Pentru creama de zahar ars:
10 oua, 1 l lapte, extract de vanilie, 20 linguri de zahar, rom
Pentru blat:
6 linguri faina, 6 oua, 6 linguri de zahar, 2 linguri cacao, extract de vanilie
Mod de preparare:
Incepem cu crema de zahar ars, punem laptele pe foc cu 10 linguri de zahar si-l incalzim usor. Separat batem ouale bine cu mixerul si adaugam compozitia de lapte. Intr-o tava de tort mai mare caramelizam zaharul ramas (10 linguri), turnam compozitia de ou cu lapte si dam la cuptor pana se leaga.
Intre timp preparam blatul. Separam albusurile de galbenusuri, batem albusurile spuma cu zahar pana devin tari ca la bezea. Incorporam treptat si galbenusurile, apoi cu o lingura adaugam faina si cacao amestecand usor.
Cand este legata crema de zahar ars, adaugam compozitia de blat deasupra si mai lasam la cuptor cam o jumatate de ora. Lasam sa se raceasca, apoi punem un platou mare deasupra si rasturnam. Dam la frigider pentru cel putin 5 ore ca sa se insiropeze bine blatul.
Sursa:suntgospodina.com
Vezi si reteta pentru crema de zahar ars:
Crema de zahăr ars este o delicatesă pe care deși nu o facem deseori, o purtăm în amintirile noastre din copilărie. O cremă cu o textură fină cu gust delicios de ou combinat cu lapte în cea mai bună formulă și să nu uităm de siropul de zahăr ars de pe fundul tigăii, dar de deasupra feliei de cremă pe care o mâncăm. Într-un cuvânt: senzațională!
Deși am auzit de o mulțime de rețete, care mai de care mai sofisticate, eu cred că cele mai bune, sunt cele simple, așa că haideți să trecel la treabă!
Ingrediente (8-10 porții) :
8 oua
1 l lapte
300 gr zahar
1 sticluta esenta rom
1 plic cu zahar vanilat
Mod de preparare
Intr-o cratita(mai de sacrificiu ) se caramelizeaza 100 gr zahar si se intinde apoi uniform caramelul obtinut pe tot fundul si pe peretii cratitei si se lasa sa se intareasca. Mare atentie sa nu caramelizati prea tare zaharul altfel o sa devina amar.
Se bat ouale cu 200 gr zahar pana se topeste zaharul.Se amesteca apoi cu laptele fiert si racit. Omogenizam, adaugam zaharul vanilat, esenta de rom. Punem amestecul de oua si lapte in cratita peste zaharul caramelizat.
Se punecratita cu crema într-o tavă umplută pe jumătate cu apă fierbinte. Crema de zahar ars se pune in bain marie. Cuptorul trebuie să fie incins la 160 de grade. Desertul trebuie să stea la cuptor 1 oră si jumstate, până când se rumeneşte. Cand s-a rumenit deasupra si marginile s-au desprins de cratita este gata.Se lasa sa se raceasca in cratita cel putin 1-2 ore,apoi se rastoarna pe un platou mai inaltut,deoarece o sa curga si siropul de caramel.
Pofta buna!