Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Angajatii care lucreaza mai mult de 6 ore, au 60 de minute pauza la cantina

Angajatii care lucreaza mai mult de 6 ore, au 60 de minute pauza la cantina

Deputatul PSD Andrei Sava aduce în atenție o propunere semnificativă de modificare a Codului Muncii, care se concentrează asupra dreptului angajaților la o pauză de masă de 60 de minute după ce au lucrat între 4 și 6 ore.

În plus, se propune ca companiile cu peste 100 de angajați să furnizeze facilități pentru servirea meselor, cum ar fi cantine sau spații special amenajate.

Conform acestei inițiative legislative, dacă programul zilnic de lucru depășește 6 ore, angajații vor avea dreptul la o pauză de masă de cel puțin 60 de minute, după minim 4 ore de muncă și maxim 6 ore.

  • Adio permis de conducere! Noua lege adoptată schimbă radical regulile pentru șoferii din România – află dacă te numeri printre cei afectați
  • Descoperire neașteptată a cercetătorilor americani: posibila legătură dintre vaccinul anti-COVID și apariția cancerului
  • Zodia care nu se abține de la bârfe. Te critică pe la spate și ascunde multă viclenie
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

În plus, propunerea acoperă și alte perioade de odihnă, stabilind durata și frecvența acestora prin intermediul contractului colectiv de muncă sau a regulamentului intern.

Într-o altă propunere legislativă prezentată de Andrei Sava, se solicită ca orice companie cu peste 100 de angajați, inclusiv cele din domeniul producției sau cu medii de lucru cu substanțe chimice periculoase, să ofere angajaților facilități precum cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei, asigurând condiții igienice și de sănătate adecvate.

Aceste spații special amenajate ar trebui să fie echipate corespunzător cu utilități pentru depozitarea și încălzirea alimentelor.

  • Noi drepturi pentru angajații care lucrează în ture și pe timp de noapte – proiect de lege în dezbatere la Senat
  • Țiuit sau bâzâit în urechi: ce este tinnitus-ul, cauze și soluții
  • ITP 2025. Anunțul momentului pentru românii care au mașini mai vechi de 15 ani. E oficial
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

În plus, angajatorul va avea responsabilitatea de a asigura calitatea și siguranța alimentelor oferite în cantină, precum și de a repara sau înlocui echipamentele de depozitare și încălzire a mâncării în cazul defecțiunilor.

În expunerea de motive, Andrei Sava subliniază că în forma actuală a Codului Muncii, durata pauzei de masă este la latitudinea angajatorului, motiv pentru care se impune o reglementare mai detaliată.

El evidențiază importanța protejării tuturor angajaților împotriva posibilelor abuzuri din partea angajatorilor, inclusiv a programelor de lucru fără suficiente pauze care pot afecta refacerea organismului.

Deputatul susține că după 6 ore de muncă, productivitatea angajaților scade, iar hrana devine esențială pentru revitalizarea lor.

De asemenea, el menționează că majoritatea companiilor mari au un program de lucru care acoperă cea mai mare parte a zilei, iar acest interval coincide cu perioada în care corpul are nevoie de o cantitate semnificativă de hrană.

Mulți angajați adesea renunță la pauza de masă din lipsa unui spațiu adecvat pentru depozitarea și pregătirea mâncării sau pentru a achiziționa o masă caldă. Această situație poate duce la probleme de nutriție și afectează sănătatea pe termen lung a angajaților.

Astfel, Andrei Sava consideră că protejarea angajaților nu înseamnă doar evitarea riscurilor imediate, ci și investiții care să asigure sănătatea angajaților prin furnizarea de spații pentru servirea mesei și alte facilități.

Cele două propuneri de modificare a Codului muncii vor fi discutate în Senat și vor fi supuse deciziei Camerei Deputaților.

Această inițiativă legislativă subliniază importanța acordării de drepturi suplimentare angajaților pentru a le asigura un mediu de lucru sănătos și echitabil

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Betonul fără ciment! Ideea unui tânăr din România a luat medalia de aur la cel mai mare salon de invenții din Europa! Iată rețeta

Betonul fără ciment! Ideea unui tânăr din România a luat medalia de aur la cel mai mare salon de invenții din Europa! Iată rețeta

Un român stabilit în Anglia a mers la Spitalului Județean Calarași. Nu avea nicio urgență, nu voia investigații sau tratament. Toți angajații au rămas fără cuvinte când au auzit ce vrea bărbatul. Și așa a făcut, nu s-a mai pomenit așa ceva în România

Un român stabilit în Anglia a mers la Spitalului Județean Calarași. Nu avea nicio urgență, nu voia investigații sau tratament. Toți angajații au rămas fără cuvinte când au auzit ce vrea bărbatul. Și așa a făcut, nu s-a mai pomenit așa ceva în România

Premierul Ilie Bolojan: Proiectul privind pensiile magistraților este finalizat. Tranziție de 15 ani și plafonare la 70% din ultimul salariu
Actualitate

Premierul Ilie Bolojan: Proiectul privind pensiile magistraților este finalizat. Tranziție de 15 ani și plafonare la 70% din ultimul salariu

Citeste mai multDetails
Nu Ignora Semnele: Ghid Complet pentru Cancerul Oral (Cavitatea Bucală) – Simptome de Alarmă și Prevenție
Actualitate

Nu Ignora Semnele: Ghid Complet pentru Cancerul Oral (Cavitatea Bucală) – Simptome de Alarmă și Prevenție

Citeste mai multDetails
Lovitură pentru CCR: Senatul a Votat Eliminarea Bonusului de Pensionare
Actualitate

Lovitură pentru CCR: Senatul a Votat Eliminarea Bonusului de Pensionare

Citeste mai multDetails
Doi miniștri ai Guvernului, demiși de Parlament
Actualitate

Doi miniștri ai Guvernului, demiși de Parlament

Citeste mai multDetails
Apeluri care se închid imediat după ce răspunzi – semnul unei înșelătorii periculoase. Ce trebuie să faci
Actualitate

Apeluri care se închid imediat după ce răspunzi – semnul unei înșelătorii periculoase. Ce trebuie să faci

Citeste mai multDetails
Justiție pentru Sara: Părinții, Audiați Timp de 7 Ore. Acuzații Dure la Adresa Clinicii Fără Autorizație
Actualitate

Justiție pentru Sara: Părinții, Audiați Timp de 7 Ore. Acuzații Dure la Adresa Clinicii Fără Autorizație

Citeste mai multDetails
Mit sau adevăr: Avocado îngrașă?
Actualitate

Mit sau adevăr: Avocado îngrașă?

Citeste mai multDetails
Atenție, Zilele Următoare! Zonele Afectate
Actualitate

Atenție, Zilele Următoare! Zonele Afectate

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact