Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Mucenici moldovenești umpluți cu cacao și nucă. În fiecare an pe 9 martie este o încântare să îi avem pe masă

Mucenici moldovenești umpluți cu cacao și nucă. În fiecare an pe 9 martie este o încântare să îi avem pe masă

Mucenicii, preparatul tradiţional care simbolizează cei 40 de soldaţi creştini jertfiţi pentru credinţă, se prepară după reţete care diferă de la o zonă la alta. În Banat, mucenicii sunt umpluţi cu nucă. În Muntenia se fierb în zeamă dulce, cu nucă şi scorţişoară. În Moldova se prepară din cocă de cozonac.
În calendarul creştin ortodox, ziua de 9 martie înseamnă celebrarea celor 40 de mucenici din Sevastia, soldaţi creştini sacrificaţi în numele credinţei. În credinţa populară se spune că Ziua mucenicilor încheie zilele babelor şi marchează începutul zilelor moşilor şi trecerea în anotimpul cald.

În tradiţia populară românească, sărbătoarea este marcată de gospodine prin prepararea unui produs dulce care poartă chiar numele soldaţilor creştini: mucenici. Fie că este vorba despre colaci preparaţi din cocă de cozonac sau de mucenici fierţi cu nucă şi scorţişoară, produsul tradiţional este unul delicios. Sărbătoarea mucenicilor se păstrează şi astăzi în toate regiunile ţării. Reţetele de mucenici diferă însă de la regiune la alta. În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat de cozonac şi unşi cu nucă sau miere. În sud, mucenicii se prepară din covrigi fierţi în apă cu vanilie, nucă şi scorţişoară.

Mucenici moldoveneşti

  • Te trezești cu perna udă dimineața? Iată ce înseamnă și de ce se întâmplă acest lucru
  • Schimbare majoră pentru pensionarii care au cotizat înainte de 1990! Statul pregătește o decizie fără precedent
  • Acuzații dure la adresa lui Nicușor Dan: intervenție critică din partea CCR și a unui fost membru CSM
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Reţeta de mucenici moldoveneşti seamănă cu cea de cozonac. Pentru aluat se folosesc: 600 gr faină, 10 gr drojdie uscata, 4 oua, 150 grame de zahăr, 125 grame de unt topit şi 250 ml lapte. Untul se topeşte la bain-marie, se amestecă cu ouăle şi cu laptele. Aluatul se poate frământa la mână sau la maşina de făcut pâine. După ce se frământă şi se lasă o oră la dospit se formează mucenicii în formă de opt şi se coc în cuptor. Odată scoşi din cuptor se trec prin siropul făcut din 1,5 l apă, 600 de grame de zahăr, esenţă de rom, coajă de portocală. Se ung cu miere, iar deasupra se presară nucă.

Mucenici ca-n Muntenia

  • Din păcate toţi au început să plângă
  • 9 semne vizibile la nivelul picioarelor care pot indica probleme ale ficatului
  • Cum să cureți rapid congelatorul plin de gheață: metoda simplă cu apă clocotită
  • Vezi aici cele mai noi și mai interesante știri!

În Muntenia mucenicii se fac cu 24 de ore înainte, pentru a fi lăsaţi la uscat. Reţeta de mucenici ca-n Muntenia presupune: un pahar apă caldă, o linguriţă sare, o lingură zahăr şi faină cât cuprinde. Într-un vas se amestecă puţină faină cu o lingură cu zahăr şi o linguriţă de sare, apoi se toarnă un pahar cu apă. Se amestecă cu făină până se obţine un aluat elastic şi bun pentru întins. Se întinde o foaie subţire din acest aluat şi se decupează mucenicii, tot în formă de opt sau de beţişoare. Se lasă la uscat 24 de ore. Mucenicii se fierb a doua zi în apă aproximativ 45 de minute.

Într-o cană se amestecă două linguri de faină cu apă, iar produsul rezultat se pune, prin strecurătoare, peste mucenicii care fierb. Se servesc calzi, decoraţi după gust cu coajă rasă de lămâine, scorţişoară, nucă , zahăr.
Mucenici dobrogeni

În Dobrogea, mucenicii cumpăraţi din comerţ sau preparaţi din apă şi făină cu zi înainte, după ce au fost lăsaţi la uscat 24 de ore, se pun la fiert în 2,5 litri de apă. După ce apa dă în clocot se adaugă zahăr sau miere după gust, esenţă de rom sau vanilie, nucă pisată, scorţişoară. Se fierb aproximativ 15 minute.

Mucenici bănăţeni umpluţi

În Banat, mucenicii făcuţi din aluat de cozonac se umplu cu nucă măcinată şi stafide. Pentru aluat se folosesc : un kilogram de făină, 140 de ml ulei, 200 de grame de zahăr, 500 de ml suc galben de fructe, o linguriţă de coajă de lămâine rasă şi 40 de grame de drojdie proaspătă.

Se prepară aluatul la maşina de copt sau la mână, se lasă la dospit aproximativ o oră. Aluatul se împarte în patru părţi egale, apoi fiecare parte în alte două, obţinându-se în final opt bucăţi de dimensiuni egale. Din fiecare parte se modelează un sul care se taie în cinci bucăţi. În final se obţin 40 de bucăţele de aluat egale, care simbolizează cei 40 de soldaţi. Fiecare bucată din cele 40 se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire, se umple cu nucă amestcată cu zahăr şi stafide. Sulul obţinut se rulează în formă de spirală. Cei 40 de mucenici umpluţi se coc în tavă acoperită cu hârtie de copt. După coacere, se ung cu un sirop făcut din 300 de grame de zahăr, 100 de grame de miere şi apă.
Mucenici de post

Pentru aluat se foloseşte un kilogram de făină, o linguriţă de sare, coaja de la o lămâie, esenţă de vanilie, 250 grame zahăr, 150 de grame margarină vegetalăă, 40 de grame de drojdie proaspătă şi lapte de soia. Drojdia se amestecă cu zahăr şi lapte călduţ şi se lasă aproximativ 10 minute. Se adaugă făina, se amestecă restul ingredientelor şi se lasă la dospit. Aluatul se aranjează în tavă în formă de opturi şi se mai lasă la crescut, acoperit cu un prosop, încă o jumătate de oră. Se ung cu lapte de soia şi se coc la foc potrivit. Se servesc unşi cu miere şi nucă măcinată.

Sursa: adevarul.ro

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol

Supă cu găluște de post. O rețetă delicioasă pe care orice gospodină trebuie să o încerce

Ciorba de conopidă cu cartofi și morcovi, un preparat perfect pentru perioada postului

Ciorba de conopidă cu cartofi și morcovi, un preparat perfect pentru perioada postului

Din păcate toţi au început să plângă
Generale

Din păcate toţi au început să plângă

Citeste mai multDetails
Doliu în sportul românesc. A murit Roxana Moise, fosta concurentă de la Exatlon și mamă a trei copii
Actualitate

Doliu în sportul românesc. A murit Roxana Moise, fosta concurentă de la Exatlon și mamă a trei copii

Citeste mai multDetails
Doliu în muzica românească: Artan, legenda rockului, a murit
Actualitate

Doliu în muzica românească: Artan, legenda rockului, a murit

Citeste mai multDetails
Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz
Actualitate

Din păcate este vorba de Cătălin Bordea. Este știrea momentului în showbiz

Citeste mai multDetails
Lavrov îl laudă pe Donald Trump după summitul cu Putin și critică poziția Europei privind războiul din Ucraina
Actualitate

Lavrov îl laudă pe Donald Trump după summitul cu Putin și critică poziția Europei privind războiul din Ucraina

Citeste mai multDetails
Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi
Actualitate

Vacanța de iarnă 2025–2026 începe mai devreme. Cât durează cea mai lungă pauză din an pentru elevi

Citeste mai multDetails
Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025
Actualitate

Exit-poll 21:00: cine pare să câștige Primăria București 2025

Citeste mai multDetails
Decizie Neobișnuită de 1 Decembrie:
Actualitate

Decizie Neobișnuită de 1 Decembrie:

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
  • Oferte Femina
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact