laptele şi smântâna de gătit ( acestea se aduc la aceeaşi temperatura adaugând zeamă fierbinte de ciorbă). Se fierb împreună doar un minut, după care se stinge focul şi se adaugă verdeaţa tocată.
Vezi reteta si pentru supă de găluște:
De când eram mică îmi plăcea la nebunie supa de găluște, datorită găluștelor pe care le numeam ,,oițe” datorită aspectului lor pufos. Eu fac această supă cu drag, deoarece le palce și copiilor și o asociez cu o mancare sanatoasa si foarte gustoasa. Iata de ce ai nevoie ca sa o prepari: aripioare si tacamuri de pui, 2 morcovi potriviţi, 1 ardei gras, 2 cepe medii, 2 linguri de gris, 2 oua, 1 ligurita de condimente în funcţie de preferinţele fiecăruia, verdeaţă, în funcţie de preferinţele fiecăruia, 50 de ml de ulei, sare după gust
Mod de preparare:
Pentru a face găluştele, se vor amesteca ouale cu ulei si cu sare, apoi se adauga şi grisul in ploaie cu puţină apă călduţă. Amestecaţi-le până când compoziţia va arată precum o pastă groasă. Focul aragazului va fi lăsat mai mic după ce fierb toate legumele şi vei lua spuma de la carne. În supă se va pune câte o linguriţă din compoziţia făcută pentru găluşte. Se lasă 5 minute la fiert, apoi se va stinge focul. Mai lăsaţi 5 sau 10 minute supă cu un capac deasupra. Apoi se adaugă verdeaţă, de preferat pătrunjelul tăiat mărunt.
Când supă este gata, poate fi servită fierbinte. Şi, în funcţie de preferinţele fiecăruia, se poate adaugă şi leuştean tocat mărunt. Supă se prepară uşor şi este indicată în cazul încare ţii post şi nu numai. Este sănătoasă şi hrănitoare şi nu necesită mult timp pentru preparare.
Vezi reteta pentru supa de pui cu taietei:
Ingrediente: 1 pui de casa de aprox 2 kg, 300 gr radacina telina, 100 gr radacina patrunjel, 2 morcovi mari, 1 bucata ardei verde-deschis, cateva fire de patrunjel, taietei de casa (sau fidea), sare, piper boabe
putin patrunjel tocat pentru servit.
Mod de preparare: Puiul curatat bine se spala in apa rece. Il taiati bucati. Daca doriti, il puteti acoperi cu apa clocotita si-l lasati 15 minute, apoi il spalati iar cu apa rece. Acest pas va reduce spuma.
Se pune puiul intr-o oala mare si se acopera cu apa rece (cam 4-5 l apa). Se pune la fiert la foc mic.
* daca punem puiul la fiert in apa rece supa va iesi mai buna; daca din contra dorim sa iasa carnea mai gustoasa il punem la fiert in apa fiarta.
Spumati supa cu o lingura cu gauri pana nu se mai face spuma deasupra. La mine a durat cam 1 ora, cam la 10 minute dadeam un ochi sa vad daca mai trebuie spumata. Cand vedeti ca nu se mai face spuma stergeti marginea oalei de spuma intarita cu un servetel umed.
Se curata si se spala zarzavaturile, apoi le taiem bucati mari. Le punem in supa plus 2 lingurite sare si 1/2 lingurita piper negru boabe si lasam in continuare la fiert la foc mic, cat sa bolboroseasca usor. Acum puteti puneti capacul la oala ca sa nu scada supa prea tare. Lasati la fiert inca 2 ore.
* nu lasati sa clocoteasca supa, aceasta se va tulbura.
Asezati o strecuratoare (preferabil si cu tifon) deasupra unei oale goale si strecurati supa.
* daca strecurati supa aceasta va fi si mai limpede; in strecuratoare va raman zarzavaturile fierte si carnea de pui cu care puteti pregati alte feluri de mancare.
Intre timp, fierbeti separat taieteii. Strecurati-i si puneti-i in oala cu supa si mai dati un clocot, verificand supa de sare.
* eu fierb taiateii separat ca sa nu-si lase amidonul in supa si sa o tulbure.
Serviti presarat cu patrunjel si piper. Mie imi place supa de pui si cu ridichi.