Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Ingredientul care menține limpede zeama de la varza murată toată iarna. Trebuie să îl adaugi în butoi după o săptămână

Ingredientul care menține limpede zeama de la varza murată toată iarna. Trebuie să îl adaugi în butoi după o săptămână

VARZĂ MURATĂ reţetă. Tradiția românească a „conservelor pentru iarnă” spune că varza se pune la murat între Sfântul Dumitru și Sfântul Andrei.

Dacă vrei să faci totul după cutume, atunci musai umpli un butoi cu varză la Sfântul Dumitru (să se mureze până ce intri în Postul Crăciunului atunci) și mai pui unul la Sfântul Andrei, să fie varza murată încă bună de mâncat atunci când intri în Postul Paștelui.

Ce trebuie să știi când alegi varza?
Varză trebuie să fie bine coaptă, îndesată, albă și cu foi subțirele (să-ți fie de folos la sarmale).

  • Schimbare majoră: 6 zile libere legale dispar din calendar începând cu 2026
  • Am crezut că fiica mea adoptivă mă duce la azil, dar destinația reală m-a lăsat fără cuvinte
  • Leguma care reduce colesterolul rău în doar două luni, fără medicamente – are efecte mai puternice gătită decât crudă
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Iar saramura se pregătește pe cântar: la fiecare 10 litri de apă câte 500 gr de sare grunjoasă, din cea potrivită pentru murături, scrie antenasatelor.ro.

Cum se trece un geam termopan în regim de iarnă, ca să nu-ţi intre frigul și să păstrezi căldura în casă. Reglare pas cu pas

  • Mare Doliu la PRO TV. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic
  • Acuzații de Crimă După un Gest de Bunătate:
  • Se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei!
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

Cureți bine butoiul de varză (îl speli și-l zvânți) apoi așezi pe fundul lui câțiva butuci (mai scunzi) de lemn.

Azvârli deasupra lor condimentele: crenguțe de cimbru, piper (legat în săculețe de tifon), mărar uscat.

Cureți și tai morcovi și rădăcini de țelină în felii rotunde, cureți și tai pe lungime rădăcini de hrean – și le arunci și pe ele în butoi (poți să le pui pe toate ori numai o parte și restul să le tot arunci printre căpățânile de varză, pe măsură ce le îndeși în butoi).

Unii mai adaugă sfeclă roșie – și-atunci varza va căpăta o culoare roz, ori boabe de porumb – care vor face varza galbenă-aurie.

Fiecare varză o tai drept de la cotor, apoi scobești înăuntrul ei și-i pui câte un picuț de sare.

Varza se aşează în butoi cu cotorul în sus

Verzele se așază în butoi numai cu cotorul în sus. Se-apasă bine, se pune un grătar de lemn deasupra, se presează cu două-trei pietre de râu sau de granit și se acoperă cu un șervet mare, curat. Se lasă așa… două zile.

Pregătești în timpul ăsta saramura. Nimic altceva decât apă și sare. Ai grijă să se topească bine sarea, până la ultimul grăuncior.

Apoi, când cele două zile s-au împlinit, torni saramura peste verze. Mai potrivești o dată grătarul de lemn și pietrele, ca să fie bine fixate, și pui capacul.

Cum se pritoceşte varza
În următoarele zile, varza trebuie pritocită… De trei sau patru ori în prima săptămână. Mai întâi iei spuma care s-a făcut, cu spumiera.

Apoi, scoți pietrele și grătarul, le speli și le usuci. Ștergi cu o cârpă uscată și pereții și marginea butoiului (până la nivelul moarei). Iei un furtun gros și lung, îl bagi în moare, strecurându-l printre verze, și sufli cu putere în el.

Cum se pritoceşte varza murată. Un pas esențial pentru a se mura corect

Cum fermentează varza?
Procesul prin care varza se transformă în varza murată este numit lacto-fermentatie. Practic, Lactobacillus, o bacterie benefică ce se regăseşte şi în iaurt şi alte fructe şi legume, ajuta la transformarea zaharurilor în acid lactic în momentul în care iau contact cu o substanţă salină.

Acidul lactic protejează împotriva creşterii bacteriilor nocive, fiind foarte benefic pentru sănătate.

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Singurul mod prin care ANAF poate recupera cei 260.000 de euro datorați de Klaus și Carmen Iohannis

Singurul mod prin care ANAF poate recupera cei 260.000 de euro datorați de Klaus și Carmen Iohannis

Ce se întâmplă, de fapt, la Asia Express. Un cameraman de la Antena 1 a spus adevărul

Ce se întâmplă, de fapt, la Asia Express. Un cameraman de la Antena 1 a spus adevărul

CCR a respins Legea! Guvernul primeste lovitura finala?
Actualitate

CCR a respins Legea! Guvernul primeste lovitura finala?

Citeste mai multDetails
Mama mea nu a privit niciodată cu ochi buni relația mea cu Sera. În ziua nunții, în loc să se bucure, a izbucnit în lacrimi și mi-a spus cu voce stinsă
Actualitate

Mama mea nu a privit niciodată cu ochi buni relația mea cu Sera. În ziua nunții, în loc să se bucure, a izbucnit în lacrimi și mi-a spus cu voce stinsă

Citeste mai multDetails
Mare Doliu la PRO TV. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic
Actualitate

Mare Doliu la PRO TV. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic

Citeste mai multDetails
Actualitate

Ghid Complet: Pensiile de Handicap în România – 3 Grade Diferite și Beneficiile Exacte (Transport, Indemnizație Însoțitor)

Citeste mai multDetails
Tot mai multe persoane aleg să poarte părul cărunt natural. Psihologii explică ce transmite această opțiune
Actualitate

Tot mai multe persoane aleg să poarte părul cărunt natural. Psihologii explică ce transmite această opțiune

Citeste mai multDetails
ITP 2025. Anunțul momentului pentru românii care au mașini mai vechi de 15 ani. E oficial
Actualitate

ITP 2025. Anunțul momentului pentru românii care au mașini mai vechi de 15 ani. E oficial

Citeste mai multDetails
Se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei!
Generale

Se retrage din cursa pentru Primăria Capitalei!

Citeste mai multDetails
Semne ale diabetului care apar în timpul somnului și pe care mulți le ignoră
Actualitate

Semne ale diabetului care apar în timpul somnului și pe care mulți le ignoră

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact