Contactați-ne
Femina.ro
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Nici un rezultat
Toate rezultatele
Femina.ro
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii din zona Dorohoi, o rețetă specială. Acesta este motivul pentru care bucătarii moldoveni pun unt: Absolut delicioase, rețeta pas cu pas:

Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii din zona Dorohoi, o rețetă specială. Acesta este motivul pentru care bucătarii moldoveni pun unt:  Absolut delicioase, rețeta pas cu pas:
Pârjoale moldovenești după rețeta bunicii din zona Dorohoi, rețeta  care s-a născut la ea în casă

Merg de minune cu piure şi varză murată, iar reţeta este una uşoară, dacă se respectă întocmai paşii gătirii. Pârjoalele moldoveneşti sunt un deliciu culinar, reţeta de pe vremea bunicii fiind dezvăluită de celebrul gastronom Radu Anton Roman în lucrarea „Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).
“Pârjoalele sunt nişte „găluşte“ din carne care ne arată, limpede şi maroniu pe alb (caci cu piure sunt mai bune decât orice) că, dacă sudul muntenesc şi balcanizat nu ne-ar fi impus, odată cu dialectu-i oficializat, şi cuvinte precum ciulama sau chiofte, n-am fi fost niciodată bântuiţi de ideea falsă că toate ale gurii ne-au fost mestecate mai întâi de osmanlăi.

Cu piure de cartofi şi varză murată, pârjoalele bucură şi satură de sute de ani omenirea daco-latină condimentată cu ceva prafuri bulgaro- lingvistice. Le ştiu de copil prezente în orice vitrină, de la orice cantină sau bufet, în orice variantă (ar fi chiar interesant de urmărit ce numesc azi cârciumarii şi fastfood-urile pârjoală).
Dar, făcute ca mai sus, ne pot ajuta să ne întâlnim nu numai cu marea bucătărie a bunicilor noştri, ci şi cu un vin ce aparţine şi el aceloraşi vremuri”, nota autorul.

Ingrediente:

  • Rezultate fără precedent în primul sondaj pentru turul 2. România, în fața unui moment istoric!
  • Previziunile Cristinei Demetrescu pentru turul 2 al alegerilor: Ce indică astrele
  • Rachetă de ultimă generație folosită într-un atac asupra unor „instalații teroriste”; urmează replici cu focuri de artilerie din partea adversarului
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

500 g carne de viţel, 500 g ceafă de porc, 150 ml lapte, 350 g miez de pâine albă, 2 cepe mari
mărar, pătrunjel, 4 ouă, 300 g unt, 1 cartof, 200 g pesmet (la ţară se pune mălai), piper, sare

Mod preparare:

Se toacă carnea.Se îmbibă bine pâinea în lapte, se stoarce. Se toacă pedant ceapa, se înmoaie bine în unt, pe foc mic. Se toacă mărunt mărarul şi pătrunjelul.Se rade cartoful pe răzătoarea mică.Se bat ouăle.
Se amestecă pâinea, carnea, ceapa, ouăle, mărarul şi pătrunjelul, cartoful, piper, sare dupa gust, 100 g unt.Se pune într-o farfurie pesmet fin (sau mălai). Se ia (cu polonicul!) tocătura, că pârjoala e mare cât palma, se tăvăleşte prin pesmet, se turteşte la 1 cm grosime, se alungeşte (trebuie să arate oval, cam ca o palmă de copil. Se prăjeşte în unt încins, în tigaie acoperită pentru a se pătrunde bine carnea şi ca să-şi ia aromele tuturor ingredientelor, pe foc foarte mic, rumenindu-se bine pe ambele părţi.

 

Sursa: adevarul.ro

Vezi si reteta pentru poale-n brau moldovenesti:

  • Seva de smochin: Beneficii, utilizări și recomandări pentru sănătate și îngrijire
  • Sondaj surpriză înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale:
  • 5 Semne timpurii ale cancerului de colon pe care Cheryl le-a ignorat înainte de diagnostic
  • Vezi cele mai noi si interesante stiri

Poalele-n brau sunt preferatele mele si cel mai mult imi place sa le prepar de sarbatori atunci cand ne adunam cu totii din toate colturile tarii acasa. Iata o retetea simpla cu care nu vei da gres! Cine nu a mancat pana acum poale-n brau moldovenesti sau branzoaice, trebuie neaparat sa le incerce macar o data.

Ingrediente:
Pentru aluat dospit: 500 g faina, 200 ml lapte, 3 oua, 100 ml ulei, 200 g zahar, 1 praf sare, 25 g drojdie, 150 gr stafide, 60 de grame de unt.

Pentru umplutura: 350 g branza de vaci, 150 g zahar, 2 pliculete zahar vanilat, 1 fiola esenta rom sau vanilie, 2 oua, 3 linguri gris.

Pentru uns:1 galbenus, 3 linguri lapte

Mod de preparare:

Învaţă să prepari plăcinte poale-n brâu ca la Moldova sau bucovina, cu multă brânză şi aluat dospit delicios.
Mod de preparare:

Se încinge cuptorul la 200 de grade şi se unge o tavă mare cu ulei. Se dizolvă drojdia în apă călduţă şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr, apoi se lasă la dizolvat 10 minute. Se amestecă laptele cu ouăle, uleiul, restul de zahăr, untul şi aromele. Se adaugă un paf de sare şi drojdia dizolvată, apoi se incorporează făina treptat şi se frământă bine aluatul, până devine un pic poros. Se unge un castron mare cu ulei, se pune bila de aluat, acoperită cu un strat de ulei și o cârpă şi se lasă la dospit până se dublează în cantitate. Se pregăteşte umplutura de brânză, astfel încât ultimul să fie turnat grişul, care se mai ajustează în funcţie de cât de densă vreţi să fie la final crema.

Se întinde bila de aluat dospit cu un făcăleţ şi se taie în pătrate, care se umplu cu cremă de brânză şi se împăturesc de colţuri, care se presează deasupra, ca un plic.

Amestecaţi ouăle cu lapte pentru uns şi daţi pe deasupra plăcintelor cu o pensulă de gătit.

Se dau poalele-n brâu la cuptor pentru circa 30 de minute, după care se ung cu apă cu zahăr şi se pudrează sau nu cu zahăr.

SharePinTrimiteTrimite
Urmatorul Articol
Salam de biscuiți, o rețetă absolut delicioasă și rapidă. Nimeni nu îi poate rezista!

Salam de biscuiți, o rețetă absolut delicioasă și rapidă. Nimeni nu îi poate rezista!

Cum să preparăm cele mai bune eclere cu vanilie chiar la noi în bucătărie. Rețeta este simplă și deosebit de bună. De  acum îți vei face singur desertul preferat acasă

Cum să preparăm cele mai bune eclere cu vanilie chiar la noi în bucătărie. Rețeta este simplă și deosebit de bună. De acum îți vei face singur desertul preferat acasă

Actualitate

Alegeri prezidențiale 2025: Urmează decizia CCR privind validarea primului tur

Citeste mai multDetails
Seva de smochin: Beneficii, utilizări și recomandări pentru sănătate și îngrijire
Actualitate

Seva de smochin: Beneficii, utilizări și recomandări pentru sănătate și îngrijire

Citeste mai multDetails
Confruntare militară gravă: zeci de morți și tensiuni la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii
Actualitate

Confruntare militară gravă: zeci de morți și tensiuni la cel mai înalt nivel din ultimele două decenii

Citeste mai multDetails
USR îi retrage sprijinul Elenei Lasconi. Nicușor Dan devine candidatul susținut pentru prezidențiale
Actualitate

Elena Lasconi își anunță demisia de la conducerea USR: „Demisionez cu inima împăcată”

Citeste mai multDetails
Exit poll alegeri prezidențiale: George Simion conduce. Reacții de la candidați
Actualitate

Exit poll alegeri prezidențiale: George Simion conduce. Reacții de la candidați

Citeste mai multDetails
A fost soția unui mare actor român, a suferit enorm după divorț, dar acum s-a reinventat
Actualitate

A fost soția unui mare actor român, a suferit enorm după divorț, dar acum s-a reinventat

Citeste mai multDetails
ATENȚIE! Rovinieta de județ care intră în vigoare de la 15 ianuarie. Șoferii nu vor mai putea circula pe unele drumuri fără ea
Actualitate

ATENȚIE! Rovinieta de județ care intră în vigoare de la 15 ianuarie. Șoferii nu vor mai putea circula pe unele drumuri fără ea

Citeste mai multDetails
Sondaj surpriză înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale:
Actualitate

Sondaj surpriză înainte de turul 2 al alegerilor prezidențiale:

Citeste mai multDetails
ROL.ro

© 2025 Femina.ro | Contact

ROL.ro

  • Contact
  • Termeni si Conditii
  • Informatii Cookies
  • Politică de Confidențialitate

Urmariti-ne

Femina.ro
Consimțământul pentru folosirea datelor dvs. cu caracter personal pentru:

Pentru a oferi o experiență cât mai plăcută, noi și partenerii noștri folosim tehnologii precum cookie-urile pentru a stoca și / sau a accesa informații despre dispozitivul tău. Consimțământul față de aceste tehnologii ne va permite nouă și partenerilor noștri să procesăm date cu caracter personal, cum ar fi comportamentul de navigare sau ID-uri unice pe acest site și să afișăm reclame (ne)personalizate. Neacordarea sau retragerea consimțământului poate afecta negativ anumite caracteristici și funcții.

Fă clic mai jos pentru a consimți la cele de mai sus sau pentru a face alegeri mai detaliate. Opțiunile tale vor fi aplicate doar pe acest site. Poți modifica oricând setările, inclusiv prin retragerea consimțământului, utilizând comutatoarele din Politica privind Cookie-urile sau făcând clic pe butonul de gestionare a consimțământului din partea de jos a ecranului.

Functional Mereu activ
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistics
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes. The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Statistici

Marketing

Caracteristici
Mereu activ

Mereu activ
Gestionează opțiunile Gestionează serviciile Gestionează {vendor_count} furnizori Citește mai multe despre aceste scopuri
Manager Optiuni
{title} {title} {title}
Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Actualitate
  • Economie
  • Religie
  • Monden
  • Rețete
    • Antreuri
    • Desert ca la mama acasă
    • Diete
    • Fel principal
    • Garnituri
    • Grătare
    • Leacuri naturale
    • Mâncare cu legume
    • Placinte
    • Preparate de post
    • Preparate din pește
    • Rețete cu carne de pui
    • Rețete internaționale
    • Rețete din Ardeal
    • Rețete mănăstirețti
    • Rețete românești
    • Specialități
    • Supe/ciorbe/creme
    • Salate
  • Timp Liber
Contactați-ne

© 2025 Femina.ro | Contact