Pentru ca toata lumea are impresia ca in perioada postului suntem constransi din punctul de vedere al mancarii, toti trebuie sa afle ca acesta este doar un mit. In realitate variantele de mancare de post sunt infinite, iar combinatiile care exista ne surprind zi de zi in mod cat se poate de placut. Astazi te voi invata cum sa prepari o reteta simpla, dar foarte sanatoasa de ciuperci umplute cu spanac. Te-ai gandit pana acum la acest preparat? Iata cum se prepara:
Ingrediente:500 gram ciuperci champignon (mici sau medii) brune, 400 g spanac, 1 praz, 7 căței de usturoi, mărunțiți, 1 ceapa, 1 ardei rosu kapia, sare și piper după gust
Mod de preparare:După ce ai curățat bine ciupercile, așază pălăriile cu lamelele în sus în tava pe care o vei băga la cuptor. Picură un pic de ulei de măsline peste ele. încălzește cuptorul la 150 de grade.
Fierbe spanacul 10-15 minute sau până se înmoaie, apoi lasă-l la scurs. După ce s-a scurs bine, mărunțește-l și amestecă în el usturoiul, prazul tocat, codițele ciupercilor tocate si ardeiul tocat cubulete mici si ceapa. Coditele, ardeiul si ceapa se calesc intr-o tigaie cu putin ulei in prealabil. Se asezonează după gust. Amestecă bine până se formează o compoziție bine închegată apoi, cu o lingură, umple fiecare pălărie de ciupercă. Dă la cuptor pentru 20-30 de minute.
Servește-le calde, sunt delicioase! Pofta buna!
Trebuie sa stii ca, bogat in substante nutritive, spanacul ofera aproape jumatate din necesarul zilnic de vitamina A, doar prin consumul unei cesti.
In plus, spanacul ofera 14% din necesarul zilnic de vitamina C, pentru o stare optima de sanatate. Prin consumul de spanac, o persoana poate acumula si fier, calciu, acid folic, vitamina K si fibre.
Incearca sa introduci spanacul, aceasta leguma sanatoasa cat mai mult in alimentatia ta, merita!
Vezi si reteta pentru ciuperci cu quinoa si spanac:
Pentru că de astăzi am început postul Sfintei Maria, te vom învăța rețete delicioase de post care vor suplini cu succes mâncărurile grele din carne. Sunt multe persoane care susțin că nu pot renunța la carne, dar ăn mod sigur nu au mâncat preparate de post senzaționale și sănătoase care să le arate că se poate și altfel.
Începem seria rețetelor de post cu un preparat foarte gustos și sățios care sperăm să te cucerească: Quinoa cu spanac și ciuperci. Reteta de ciuperci cu quinoa si spanac este perfecta pentru aceasta perioada a anului si nu numai, reprezentand un pranz complet ce aduce o explozie de vitamine si nutrienti pentru organism.
Ingrediente: 500 gr ciuperci champignon, 100 gr quinoa, 200 ml apa, 100 gr spanac, un fir praz, 3 catei usturoi, cateva fire chives, sare de mare (nu este obligatoriu), piper proaspat rasnit, 4 linguri ulei de orez.
Mod de preparare:
Spalam quinoa in cateva ape pana ce apa ramane curata. Punem intr-un vas quinoa si apa, la foc mic, si fierbem pana cand toata apa va fi absorbita iar quinoa isi va mari volumul de aproximativ patru ori.
Intr-un wok punem uleiul de orez. Am ales sa folosesc ulei de orez fiindca este foarte sanatos, are o concentratie mare de vitamine, antioxidanti si substante nutritive si are un punct de ardere foarte ridicat fiind ideal pentru prajire. Am adaugat ciupercile si le-am rumenit la foc iute. Adaugam prazul tocat marunt si usturoiul pisat si le sotam usor, doar cat sa isi elibereze aromele. Adaugam quinoa si amestecam. Asezonam cu sare si piper proaspat rasnit. La final adaugam spanacul si dam wok-ul deoparte de pe foc, Spanacul nu trebuie sa il gatim, el doar se va inmuia usor.
Va recomand din suflet aceasta reteta deoarece este usor de preparat si foarte, foarte sanatoasa! Ciupercile sunt super alimente, au 90% apa si foarte putini carbohidrati si grasimi, sunt bogate in fibre si antioxidanti si contin un complex de vitamine B, principalele lor beneficii fiind reducerea riscului de boli de inima si cancer. Importante surse de fibre, vitamine si minerale ciupercile sunt recomandate in curele de slabire, in perioadele de post si in alimentatia vegetarienilor.
Quinoa, supranumita si mama cerealelor, este bogata in proteine, fibre, fosfor, fier si magneziu si nu contine gluten fiind des intalnita mai ales in alimentatia vegetarienilor. Se prepara asemanator cu orezul, se spala in principal in mai multe ape apoi adaugam o parte quinoa, doua parti apa, un praf de sare si fierbem pana cand tot lichidul este absorbit.
Spanacul are proprietati nutritive deosebite, are un continut caloric redus avand 90% apa si aduce un important aport de fier, acid folic si vitamina C. Datorita continutului de sulf spanacul ajuta la detoxifierea ficatului iar continutul mare de compusi flavonoizi fac din el un aliment anti cancer. Consumul regulat de spanac ajuta la prevenirea osteoporozei.
Sursa:caietulcuretete.com