Prazul şi saramura de pui, în care gospodina „scăpă“ şi un păhărel de ţuică, legumele de tot felul, mămăliga şi pâinea făcută la ţest, ciorbele colorate şi aromate din belşug cu leuştean – toate te duc cu gândul la un loc binecuvântat de Dumnezeu: Oltenia! Aici, în bucătăria oltenilor, oameni aprigi şi duioşi, „vrusei“ să te duc azi. Te poftesc la o porţie de saramurp de pui cu sos de vin şi usturoi.
Saramură de pui cu sos de vin şi usturoi – Ingrediente (4 porţii)
4 pulpe superioare de pui, 2-3 cepe, 4 ardei graşi, 5 roşii, 5-6 căţei de usturoi, 2 ardei iuţi, boia dulce, 1 păhărel de ţuică, 1 păhărel de vin alb sec, sare, piper, leuştean
Mod de preparare Saramură de pui cu sos de vin şi usturo:
Cureţi pulpele, le speli, le porţionezi, le freci cu ardei iute mărunţit şi cu boia dulce şi le laşi deoparte să se odihnească. Coci pe grătar ceapa, ardeiul gras şi roşiile, apoi le cureţi de pieliţe şi le tai.
Acum a venit timpul să frigi pulpele de pui. Presari sare pe o tavă sau pe grătar şi le rumeneşti frumos pe o parte şi pe cealaltă. Când au căpătat o culoare frumoasă, iar pielea are din loc în loc urme de arsură, le iei de pe foc.
Le treci într-un vas adânc, pui pe deasupra legumele fripte pe grătar şi tocate, apoi torni vinul şi ţuiculiţa şi flambezi ca să se evapore alcoolul. Torni o jumătate de pahar de apă călduţă (dacă torni mai multă apă o poţi transforma în tocană), presari sare şi piper şi laşi să scadă.
La sfârşit, pentru un gust mai puternic, adaugi ardeiul iute tocat şi usturoiul făcut mujdei. Oltenii pun la final, după ce opresc focul, leuştean tocat fin şi o mănâncă însoţită de cartofi ţărăneşti, aşa cum este reţeta tradiţională, sau de mămăligă.
Pofta buna!
Sursa: clickpoftabuna.ro
Vezi si reteta pentru saramura de crap:
Nu e prima oară când fac saramură, da’i prima oară când îmi iese într-un fel în care să vă pot povesti și vouă! Secretul constă în condimentele folosite. Nu-i mare inginerie, dar este tare bună! Dincolo de ingrediente și tehnici de preparare, e musai s-aveți măcar un pește, dacă nu 2-3 mai mici. Sigur că puteți să-l cumpărați, da’i mai fain să-l prindeți voi, dacă aveți această posibilitate.
Ingrediente: minim 1 crap, 2-3 roșii coapte,1 ardei capia sau gras (roșu să fie), 1-2 ardei iuți, 2-3 căței de usturoi, 1 foaie de dafin, piper boabe (negru, roșu, verde. Dacă ai, din toate. Dacă nu, doar negru), cimbru, salvie, pătrunjel verde.
Mod de preparare pentru rețeta perfectă:
Curățați peștele de solzi, eviscerați-l și soateți-i branhiile. Tăiați-i capul și coada și folosiți-le la ciorba de pește. Scoateți osul amar. Ăsta-i un mic os triunghiular aflat la ceafa peștelui, acolo unde se termină coloana vertebrală. Nu sunt convins că atunci când faceți crapul la grătar e musai, da’ cu siguranță e mai sigur. Ca să fiu sincer, de vreo 2 ori am uitat de el dar mâncarea n-a avut nici un fel de gust amar.
Tăiați peștele în bucăți și puneți-l pe grătarul încins și uns cu ulei, cu partea cu piele în jos. Când se desprinde ușor de grill, întoarceți-l. La mine a durat vreo 7 minute.Coaceți roșiile și ardeiul pe grill sau pe o tablă specială pentru așa ceva, apoi decojiți-le și tocați-le mărunt. Într-un vas cu capac, pregătiți-i mustăciosului un pat din usturoi zdrobit, ardei iute tocat, cimbru, salvie și sare grunjoasă. Pe măsură ce peștele-i gata, îl puneți în vas și îl acoperiți cu capacul.Între timp, puneți la fiert o oală cu apă și condimente: piper boabe, ardei iute tocat, cimbru, foi de dafin și sare. Când începe să fiarbă, adăugați roșiile și ardeiul tocat și mai lăsați cateva minute. Turnați infuzia obținută peste crap și lăsați-l 10 minute să se odihnească.
*Crapul trebuie acoperit complet cu lichid. Pentru a reuși asta, eu am avut nevoie de vreo 600-700 ml apă. Asezonați cu pătrunjel verde proaspăt tocat.
Serviți fierbinte, cu mămăliguță și ardei iute. Poftă bună!Dacă v-a plăcut, dați și la prieteni!
Sursă: sabucatarim.ro