Rucola sau arugula a intrat în alimentația autohtonă de ani buni, fiind greșit percepută ca un ingredient folosit doar pentru gust în salate. În realitate, rucola este considerată cea mai sănătoasă salată verde datorită conținutului ridicat de vitamine și minerale.
Toate elementele componente ce se găsesc în rucola, numită și arugula, fac ca aceasta să fie considerată una dintre salatele care oferă cele mai multe beneficii pentru sănătatea organismului uman. Rucola este cultivată și folosită în bucătăria italienească, încă din cele mai vechi timpuri. În timpul Imperiului Roman, rucola era extrem de apreciată pentru calitățile sale afrodisiace.
În prezent, în România, poate fi cumpărată din magazinele alimentare, în special din hypermarkturi sau supermarketuri, dar poate fi crescută de oricine la ghiveci.
Cel care ne-a vorbit despre beneficiile aduse organismului prin consumul de frunze proaspete de rucola este Simon Ghiță, un cultivator pasionat, care are o mică plantație în localitatea Sultana, județul Călărași.
Sursă bogată de vitamina A, C și K
Datorită conținutului de nutrienți, rucola este considerată a fi cea mai sănătoasă salată verde. ”Din punctul meu de vedere rucola este o super salată, aducând organismului un aport însemnat de vitamine: A, C și K. Este bine știut faptul că aceste vitamine sunt esențiale în susținerea sistemului osos și cel cardiovascular. Jumătate de cană de frunze de rucola conține aproximativ 10 micrograme de vitamina K. Consumând aproximativ 3 căni de rucola pe zi îți asiguri 100% din necesarul zilnic al organismului de vitamina K”, a declarat pentru Super-Hrana.ro Simon Ghiță, un cultivator pasionat de rucola.
Conține de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg
Rucola nu oferă doar aportul de vitamine necesare bunei funcționării a organismului, dar asigură și o cantitate însemnată de microelemente esențiale.”În afară de vitamine, rucola asigură un aport însemnat de calciu, fier, magneziu și potasiu. Salata rucola conține de opt ori mai mult calciu decât salata iceberg, care este preferată în restaurantele cu pretenții, în detrimentrul salatei rucola. Motivul pentru care restaurantele se feresc de salata rucola sunt pur economice. Salata rucola poate fi păstrată la frigider maxim 2 zile, în timp ce salata iceberg se păstrează proaspătă și o săptămână”, ne-a explicat producătorul.
Se consumă imediat după recoltare
Pentru a te bucura de toată prospețimea salatei de rucola trebuie să îți cumperi o cantitate egală cu cea pe care o poți consuma într-o singură zi. ”Frunzele de rucola sunt bune pentru consum imediat după recoltare. Atunci când cumperi din comerț rucola este bine să achiziționezi cantitatea pe care o poți consuma într-o singură zi. Depozitată în frigider rucola nu rezistă mai mult de 1-2 zile, după care, chiar și la temperaturi scăzute, se instalează procesul de ofilire. Unul dintre cele mai importante avantaje ale frunzelor de rucola este că poate fi servită cu aproape orice fel de mâncare, de la salate la pizza”, ne-a spus Simon.
Trebuie să fim atenți atunci când consumăm planta întrucât anumite caracteristici ale frunzelor fac ca acestea să devină un magnet pentru impurități. ”Aflate în aproprierea solului, frunzele de rucola tind să rețină foarte multe impurități, de la resturi de sol, până la diverse insecte, tocmai de aceea, înainte de a fi consumate frunzele trebuiesc spălate foarte bine”, ne-a vorbit tânărul producător de rucola.
9 Beneficii pentru sanatate
1. Un super aliment ce combate cancerul
Rucola face parte din familia de crucifere impreuna cu broccoli, conopida si varza. Aceste legume au un continut bogat in fibre si antioxidanti si de asemenea, in glucozinolati, care conform studiilor, reduc riscul aparitiei cancerului la plamani, prostata, san si pancreas.
2. Bogata in clorofila
Clorofila ajuta la combaterea aflatoxinelor care pot ataca ADN-ul si ficatul. Pentru a beneficia de cat mai multa clorofila din rucola, cel mai bine este sa fie consumata cruda.
Verdeturile sunt tot timpul o alegere buna, dar rucola este una dintre cele mai bune!
3. Hidratare
Rucola are 90 % apa. De aceea este un aliment perfect si racoritor in timpul verii.
4. Sanatatea oaselor
Vitamina K este necesara pentru sanatatea oaselor; este necesara pentru absorbtia calciului in oase si dinti. Jumatate de cana de rucola contine 10.9 micrograme de vitamina K. Trei cani de rucola consumate zilnic vor furniza corpului 100 % din necesarul zilnic de vitamina K. Contine, de asemenea, de opt ori mai mult calciu decat salata iceberg (preferata de multe ori in restaurantele cu pretentii)
5. Reduce inflamatiile din corp
Contine indoli-3-carbinol si izotiocianate despre care s-a dovedit ca suprima producerea inflamatiilor in organism.
Prin reducerea inflamatiilor, rucola da energie si mobilitate.
6. Curata si detoxifica corpul
Continutul de fibre ajuta la curatarea colonului contribuind la imbunatatirea digestiei. Fitochimicalele, antioxidantii si mineralele esentiale prezente in rucola ajuta corpul sa se curete de toxine.
7. Protejeaza creierul odata cu inaintarea in varsta de declinul cognitivrucola
Rucola are cantitati mari din cele mai multe dintre B-uri, dar contine in special cantitati mari de folati. La adultii foarte activi cantitatile reduse de folati s-au dovedit a fi un risc pentru declinul cognitiv. Folatii sunt de asemenea extrem de importanti in sarcina.
8. Pierderea in greutate
Rucola poate fi utilizata cu succes in diete datorita aportului mare de nutrienti. Un beneficiu in plus este faptul ca 2 cani contin numai 80 de calorii, fiind alegerea perfecta pentru cei ce tin regim.
9. Afrodisiac
Rucola este folosita ca afrodisiac inca din secolul unu. Studiile au dovedit ca micromineralele si antioxidantii din legumele cu frunze verde-inchis sunt foarte bune pentru sanatatea sexuala. Acestea blocheaza substantele contaminante din mediu considerate ca ar avea un impact negativ asupra libido-ului.
Un studiu a descoperit ca extractul din frunze de rucola mareste nivelul testosteronului si activitatea spermatozoizilor la soareci. Rezultatele sugereaza ca fitochimicalele si/sau nutrientii din rucola au proprietati afrodisiace. (Publicat in martie 2013 in Revista Universitatii din Al-Nahrain)
Sfaturi pentru consum si preparare
Aceasta salata este populara in special bucataria italieneasca. Consumata cruda, rucola poate furniza organismului mai multe izotiocianate sanatoase decat daca e consumata gatita. Totusi, daca este foarte putin gatita, organismul inca poate absorbi usor anumiti nutrienti pe care-i contine aceasta.
Rucola are un continut relativ scazut de oxalati spre deosebire de spanac, iarba–grasa, mustarul verde, telina, etc. Astfel, aceasta salata poate fi consumata fara probleme si in timpul sarcinii si alaptarii.