Pentru ca multi dintre noi ne luptam cu un deficit de iod, este recomandat sa consumam alimente care conțin iod. Și ce alimente sunt bogate în iod?Alimentele bogate in iod sunt la mare cautare in prezent, toti mai multi oameni sunt interesati de sanatatea lor. Alimentele care contin iod sunt benefice pentru buna functionare a glandei tiroide, ajuta la dezvoltarea creierului, ne protejeaza de radiatiile nucleare, lupta impotriva oboselii si a depresiei. Iodul nu se gaseste doar in sarea de mare, ci si in numeroase alte alimente.
Puteți face o listă lungă de produse, dar astăzi vom folosi doua – pește si nuci. Știm cu toții că avem nevoie de o mulțime de alimente bogate in calciu, seleniu, zinc si multe alte elemente necesare pentru funcționarea normală a corpului nostru, dar nu toti știu, probabil, ca un consum regulat de pește îmbunătățește calitatea sângelui, intareste muschiul inimii, vasele de sânge, ceea ce face activitatea creierului mult mai eficienta, normalizează metabolismul lipidic, reduce concentrația colesterolului din sânge și, în general, îmbunătățește starea generală a organismului. Cu siguranta ati auzit despre omega-3 și omega-6, care se găsesc în uleiul de pește bogat: somon, păstrăv, macrou.
Pentru a combina sanatatea cu plăcerea astazi te invatam cum sa prepari un preparat delicios si sanatos: cod cu sos de nuci.
Pentru prepararea codului cu sos de nuci, aveți nevoie de următoarele produse:
Ingrediente:
1 kg de cod, 1 ceașcă de nuci pisate,2 cepe, 300 g unt;1 morcov; 100 gr de pesmet, verdeață, sare, piper alb-negru
Mod de preparare:
Ceapa si morcovii sunt curatate, spalate si scufundate intr-o oala cu apa, adaugand sare si piper cu masura. Aduceți la fierbere, reduceți căldura și gătiți la foc mic timp de 30 de minute. Legumele se strecoara de apa cu o sita
Pentru acest fel de mâncare, este mai bine să luați un pește slab, cum ar fi codul. Păstrăvul, somonul sau macroul sunt destul de grasi, iar sosul nu ar mai avea sens. Spalati pestele, taiati-l și portionati-l. Puneți peștele într-un vas de ceramică (puteți avea mai multe dacă aceste vase sunt mici) . Acoperind cu capacul, puneți vasul în cuptor, pregatit la 160 de grade timp de 20 de minute.
Intre timp, pregătiți sosul: Pisati nucile marunt, topiti untul intr-o tigaie, se adaugă legumele fierte pasate, pesmetul și se amesteca pana se omogenizeaza. Adăugăm nucile pisate si vom amesteca pana se va obtine o pasta omogena.
Puneți peștele gata pe o farfurie, turnați sosul. Garnitura poate fi servită cu cartofi piure sau cartofi fierți, înveliți cu verdeață mărunțită precum mărar și/sau patrunjel.
Pofta buna!
Vezi si reteta pentru macrou la cuptor:
Macroul copt după această rețetă este perfect pentru o cină ușoară în familie. Peștele iese deosebit de gingaș și aromat, iar sosul de iaurt și pastă de tomate face acest fel de mâncare suculent și nemaipomenit de gustos.
Ingrediente: 3 pesti macrou, 3 cepe, 5 linguri de iaurt natural, 5 linguri pastă de tomate, 2 roșii, condimente, după gust;sare și piper negru măcinat, după gust.
Mod de preparare:
1.Curățați peștele și tăiați-l bucăți.
2.Curățați ceapa și tăiați-o rondele.
3.Spălați roșiile, uscați-le și tăiați-le rondele.
4.Puneți peștele într-un vas, adăugați iaurtul, pasta de tomate, condimentele, care vă plac, și amestecați.
5.Tapetați tava cu hârtie de copt, ungeți cu puțin ulei și așezați macroul, iar între bucățile de pește puneți rondele de ceapă și roșie.
6.Dați tava la cuptorul preîncălzit până la 180°C pentru aproximativ 1 oră.
Vă dorim poftă bună alături de cei dragi!
Sursa:retete-usoare.eu
Vezi si reteta pentru Zacusa picanta cu peste:
Ingrediente: 1.5 kg peşte (fara cap si coada), 100 ml ulei, 2 ardei iuţi, 1 morcov, 500 g roşii, 2 cepe
1 rădăcină de pătrunjel, 2 linguri vin, 2 foi dafin, sare, 10 boabe de piper negru
Mod de preparare:
1. Peştele se curăţă, se spală şi se taie felii. Se freacă cu un praf de sare şi se lasă la scurs pe un şervet. Se prăjeşte apoi în ulei încins.
2. Se taie mărunt morcovul şi rădăcina de pătrunjel şi se fierb în puţină apă. Se scot din oală şi se pun la fiert roşiile, care apoi se trec prin sită. Ceapa se prăjeşte în puţin ulei şi se amestecă cu toate legumele.
3. Se lasă la foc până dă în câteva clocote, apoi se amestecă cu peştele prăjit, ardeiul iute tăiat foarte mărunt, vinul, frunzele de dafin şi piperul.
4. Se lasă să se răcească puţin şi se pune în borcane. Se acoperă cu hârtie pergament, se leagă şi se fierbe încă o jumătate de oră într-un vas cu apă.
Vezi si reteta pentru Paste cu cod:
Ingrediente: 400 g paste tagliatele, 300 g file de cod, sare, piper, boia dulce,ulei pentru prăjit,2 fire de ceapă, o salată verde, 200 g roşii cherry, 50 g unt, cimbru uscat, o lămâie
Mod de preparare:
Se pun pastele să fiarbă în apă cu sare şi o linguriţă de ulei, conform indicaţiilor de pe ambalaj. După ce au fiert, se scot din oală şi se lasă câteva minute în apă rece, apoi se pun în sită.
Separat, se spală fileul de cod, se şterge cu un prosop absorbant şi după ce s-a uscat, se condimentează cu sare, piper şi boia dulce. Se taie cubuleţe şi se prăjesc în ulei de floarea soarelui.
După ce au căpătat culoarea aurie, se scot din tuci şi se lasă să se scurgă de ulei, pe un prosop absorbant de hârtie.
Pastele fierte se scot şi se trec prin unt topit cu sare şi se amestecă cu salata verde, spălată şi ruptă, cu ceapă verde şi cu roşioare. Se adaugă şi bucăţile de cod şi se servesc ornate cu felii de lămâie şi cimbru uscat pe deasupra.
Sursa:retete.unica.ro