Pentru ca gogosile fac parte din categoria de dulciuri de rasfat din copilarie, astazi iti vom prezenta o reteta actuala vremurilor noastre, incat nu mai este nevoie sa le lasi la dospit. Se prepara rapid, sunt extrem de gustoase si satioase. Iata cum se prepara!
Ingrediente:1 praf sare, zeama de la o lamaie, 1 bucata fiola esenta rom, 6 pliculete zahar vanilat, 50 g zahar, 3 bucati oua, 600 g iaurt, 1 plic praf de copt, 500 g faina, ulei, 1 plic zahar pudra
Mod de preparare:
Amestecati bine intr-un castron ouale cu iaurt, esenta de rom, zeama de la o lamaie, zaharul si sarea.
Amestecati separat praful de copt cu faina. Inglobati faina in aluatul umed si amestecati bine, pana la omogenizare.
Intr-o cratita sau tigaie mai inalta incingeti uleiul cat pentru o friteuza. Luati cate o lingura din amestecul pentru gogosi si turnati incet, dintr-o singura miscare in uleiul incins.
Daca nu se intoc singure, intoarceti gogosile pe cealalta parte cand devin aurii.
Scoateti gogosile pe un servet de hartie, sau un gratar, sa se scurga uleiul in exces.
Pudrati cu zahar pudra si eventual scortisoara si serviti calde sau lasati sa se raceasca.
iteste si reteta de gogosi pufoase
Ingrediente:
500 de grame de faina, 120 de grame de unt sau margarina, 40 de grame de drojdie proaspata, 1 lingura de zahar, 1 lingurita de rom, 1 varf de lingurita de sare, coaja rasa de lamaie, 5 galbenusuri, 350 ml de lapte, zahar pudra – zahar vanilat
Mod de preparare:
Drojdia se dizolva in lapte incalzit usor si in care se pune si zaharul. Galbenusurile se amesteca bine cu sarea, dupa care se adauga romul si laptele ramas.
Peste faina sa pune untul inmuiat, coaja de lamaie, laptele amestecat cu galbenusurile si drojdia inmuiata cu lapte si zahar. Se framanta bine si se lasa cel putin o ora la crescut.
Dupa ce aluatul a crescut suficient, se face din el o foaie groasa de un deget, din care, cu ajutorul unei cani sau al unui pahar, se decupeaza gogosile.
Daca doriti gogosi umplute, folositi doua gogosi simple pe care, inainte de a le coace, le suprapuneti, dupa care le lipiti bine pe margine, nu inainte de a pune intre ele o lingurita plina din umplutura aleasa.
Sursa:suntgospodina.com
Vezi si reteta pentru gogosi de post:
Gogosile de post cu miere reprezinta un desert delicios si usor de facut.
Ingrediente: 300 ml apa calduta,doua cani de apa la temperatura camerei, 250-300 grame de faina, doua lingurite de coaja de lamaie, miere, scortisoara, ulei, un varf de lingurita de sare, 5 linguri de zahar un plic de drojdie uscata, un plic de zahar vanilat.
Mod de preparare:
Amesteca drojdia uscata cu o lingurita de zahar si doua lingurite de apa calduta. Freaca pana se topeste zaharul. Lasa sa creasca un pic, cam 10-15 minute.
Pune 250 g de faina, sarea si zaharul vanilinat intr-un castron si amesteca. Fa o gropita in mijlocul fainii si pune drojdia crescuta, plus restul canii de apa calduta. Amesteca. Daca este prea lichida, potriveste cu faina pana are o consistenta moale, elastica. Lasa la crescut, la cald, pana isi dubleaza volumul.
Intre timp prepara siropul: o cana de apa de la temp camerei si restul de la cele 5 linguri de zahar si cele doua lingurite de coaja de lamaie. Lasa sa fiarba circa 10 minute.
Dupa ce coca a crescut, pune uleiul la incins. trebuie destul ulei si o craticioara, pentru ca gogosile se prajesc in baie de ulei.
Ia cu lingurita aluatul si in momentul in care se ridica la suprafata si se rumenesc sunt gata. Pune-le pe o farfurie si lasa-le cateva minute sa se scurge uleiul. Apoi scufunda-le in siropul preparat.
Stropeste gogosile cu miere de albine si apoi cu scortisoara.
Sursa:curademiere.ro