Va prezentam cateva mici trucuri pentru ingrijirea florilor din casa si din gradina:
– Daca aveti plante de interior cu frunze mari si late, stergeti-le periodic folosind o carpa inmuiata in bere. Frunzele vor luci si praful nu se va aseza foarte repede pe ele impiedicand fotosinteza.
– Apa rezultata de la spalarea carnii sau a pestelui reprezinta un bun ingrasamant pentru florile din ghiveci. Verificati sa nu ramana resturi de carne in apa, pentru ca va putrezi si va genera un miros urat in camera.
– Apa rezultata de la fierberea cartofilor, dupa ce se raceste, poate fi folosita la udatul florilor de apartament din ghivece.Contine substante hranitoare ce reprezinta un bun ingrasamant pentru flori.
– Daca pastrati apa pentru udat florile intr-o sticla de plastic, adaugati in ea cateva mici bucatele de drojdie ce pot ramane in apa 24 de ore. Udand florile cu acea apa, ele vor creste mai viguroase. Se pregateste apoi iarasi apa cu drojdie pentru urmatoarea udare.
– Zatul de cafea amestecat cu coji de oua f?r mi?ate se poate adauga in pamantul de flori; veti obtine un ingrasamant natural benefic dezvoltarii acestora.
– Cojile de banana tocate marunt se pot aseza pe pamantul de flori din ghivece sau din gradina; prin putrezirea acestora degaja potasiu, necesar unei bune dezvoltari a plantelor.
– Apa foarte bogata in calcar nu este benefica florilor din ghivece. Pentru a atenua concentratia de calcar, adaugati o lingura de otet la 1 l de apa.
– Nu amestecati in aceeasi vaza narcise si alte tipuri de flori. Narcisele contin in seva din tulpini o substanta nociva, daunatoare celorlalte flori; efectul va fi acela ca narcisele se pastreaza mai mult timp in vaza, in timp ce celelalte flori se vor ofili repede.
– Trandafirii vor rezista mai mult timp in vaza daca le veti infige tulpinile in cartof crud, pe care sa il asezati pe fundul vazei, apoi turnati apa. Amidonul din cartof creste vitalitatea trandafirilor ce vor rezista mai mult timp pana sa se vestejeasca.
– Orice flori, daca vreti sa le pastrati in vaza mai mult timp, folositi apa minerala in loc de apa clasica. Schimbati apa la 3 zile si florile vor rezista mai mult timp.
– Liliacul, care are tulpina lemnoasa, va rezista mai mult timp daca inainte de a-l pune in vaza decojiti cca. 4-5 cm din tulpina si tineti cozile 3-4 minute in apa fierbinte. Dupa aceea, asezati florile in vaza cu apa rece.
– Daca vreti sa scurtati tulpinile florilor, faceti aceasta operatiune taind oblic, cu un cutit, (niciodata cu o foarfeca) tinand floarea sub jet de apa. Astfel canalele din tulpina se vor pastra umede, evitandu-se aparitia unor bule de aer ce impiedica circulatia apei in planta.
– Crizantemele, trandafirii si macii vor rezista mai mult timp in vaza daca in apa puneti o lingurita de zahar.
– Florile cu tulpina tare (trandafirii, liliacul, forsitia) vor absorbi mai bine apa daca inainte de a le aseza in vaza crestati tulpina longitudinal, 3-4 cm, cu ajutorul unui cutit bine ascutit.
– Apa florilor din vaza se schimba la 3 zile, moment in care scurtati tulpinile florilor cu 2-3 cm. Frnzele care ajung in apa vor fi indepartate deoarece putrezesc repede si emana un miros neplacut.
– Daca doriti ca din florile de crin sa nu se scuture polenul si sa pateze fata de masa, inainte de a aseza florile in vaza taiati cu o foarfeca staminele.
– Daca va doriti sa pastrati trandafirii in vaza chiar si dupa uscarea petalelor, va trebui sa ii legati si sa ii atarnati cu floarea in jos, pastrandu-i in loc aerisit, dar nu in lumina puternica a soarelui. Daca petalele florilor isi pierd din culoare, aceasta se poate revigora daca veti pastra buchetul de trandafiri 4-5 zile deasupra unui vas cu solutie de apa si otet in proportii egale.
– Pentru a pastra mult timp ramurile cu frunze deosebite din care puteti face diferite aranjamente estetice, va trebui sa le aplicati frunzelor un anume tratament.
– Realizati o solutie din apa 2/3 si glicerina 1/3, dar mai intai puneti apa la fiert. Dupa ce se raceste apa, adaugati glicerina si amestecati usor pentru omogenizare. Scufundati frunzele si ramurile cu frunze in solutia obtinuta, de mai multe ori, pana cand frunzele par ceruite. Lasati-le sa se usuce pe o carpa uscata si curata, iar dupa uscare le puteti pastra cu succes chiar si 3-4 ani.
– O alta varianta de pastrare a frunzelor de toamna care au culori deosebite, este aceea de a pune frunzele individual intre doua bucati de panza si sa le calcati cu fierul incins. Se trece fierul incins de cateva ori peste frunza astfel incat apa din ea sa fie eliminata prin aburii care se degaja. Pot fi pastrate cel putin pana in toamna urmatoare, realizandu-se frumoase aranjamente de toamna.